Üniversitede Kürtçe Eğitim Başladı10.10.2010 |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Üniversitede Kürtçe Eğitim Başladı10.10.2010Üniversitede Kürtçe Eğitim Başladı Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 20 Öğrenci Kürtçe Eğitim Almaya Başladı Haber Yayın Tarihi: 10102010 10:12 Mardin Artuklu Üniversitesi'nde YÖK tarafından Kürtçe eğitim izni verilen Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı yüksek lisansa alınan 20 öğrenci bugünden itibaren Zinciriye Medresesinde eğitim almaya başladı YÖK tarafından ilk defa izin verilen Kürtçe eğitim vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof Dr Kadri Yıldırım, 700 yıllık Zinciriye Medresesi'nin 86 yıl aradan sonra yeniden aynı mekanda Kürtçe eğitim vererek hayata kazandırıldığını belirtti Yıllarca medrese olarak kullanılan binanın Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü ile yeniden eğitim yuvası olarak hayat bulduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle dedi: "Ülkemiz farklı dil ve lehçelerin konuşulduğu zengin bir mozaiğe sahiptir Bu mozaiğe barış ve kardeşlik çerçevesinde hayatiyet kazandırmak birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirecektir Daha önce 35'i kadın 200'ü de erkek olmak üzere toplam 235 kişi yüksek lisans için müracaat etmişti Bunların arasından 20 kişi seçtik ve yüksek lisans derslerimize başladık Öğrencilerimizin 4'ü Zazaca lehçesini, 16'sı da Kurmanci lehçesini tercih etti Biz bunlarla ilk yıl ders göreceğiz ikinci sene de tez hazırlamalarını isteyeceğiz Bu eğitimler Kürtçe'nin geleceği açısından bizim için bir milat niteliğinde olacak" Yaşayan Diller Enstitüsü'nün 6 ay önce açıldığını hatırlatan Yıldırım, enstitü bünyesinde Kürt, Arap ve Süryani dili kültürü olarak 3 ana bilim dalının yer aldığını kaydetti Yıldırım, Kürtçe eğitim için kadrolarının hazır olması nedeniyle bu bölümü öncelikle devreye koyduklarını belirti ilk dersi Kürt Dili ve Edebiyatı üzerine veren Yrd DoçDr Abdurrahman Adak, "Eğitimler sonunda 2 yıl sonra 20 Kürt Dili ve Edebiyatı ile ilgili akademik tez ortaya çıkacak Biz bu tezleri Türkiye'nin diğer üniversitelerine yollayacağız Bir de Avrupa'daki Kürdoloji bölümleri olan üniversitelerine göndereceğiz Böylece bu tezlerden diğer eğitim ve öğretim kurumlarımızın da yararlanmasını sağlamaya çalışacağız Zazaca ve Kurmanci'yi öğrencilerimiz aynı sınıfta ders alacaklar Amacımız bunların kaynaşmasıdır" dedi (EgitimGazetesicom) |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|