![]() |
Sahabiler, Peygamber |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sahabiler, PeygamberSAHABİLER, PEYGAMBER aleyhissalâtu vesselam ile geçirdikleri güzel günleri anlatırken, onun zaman zaman kendilerine Benî İsrail’den ibretli hadiseleri anlatıp ders verdiğini bildirirler ![]() ![]() Bu sohbetlerin birinde, Hâtemü’l-Enbiya aleyhissalâtu vesselam ‘kardeşi’ Musa aleyhisselamdan bir hatıra anlatır ![]() Günlerden bir gün, Musa aleyhisselam bulunduğu bir beldedeki Benî İsrail’i toplar ve onlara içlerinde en hayırlı insanı bulup getirmelerini söyler ![]() ![]() Benî İsrail’in en hayırlı kişisi diye tarif olunan kişi geldiğinde, Musa aleyhisselam, “Sen Benî İsrail’in en hayırlı kişisi misin?” diye sorar kendisine ![]() ![]() ![]() ![]() Adam gider, saatler boyu, belki akşama kadar o beldenin sokaklarında dolaşır, sonra yalnız başına Musa aleyhisselamın yanına döner ![]() “En şerlileri bana getirmedin mi?” diye sorar Musa aleyhisselam ![]() ![]() Bu cevap, Musa aleyhisselamın aradığı cevaptır ![]() ![]() Bu kıssa, okuduğum ilk günden bugüne, her hatırlayışımda beni tekrar düşündürür ve yeniden bir vicdan ve nefis muhasebesine çağırır ![]() Bu kıssayı her hatırlayışımda, ‘İsrail’ ünvanıyla anılan, Benî İsrail’in onun soyundan geldiği Yakub aleyhisselamın en sevgili oğlu olarak Yusuf aleyhisselamın söylediği o güzelim söz de gelir hatırıma ![]() ![]() ![]() “Benden iyisi yok” diyen biri değil, “Ben nefsimi temize çıkarmam, muhakkak ki nefis her kötülüğü emreder” deyip nefs-i emarenin şerrinden Allah’a sığınan kişidir âlemler Rabbinin peygamberi ![]() Yusuf aleyhisselam için geçerli olan bu durum, Yunus aleyhisselam için de geçerlidir ![]() Yunus aleyhisselam da, ‘kusursuzluk’ iddia eden biri olarak değil; “Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim ![]() ![]() Bir tarafta üç peygamber ile verilen bu nefis muhasebesi dersine bakıyorum; öte yanda ehl-i din olarak bizim de yakamızı bırakmayan, “Bizden iyisi yok” görüntüsü altına saklanmış “Benden iyisi yok” söylemlerine ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() “Bizden iyisi yok”sa dikkat edelim, bu söylem belki de bizi en geriye düşürebilir ![]() ![]() Metin Karabaşoğlu |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|