Malonik Asit |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Malonik AsitMalonik Asit Şekerpancarının içerisinde olan fakat diğer sebzelerde nadiren bulunan bir dikarboksilli asit Formülü HOOC-CH2-COOH olup, ilk defa malik asidin oksitlenmesinden elde edildi Potasyum kloroasetat'ın potasyum siyonür ile ısıtılmasından, ara ürün olarak potasyum siyanoasetat elde edilir Bu ara ürününün HCl çözeltisi ile reaksiyonundan, malonik asid % 85 verimle elde edilir Özellikleri: Malonik asit kristal yapıya sahip olup, 135,6°C'de erir Erime noktasının üstündeki sıcaklıkta yavaşça ısıtıldığı zaman asetik asit ve karbondiokside bozunur Malonik asit fosfor pentaoksit ile 150°C'de ısıtılırsa, çok zehirli ve pis kokulu karbon suboksid (C3O2) elde edilir Malonik asit, suda, eter ve *****de iyi çözünür Malonik asidin etil esteri olan ve malonik ester olarak bilinen dietil malonat, malonik asitten daha önemlidir Bu ester, genellikle kloroasetik asitten elde edilen siyanoasetik asidin mutlak *****deki çözeltisinden hidrojen klorür geçirmekle elde edilir Bu malonik ester güzel kokulu bir sıvı olup, 199°C'de kaynar Malonik ester aktif (-CH2) grubuna sahiptir Buradaki bir hidrojen ile sodyum (Na) yer değiştirir ve sadiomalonik ester meydana gelir Bu bileşik de aklik halojeni ile reaksiyona girerek alkil malonik esteri meydana gelir Bu basamaklardan geçilerek çeşitli maddeler elde edilir ki, bunlardan barbitürik ve dietil barbitürik asit önemlidir Yine yukardaki basamaklardan geçilerek ve üre ile reaksiyona sokularak fenobarbital ilacı elde edilir Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|