Asparagas |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
AsparagasAktüalite: Eski bir haberi canlandırmak Amors: İç sayfaya dönen (Devama giden) yazının birinci sayfadaki bölümü Asparagas Haber: Uydurulmuş haber (Doğru olmayan, yalan haber) Bülten: Haber ve yorumlardan kurulu bir yazı türü Dekroşe: Yan sütunlara taşan yazı, başlık ya da resim Demarkaj: Bir haberi ve yazıyı yeniden yazmak Desinatör: Gazete ve dergiler için, bir kazanın, bir olayın oluş biçimini temsili olarak vermek gerektiğinde, sonuca bakarak ya da görgü tanıklarının anlatımlarına dayanarak canlandırma yapan sanatçılardır Devam başlığı: Devam (mabat) sayfalarında kullanılan başlıklardır Önce verilen başlıkların daha küçük puntolu karakterleri ile dizilir Diktraksiyon: Oyalayıcı, eğlendirici, dinlendirici yazılar Fersude: Baskıda herhangi bir nedenle kirlenen, bozulan, bu nedenle satışa çıkarılamayan gazeteler Gabarit: Sayfa maketi hazırlamak için basılmış kağıt, mizanpaj kağıdı, plan kağıdı Gazete: Belirli boyutlu ve sınırlı sayfalı olup, birbirini izleyen numaralarla yayınlanan, günlük olaylara ilişkin çeşitli yazı, resim ve ilanları içeren, belirli bir eder karşılığında satılan, genellikle günlük, süreli, basım ürünüdür Gazeteci: Bir gazetenin haber, yorum, fikir, resim gibi çeşitli konulardaki malzemesini toplayan, yazan, çizen, çeken ve bu malzameyi, belli biçimler altında okuyucuları için tertip ve tanzim eden kimse İkinci baskı: Yeni bir olayı vermek için gazetenin aynı günde ikinci kez basılması İktibas: Tıpkı basım, başka bir kaynaktan elde edilen yazının gazetede aynen yayımlanması Kalibraj: Dizilmemiş bir yazının sayfa sütunundaki boyunun hesaplanması Kolonaj: Dizgiye gönderilecek yazının kaç sütun üzerinden gireceğini göstermek Künye: Gazete sorumluları ile büro çalışanlarının adlarının yer aldığı bölüm Küpur: Gazeteden kesilen yazı Lapider: Sayfa sonuna ya da paragraf aralarına konan geometrik şekiller Lejant: Resim alt yazısı Lezard: Bir sayfada sözcük aralarındaki boşlukların alt alta gelmesiyle ortaya çıkan duvar çatlağı gibi beyazlık Mabat: Devam sayfası, arka sayfa Madalyon: Çerçeveli küçük yazı, resmin bir köşesine konulan küçük resim Maketist: Sayfa düzenlemesi, planı yapan kimse Manşet: 1 Sayfanın yukarısında gazetenin adının, fiyatının, adres ve telefon numaralarının bulunduğu bölüm Gazete başlığının sağ ve sol yanındaki yerler, sağ ve sol manşetlerdir Marj: Sayfanın basılmış bölümünün dışında kalan boşluk Müvezzi: Gazete satıcısı, dağıtıcısı Sansasyonel haber: Tirajı artırmak için süreli olarak heyecanlı haber vermek Sansasyonel gazete: Düşüncelerinden çok duygularıyla harekete geçen orta sınıf insanlara seslenen, insanların düşünce tembelliklerinden yararlanarak yayınını sürdüren gazete türü Bu tür gazeteler insanları zihinsel uğraşlardan çekip alıp, intihar, soygun, dolandırıcılık, hırsızlık gibi eylemler, cinsellik çerçevesindeki olaylar genel içeriklerini oluşturur Spot (Özel haber kesiti): Haber metninden biraz daha büyük harfli puntolarla dizilen, haber içindeki özellikleri vurgulamak, ana ayrıntıları başlık kompozisyonu içerisinde sergilemek için kullanılan genellikle sıralamada başlıktan sonra yer alan haber ayrıntısıdır Stop press: En son gelen haber ve bu haber için, yani bu haberin gelebileceği düşüncesi ile sayfada bırakılan boşluk Sürmanşet: Birinci sayfada büyük puntolarla gösterilen en önemli haber Tabloid Gazete: Standart boy gazetenin yazısı büyüklüğünde baskı alanı olan, magazin gazetesi Takvim-i Vekayi: II Mahmut`un özel çabalarıyla çıkarılan, yazarları, düzeltmenleri müderrisler arasından seçilen ilk Türkçe gazete (Ekim 1831) Tefrika: Diziyazısı, roman düzmecesi, uzun bir yazının bölüm bölüm verilmesi Teknik Sekreter: İyi bir genel kültür sahibi olan, basın hukuku bilen, grafik tekniklerini, bilgisayar kullanmayı ve arşivlemeyi iyi bilen sayfa düzenlemesinden (Mizanpaj) sorumlu olan kişidir Tiraj: Baskı sayısı Tirübün (Hangar): Gazeteciler arasında genellikle, başlığın altında yer kalan bölgeye manşet adı verilmekteysede buranın gerçek adı "tirübün"dür Üvertür: Tirübünde yer alan haberin başlığına "üvertür" denir Bu sayfadaki bilgi taslaktır Sonraki güncelleme sırasında geliştirilerek yenisi ile değiştirilecektir Bu başlık ile ilgili, varsa elinizdeki bilgiyi bu sayfada yayınlanmak üzere bize gönderebilirsiniz Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Asparagas maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|