Aman Dikkat! Mantar Can Alıyor

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aman Dikkat! Mantar Can Alıyor

Aman dikkat! Mantar can alıyor Son günlerde mantar zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran kişilerin sayısı 24`e ulaştı Bunlardan ikisi hayatını kaybetti Konuyla ilgili olarak, İstanbul Sağlık Müdürü Dr Mehmet Bakar bir açıklama yaptı…

Son günlerde mantar zehirlenmesi şikayetiyle İstanbul’daki bazı hastanelere başvuran hasta sayılarındaki artış endişe yaratıyor…

İstanbul Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili olarak açıklama yaptı:

“Mantar zehirlenmesi teşhisiyle, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanelerine toplam 24 kişi başvurmuştur Halen13 kişinin tedavisi devam ederken, 2 kişi de yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir…

Tedavi maliyetleri oldukça yüksek olan ve ancak toksin düzeyi düşük vakalarda tedavi şansı bulunan, yüksek ölüm riski olan bu zehirlenmelerden korunmak mümkündür

Özellikle Kuzey ve Batı Anadolu Bölgelerinde başta olmak üzere ülkemizde bol miktarda yetişen yabani mantarlar, vatandaşlarımız tarafından toplanarak besin kaynağı olarak tüketilmektedir Ayrıca bu tür mantarların semt pazarlarında da satışa sunulduğu zaman zaman karşılaşılan bir gerçektir

Doğada kendiliğinden yetişen bu mantarların bir kısmı zehirsizdir Ancak, çok zehirli türleri de vardır Zehirli olanlarla olmayanları birbirinden ayırmak mümkün değildir Mantarlardan zehirlenme ve ölüm sayısı göz önüne alındığında olayın ciddiyeti anlaşılmaktadır

İlimizde en fazla zehirlenme yapan köy göçüren ( aminita pantherina) türü mantardır Köy göçüren mantarın zeytin mantarı, kükürtlü mantar, çörek mantarı ve deli mantar gibi çeşitleri vardır

Zehirli mantarların türlerine göre, zehirlenme tablosu değişir Bazı zehirli mantarlar direk sinir sistemi üzerine etki eder Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebilir Zamanında müdahale edilmezse hasta kalp veya solunum durması ile ölür Bazı mantarlar da karaciğer üzerine toksik etkilidir Bu türlerde zehirlenme 6- 15 saat içerisinde görülür Yüzde 70 oranında ölüme neden olur Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yaparYani kanı eritirler Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar, 24 saat sonra ortaya çıkar ve yüzde 20 öldürücüdür

Mantar zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir?

Mantardan zehirlenen kişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükrük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülür İlk belirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına baş vurulmalıdır

Mantar satın alırken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Mantar iyi bir gıda maddesidir Ancak sağlıklı üretilmeyen, ambalajlanmayan mantarlar satın alınmamalı ve yenilmemelidir Açıktan toplanan mantarlar tüketilmemelidir

Doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden biri ortaya çıkarsa derhal en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır

Sağlık sorunları ve zehirlenmelerle ile ilgili olarak, 24 saat ücretsiz hizmet veren 114 nolu telefon aranmalıdır…

Zehirlenme belirtilerinden herhangi biri ortaya çıktığında ya da şüphelenildiğinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri`ne bağlı ambulanslar aranarak, yardım istenmelidir

Mantar yolu ile zehirlenme vakalarında ilk öncelikle başvurulacak sağlık kuruluşları

Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Üniversite Hastaneleri

Vatandaşlarımızın kaynağı belli olmayan, ambalajsız ve güvenilirliğinden emin olamadıkları hiç bir besin maddesini tüketmemeleri gerekmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com