![]() |
Noter |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() NoterNoter TANIM Bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan kişidir ![]() GÖREVLER - Alım-satım sözleşmesi yapar, - Kanunlara uygun olarak hazırlanıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylar, - Protesto, ihbarname ve ihtarname gönderir, - Kanunen tescili gereken işlemleri tescil eder, - Yabancı dillerden çevrilen hukuki belgelerin doğruluğunu onaylar, - Yeminli ifadeleri yazılı olarak saptar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Resmi mühür ve kaşeler, - Daktilo, bilgisayar, - Büro malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Noter olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel akademik yeteneğe, - Sağlam bir mantığa, - Yorum yapabilme ve değerlendirme yeteneğine sahip, - Sorumluluk duygusu yüksek, dikkatli, - Yasal değişiklikleri izleyebilen, - İnsanlarla iletişim kurmayı ve yardım etmeyi seven kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Noterler görevlerini genellikle kapalı ortamlarda yerine getirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Noterlik bir kamu hizmetidir ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek için gereken ön eğitim Hukuk Fakültelerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Hukuk Fakültelerinde eğitime başlayabilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) teterli Eşit Ağırlıklı (EA-2) puanı almak gerekmektedir ![]() Noter olmak için ise hukuk fakültesini bitirmek ve bir noterin yanında noterlik stajını tamamlayarak "Noterlik Belgesi" almak gerekmektedir ![]() Adli veya askeri hakimlik, savcılık yapmış veya avukat unvanını kazanmış olanlar noterlik stajına tabi değildir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Hukuk Fakültelerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Noterlikler üç sınıfa ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Hakimlik, savcılık, avukatlık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Temel eğitimde, çeşitli kurum ve kuruluşlardan kredi, burs alabilirler ![]() ![]() - Noterlerin verdikleri hizmet için alacakları ücret, Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan bir tarife ile saptanır ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|