![]() |
Aman Dikkat! Mantar Can Alıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aman Dikkat! Mantar Can AlıyorAman dikkat! Mantar can alıyor Son günlerde mantar zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran kişilerin sayısı 24`e ulaştı ![]() ![]() ![]() Son günlerde mantar zehirlenmesi şikayetiyle İstanbul’daki bazı hastanelere başvuran hasta sayılarındaki artış endişe yaratıyor… İstanbul Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili olarak açıklama yaptı: “Mantar zehirlenmesi teşhisiyle, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr ![]() ![]() Tedavi maliyetleri oldukça yüksek olan ve ancak toksin düzeyi düşük vakalarda tedavi şansı bulunan, yüksek ölüm riski olan bu zehirlenmelerden korunmak mümkündür ![]() Özellikle Kuzey ve Batı Anadolu Bölgelerinde başta olmak üzere ülkemizde bol miktarda yetişen yabani mantarlar, vatandaşlarımız tarafından toplanarak besin kaynağı olarak tüketilmektedir ![]() ![]() Doğada kendiliğinden yetişen bu mantarların bir kısmı zehirsizdir ![]() ![]() ![]() ![]() İlimizde en fazla zehirlenme yapan köy göçüren ( aminita pantherina) türü mantardır ![]() ![]() Zehirli mantarların türlerine göre, zehirlenme tablosu değişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mantar zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir? Mantardan zehirlenen kişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükrük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülür ![]() ![]() Mantar satın alırken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Mantar iyi bir gıda maddesidir ![]() ![]() ![]() Doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden biri ortaya çıkarsa derhal en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır ![]() Sağlık sorunları ve zehirlenmelerle ile ilgili olarak, 24 saat ücretsiz hizmet veren 114 nolu telefon aranmalıdır… Zehirlenme belirtilerinden herhangi biri ortaya çıktığında ya da şüphelenildiğinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri`ne bağlı ambulanslar aranarak, yardım istenmelidir ![]() Mantar yolu ile zehirlenme vakalarında ilk öncelikle başvurulacak sağlık kuruluşları Dr ![]() Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üniversite Hastaneleri Vatandaşlarımızın kaynağı belli olmayan, ambalajsız ve güvenilirliğinden emin olamadıkları hiç bir besin maddesini tüketmemeleri gerekmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|