İlkel İnsan Uzerine

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlkel İnsan Uzerine

- Bu yaziyi yazarken Sigmund Freud’un Totem ve Tabu kitabindan faydalanilmistir -

Ilkellik her ne kadar ilkel yasami cagristirsada o bizim hala cagdasimiz olmaya devam etmektedir Oyledir ki bazi kimseleri bizlerden daha cok ilkel insana yakin sayariz

Ilkel insanin arastirilmasi uzerine en yeni anakara olan Avustralya yerlileri secildi Burda ki ilkel insanlar ev yada kulube yapmasini bilmezlerdi Tarimsal uretimden yoksun ve kopek disinda evcil hayvan yetistirmemislerdir Krallari yada baskanlari yoktur Tum topluluk ile ilgili sorunlar yaslilar meclisinde kararlastirilir Bunlar arasinda yuksek varliklara tapmak biciminde bir din oldugu soylenemez

Bu ilkel insanlarin bizim gibi ahlaki olmalarini bekleyemesekte bununla birlikte yakin akraba arasinda cinsel iliskide bulnmak yani ‘ensest’ iliskiden cekinme konusunda en hassas ornekleri verirler

Avustralyalilar arasinda totemizm tum dinsel ve toplumsal kurumlarin yerini almaktadir Kucuk kucuk birtakim boylara ayrilan bu klanlarin her birinin totemi vardir ve bu klan varolan totemin adini alir Totem; zararsiz ya da tehlikeli ve korkunc bir hayvan, ender olarak da bir bitki ya da bir doga varligidir Totem herseyden once klanin atasidir ve klanin koruyucu ruhu yada gozetenidir

Toteme bagli olma durumu, ya anne tarafindan ya da baba tarafindan elde edilir Totemin anne tarafindan gecme durumunun, baba tarafindan gecmesinden once ve daha eski olmasi olasidir Totemin en onemli sistemi ayni toteme bagli olanlarin birbiriyle cinsel iliskide bulunamayisi ve evlenemeyisidir Bu, totemle birlikte ekzogami denen kuralin da bulundugunu gostermistir

Avustralya disinda Totemist toplumlar Polinezya adalarinda, Dogu Hindistan’da Afrika’nin buyuk bolumunde ve Kuzey Amerika yerlilerinde bulunmustur ve bulunmaktadir Gunumuz Toplumlarinin analizinde arta kalan izler totemizmin bir zamanlar Avrupa’nin ari ve sami yerlileri arasinda da yaygin oldugunu gosterir Bu nedenle pek cok sosyolog Totemizmi her irkin gecirmesi zorunlu bir evresi olarak kabul eder

-Kether-

Alıntı Yaparak Cevapla

İlkel İnsan Uzerine

Eski 08-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

İlkel İnsan Uzerine

Freud'dan tiksinirsin zamanla modern batı psikolojisinin rehberidir kendisi ben bütün kitaplarını okudum tasavvufla tanıştıktan sonra kaldırıp attım bütün kitapları bugun batıda uygulanan psikoloji bilimi resmen hezeyanlar birikimidir batı psikolojisinin felsefeden hiç bir farkı yok, sadece vizyonu insan üzerine çevrilmiş felsefi birikimlerden ibaret buna da orada psikoloji bilimi deniliyor

mevlananın dedigi gibi körler fili elle yoklayıp tarif etmeye çalışırken birisi hortumundan tutmuş 'oyuk' demiş başka biri kulağının tutmuş 'yelpazedir' demiş Bir başkası ayağını tutmuş 'direktir' demiş

o hesap

yazdıklarım rahatsız ettiyse özür dilerim freud hakkındaki düşüncelerimi söyledim

yazın güzel ve çıkarımların çok doğru

Alıntı Yaparak Cevapla

İlkel İnsan Uzerine

Eski 08-20-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

İlkel İnsan Uzerine

batı psikolojisinin felsefeden hiç bir farkı yok, sadece vizyonu insan üzerine çevrilmiş felsefi birikimlerden ibaret buna da orada psikoloji bilimi deniliyor

Burada ki cikariminiz cok dogru fakat bu tespit beni rahatsiz etmiyor Cunku Freud kendi ekolunde bir cigir acmistir bana gore O zamana kadar insanin ic dunyasinin, hayallerinin, ruyalarinin, korkularinin bilimsel acidan anlasilmaya tenezzul bile edilmemesi bence en buyuk heyezandir Keza insan gunumuzde de en buyuk sorulardan biridir ve once kendini bilmeyle baslamalidir

Alıntı Yaparak Cevapla

İlkel İnsan Uzerine

Eski 08-20-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

İlkel İnsan Uzerine

Kether Nickli Üyeden Alıntı

Burada ki cikariminiz cok dogru fakat bu tespit beni rahatsiz etmiyor Cunku Freud kendi ekolunde bir cigir acmistir bana gore O zamana kadar insanin ic dunyasinin, hayallerinin, ruyalarinin, korkularinin bilimsel acidan anlasilmaya tenezzul bile edilmemesi bence en buyuk heyezandir Keza insan gunumuzde de en buyuk sorulardan biridir ve once kendini bilmeyle baslamalidir

"bilimsel acidan anlasilmaya tenezzul bile edilmemesi bence en buyuk heyezandir"

evet dediğiniz doğru bilimin gelişmesi iyidir, gereklidir bilime karşı olanlar hezeyan içindedir fakat bir terazi olması lazım bilim ile maneviyat harmanlanabilir nasıl toprak ile su biraraya geldiği zaman bitki yetişiyorsa buda öyle olmalıdır

ama malesef sadece su veya sadece toprak içinde yetiştirilmeye çalışan bitkiler görüyoruz batıya baktıgımızda

insanın derinliğini bilimsel, teknik ve kavramsal sınırlarla, bir nevi laboratuvar ortamında anlamlandırmaya ve pastanın bütününe bu metodoloji ile hakim olmaya çalışıldığını görüyoruz keza psikolojinin bir alt dalı olan ruhbilimciliğin odak noktasıda "deneysel veriler" yani sebep-sonuç ağırlıklı

Alıntı Yaparak Cevapla

İlkel İnsan Uzerine

Eski 08-20-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

İlkel İnsan Uzerine

Insanin pozitif bir gelisim sureci icerisinde olduguna inaniyorum zira bir zamanlar Dünya'nın yuvarlak olduğunu söylesek büyük ihtimal önce alaya alınır daha sonra da engizisyonda yargılanırdık Çünkü onlara göre Dünya yuvarlaksa nasıl okyanuslar dökülmüyordu O an ki anlayış Dünyayı çepeçevre saran bir katmanın varlığını anlayabilecek olgunlukta değildi

Okültizmle, ezoterizmle, mistisizmle, paranormal varlıklarla veyahut metafizikle uğraşan kişileri bilimden uzak tutmamak gerekir Cunku günümüzde gitgide modern tıb ile alternatif tıb birbirini tamamlar duruma gelmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com