|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Olta Hazırlanması 
 
            
 oltanın  tanımı  bazen  :  Bir  ucunda  nadiren  bir  balık,  diğer  ucunda  her  zaman  bir  alık  bulunan  uzun  naylon  ip  şeklinde  yapılır
  Biz  bu  tanımı  yapan  hatta  inanıp  da  gülen  alıklara  aldırmadan  gerçek  olta  neymiş  bakalım  İlk  olarak  yanlış  yerleşmiş  bir  terimi  düzeltelim  olta  mantara  sarılmış  yeterli  uzunlukta  ve  kalınlıkta  olan  ve  ucu  boşta  olan  olta  ipine  denir  Bu  misina,  fırdöndü,  kurşun,  beden,  iğne  vs  eklenmesi  ile  yakalanması  amaçlanan  balığa  göre  donatıldığında  TAKIM  olarak  anılmalıdır  Genelde  yerleşmiş  deyim  olarak  bunlara  olta  denir  ama  artık  biliyoruz  ki  bu  doğru  terim  değil  doğrusu  takım  demek  Bununla  birlikte  takımı,  olta  diye  anmak  o  kadar  yaygındır  ki  bu  şekilde  kullanmakta  da  bir  mahsur  yoktur,  bizim  başlık  ta  zaten  oltayı  Tanıyalım  Yanda  iki  basit  takım  örneği  görülmektedir,  bunların  ortak  adı  savurma  takımı  olduğu  halde  kurşunların  yerleri  nedeni  ile,  birbirlerinden  farklı  oldukları  ilk  bakışta  görülür  Soldaki  takım  daha  çok  sandaldan  veya  kıyıdan  sarkıtma  şeklinde     kullanılır;  en  çok  karşılaşılan  ve  kullanılan  takım  şeklidir  Sağdaki  takım  da  aynı  şekilde  kullanılabilir  ama  dip  oltası ( çökertme)  olarak  kullanılması  daha  yaygındır;  genelde  kurşunun  altında  kalan  bedene  monteli  ikinci  köstek,  diğerine  sarılarak  oltanın  etkisini  azalttığı  için,  pek  kullanılmaz  Veya  kullanılsa  da  bazı  özel  tedbirler  almak  gerekir  Kullanılan  kurşun  çalışır  kurşun  olursa  daha  iyidir,  bu  şekilde  dibe  oturtulan  oltadaki  yemi  alan  balık  misina  kurşunun  içinde  kayarak  direnç  göstermeyeceğinden  yemi  daha  kolay  yutar  Çalışır  kurşun  yerine  kıstırma  veya  sarma  yaprak  kurşun  da  ağırlık  olarak  kullanılabilir  
 | 
	|  |   |