|  | Arhavi, Artvin Tarihçe |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Arhavi, Artvin TarihçeTarihçe Arhavi M  Ö  8  yüzyıla dayanan geçmişi ile Taş Devri'nde insan yaşamının olduğu Kolhis uygarlığının içinde yer alan bir ilçedir  M  S  3  yüzyılda Lazika ve Kolheti krallığının sınırları içinde yer alan Arhavi M  S  6  yüzyılda Roma-Pers Savaşları'na sahne olmuştur  M  S  8  yüzyılda Lazika Krallığının yok olması ile Trabzon Rum İmparatorluğu'na bağlanmıştır  1486 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı  Osmanlı İmparatorluğu'na katıldıktan sonra Arhavi kazasına 6 hane Müslüman yerleştirildi  1486 ve 1515 tarihli yazımlarda "Laz", 1520 ve 1554 tarihli yazımlarda "Arhavi" olarak kayıtlara geçmiştir  1486 tarihinde Lazistan kazasının merkezi olarak kabul edilen Arhavi köyünün nüfusunun tamamı Hıristiyan olup, yaklaşık 181 kişiden oluşmaktaydı  Ciha Kalesi Girişi Arhavi kazası 1 Nisan 1566' da Batum sancağına bağlıydı  Kazanın Batum sancağına tam olarak ne zaman bağlandığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır  Muhtemelen 1 Şubat 1561-10 Mayıs 1562 tarihleri arasındaki bir tarihte bu sancağa bağlanmıştır  10 Mayıs 1562 tarihli bir kayıtta Arhavi'nin Batum sancağına bağlı olduğu görülmektedir  1583 yılında Arhavi kazası kendisine bağlı Arhavi ve Eksanos nahiyeleriyle Batum sancağına bağlı bulunuyordu  1515'de Arhavi'nin merkezi olan Arhavi köyünün nüfusu 421'i Hıristiyan ve 54'ü Müslüman olmak üzere 475'ti  1520'de ise 411 Hıristiyan, 125 Müslüman vardı  1877 yılına kadar Gönye Sancağına bağlı kaldı  93 Harbinden sonra Gönye bölgesinin Rusların eline geçmesi ile Lazistan Sancağı Trabzon'a taşındı ve Arhavi Rize'ye ilçe olarak bağlandı  Fındıklı ve Hopa ise Arhavi'ye bucak olarak bağlandı  1900 yılında Hopa ilçe oldu ve Arhavi bucak olarak Hopa'ya bağlandı  23 Şubat 1915'te Hopa'yı işgal eden Rus kuvvetleri Hopa-Arhavi arasındaki uzaklığı 20 günde geçebilmiş ve 15 Mart 1915'de Arhavi'nin doğu kısmını ele geçirmişlerdi  5 şubat 1916'da Kapisre deresi Rus birliklerine geçilmiş ve Arhavi tamamen işgal edilmişti  Çarlık Rusya'nın yıkılması ve iç işlerinin karışıp bozulması Rusları geri çekilmek zorunda bırakmıştı  Böylece 2 yıllık bir işgalden sonra 12 Mart 1918 yılında Arhavi düşman işgalinden kurtulmuştu  Bu tarih Arhavi'de Kurtuluş Günü olarak kutlanır  1 Haziran 1933'te 2197 sayılı kanunun ikinci maddesine göre merkezi Rize olmak üzere Artvin ve Rize birleştirilerek Çoruh vilayeti teşkil edilmiştir  4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 sayılı kanun ile merkezi Rize olan Çoruh vilayeti kaldırıldı ve Hopa merkezi Artvin olan Çoruh İline bağlandı  Böylece Arhavi'de Çoruh İli'ne bağlanmış oldu  Aynı yıl Arhavi Belediyesi kuruldu  Bu tarihte Arhavi bucağı 30 köyden oluşmaktaydı  Arhavi 6324 sayılı kanunla 1 Haziran 1954 tarihinde tekrar ilçe olmuştur  Çoruh adı 15 Şubat 1956 tarih ve 6668 sayılı kanunla Artvin olarak değiştirildi  Bunun sonucu olarak Arhavi, Artvin ilinin ilçesi oldu  Arhavi Eski Görünüm Islahı yapılmadan önce Kapisre deresi şimdiki Çaykur çay fabrikası yanından Karadenize ulaşıyordu  Bu nedenle Kale Mahallesi tarafından bir, Musazade Mahallesi tarafından da bir olmak üzere iki şehir merkezi bulunuyordu  Bu şehir merkezlerine Melen Noğa ve Molen Noğa adı verilmekteydi  Musazade Mahallesi tarafında oturanlar Kale Mahallesi tarafına ayrıca Lağata da diyorlardı  Lağata genellikle gemici kahvehanelerinin bulunduğu yerlerdi  1950 yılında yapılan asma köprü öncesi dereden geçmek için ağaç köprüler yapılıyor ya da kayıklarla geçiliyordu  Çarmıklı Eğitim ve Kültür Merkezi'nin olduğu yerde ve Konaklı Köyü yakınlarında olmak üzere ilçede iki medrese bulunmaktaydı  Osmanlı döneminde askeri kışla olan ve daha sonra İlkokul olarak kullanılan bina belediye düğün salonunun olduğu yerdeydi  Arhavi köylerinde ise yerleşim merkezi önceleri Balıklı-Ulukent ve Ortaköy'dü  Diğer köyler bu iki bölgeye bağlı mezralardı  Şehir merkezinin mezarlığı Kale Mahallesinde günümüzdeki Ertuğrul Kurdoğlu İlköğretim Okulu arkasındaydı  Burada 200-300 yıllık mezar taşlarına rastlamak mümkündür  Şehir merkezinden köylere ulaşım için kullanılan yol Cumhuriyet Mahallesine giden yoldu  Takalarla yapılan ticaret ulaşımı genellikle Trabzon iline yönelikti  Az da olsa Giresun ve Samsun'a da ticaret amacı ile Arhavi'li takalar gitmekteydi  Arhavi ilçesi imara açık ilk yerleşim şekline ise 1960 yılında kavuşmuştur  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |