![]() |
Türkiyede Tarımı Etkileyen Etmenler Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiyede Tarımı Etkileyen Etmenler Hakkında BilgiTürkiyede Tarımı Etkileyen Faktörler Türkiye’de Tarımı Etkileyen Etmenler Dağlık ve engebeli arazi yapısı tarım topraklarının dağınık ve küçük olmasına yol açmıştır ![]() ![]() ![]() Türkiye’de tarımı etkileyen etmenler şunlardır : Toprak Bakımı ve Islahı Toprağın sürülmesi, havalandırılması, taşlarından ayıklanması, bataklıkların kurutulması, yabancı otların ayıklanması çalışmalarıdır ![]() Sulama Tarım yapabilmek için toprağın nemli olması gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme Topraktaki mineral dengesini korumak, toprağı verimli hale getirmek için gübreleme yapılır ![]() ![]() Tohum Islahı Yüksek verimli tohum kullanmak, tarımsal verimi arttırır ![]() Makineleşme Tarımsal faaliyetlerin kısa sürede tamamlanması toprağın daha iyi işlenmesini sağlar ![]() Pazarlama Tarım üreticisinin ürününü değerlendirmek, zarar etmesini önlemek için devlet bazı ürünlere taban fiyatı vererek destekleme alımları yapar ![]() ![]() Tarımsal Kuruluşlar Zirai araştırma enstitüleri, devlet üretme çiftlikleri, Ziraat Bankası, TMO, Türkiye Ziraat Odaları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin tarımsal yapısını ve özelliklerini incelemek, üretici ve tüketiciyi korumak, çiftçiye kredi, fidan sağlamak gibi amaçlarla kurulan kuruluşlardır ![]() Türkiye’de Toprakların Kullanımı Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı şöyledir: Ekili dili alan : 174 ![]() ![]() Nadas arazisi : 36 ![]() ![]() Orman : 192 ![]() ![]() Ürün vermeyen : 113 ![]() ![]() Çayır-mera : 123 ![]() ![]() Kullanılmayan alanı : 662 ![]() ![]() Ekili – Dikili Alanların Kullanımı Ekili – dikili alanların kullanım amacına göre dağılışı şöyledir : Ekili – Dikili Alanların Coğrafi Dağılımı Ekili alan (Tarla) 145 ![]() ![]() Dikili Alan (Meyveli ağaç) 23 ![]() ![]() Sebze-çiçek bahçesi (Sera dahil) 5 ![]() ![]() Ekili – Dikili Alanların Ürünlere Göre Dağılımı Tahıllar % 74 Endüstri bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebzeler % 5 Yumruklu bitkiler % 2 Türkiye’deki Tarım Bölgeleri Kıyı ve Yakınındaki Tarım Bölgeleri Kıyı bölgelerinde iklime bağlı olarak birbirinden farklı üç tarım bölgesi görülür: Karadeniz Kıyıları : Kış ılıklığına ve bol neme gereksinim duyan çay, fındık, mısır ile tütün, sebze, meyve, keten, kenevir, ayrıca Doğu Karadeniz kıyılarında turunçgil yetişir ![]() Akdeniz ve Kıyı Ege : Akdeniz iklimine uyumlu olan, turunçgiller, zeytin, incir, susam, pamuk, pirinç, turfanda sebzeler, muz, çekirdeksiz üzüm, tütün gibi ürünler yetiştirilir ![]() Marmara : Geçiş iklimi koşullarına bağlı olarak ürün çeşitliliği en fazla olan bölgedir ![]() ![]() İç Tarım Bölgeleri : Yükselti ve denize göre konuma bağlı olarak çeşitlilik gösteren tarım bölgeleridir ![]() Karadeniz Ardı : İç Anadolu ile kıyı arasında geçiş özelliği gösterir ![]() ![]() ![]() İç Anadolu ve Çevresi : Bozkırların geniş yer kaplaması nedeniyle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılık yaygındır ![]() ![]() Erzurum – Kars Bölümü : Yazların kısa ve serin geçmesi tarımsal faaliyetleri sınırlamıştır ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu ve Dağlık Yerler : Tarım alanlarının sınırlı olduğu bu yerlerde hayvancılık ön plana çıkar ![]() ![]() ![]() Tarımın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Nüfusun büyük bir bölümü tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlar ![]() ![]() ![]()
Tahıllar Buğday Yetişme Koşulları : 300 – 400 mm yağış ve bol güneş ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : İklimdeki kararsızlığa bağlı olarak, üretimde yıllara göre dalgalanmalar görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Arpa Yetişme Koşulları : Yetişme ve olgunlaşma süresi buğdaya göre daha kısadır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 7 milyon ton olan üretimin % 39’unu İç Anadolu sağlar ![]() ![]() ![]() Mısır Yetişme Koşulları : Bol suya gereksinim duyması ve çapalama gerektirmesi ile diğer tahıllardan ayrılır ![]() ![]() ![]() Üretim : Yıllık 2 milyon ton olan üretimin yarıdan fazlasını Karadeniz sağlar ![]() ![]() Çeltik Yetişme Koşulları : Su dolu tavalarda (çeltiklik) ekimi yapılan, bol suya gereksinim duyan bir tahıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Üretim miktarı 125 bin tondur ![]() ![]() ![]() Sebzeler Baklagiller Mercimek : Yaz kuraklığına en dayanıklı baklagildir ![]() ![]() Fasulye : Ekim alanı en geniş ve dağınık olan, hemen hemen tüm bölgelerimizde tarımı yapılan bir üründür ![]() ![]() Nohut : En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen bir üründür ![]() ![]() Diğer Baklagiller : Bakla, bezelye, böğrülce, fiğ, burçak gibi baklagillerin tarımı tüm bölgelerimizde yapılmaktadır ![]() ![]() Yumrulu Sebzeler Patates : Ülkemizde tarımı hızlı gelişen bir sebzedir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan ve Sarımsak : Güney Marmara, Ege ve Orta Karadeniz bölümü ile Akdeniz kıyı ovalarında yaygın tarımı yapılan ürünlerdir ![]() ![]() ![]() Sera Sebzeciliği : Mevsim dışı sebze yetiştirme etkinliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de Sebzecilik Türkiye’de iklimin çeşitlilik göstermesi sebze çeşitliliğine neden olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler Fındık Yetişme Koşulları : Humuslu toprak, nemli iklim ve kış ılıklığı ister ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye fındık üretiminin % 100’ünü Karadeniz Bölgesi karşılar ![]() ![]() Üzüm Yetişme Koşulları : Anadolu’da bağcılık çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim : Ege Bölgesi çekirdeksiz üzüm üretiminde ilk sırada yer almaktadır ![]() ![]() ![]() UYARI : Türkiye, üzüm üretiminde ve dış satımında dünya birincisidir ![]() İncir : Türkiye’nin tüm kıyı şeridinde ve iç bölgelerin alçak vadilerinde incir tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller (Narenciye) : Portakal, mandalina, greyfurt, turunç ve limon bitkilerine genel olarak turunçgil denir ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI : Rize ve çevresinde kışların ılık geçmesi turunçgil tarımına olanak sağlamıştır ![]() Diğer Meyveler : Muz : Türkiye’de don olayının görülmediği ve kış sıcaklık ortalamalarının 10° - 12° olduğu dar bir alanda tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Kayısı : Anadolu’nun karsal iklim bölgelerinde, alçak yörelerde tarımı yapılır ![]() ![]() Şeftali : Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde tarımı yapılır ![]() ![]() Elma : Türkiye genelinde alçak yörelerle, kıyılara yakın bölgelerde tarımı yaygındır ![]() ![]() Antep Fıstığı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() Türkiye’de Meyvecilik : Türkiye’de meyve üretim alanları ile meyveciliğin ekonomik önemi giderek artmaktadır ![]() ![]() ![]() Endüstri Bitkileri Tarıma dayalı endüstrilerin hammaddesi olan endüstri bitkilerinin üretiminde modern tarım yöntemleri kullanıldığından alınan verim yüksektir ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı Yetiştirme Koşulları : Ilıman iklim bölgelerinde tarımı yaygın olan şekerpancarı nemli toprak ister ![]() ![]() ![]() UYARI : Şekerpancarı, fazla bekletilmeden işlenmesi gereken bir tarım ürünü olduğundan şeker fabrikaları ile pancar üretim alanları iç içedir ![]() Üretim : Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın belirgin ve sulamanın yetersiz olması nedeniyle şekerpancarı tarımı yapılamaz ![]() ![]() ![]() Pamuk Yetişme Koşulları : Dokuma ve tekstil endüstrisinin hammaddesidir ![]() ![]() UYARI : Güneydoğu Anadolu Projesi’nin tamamlanmasıyla bu bölgemizde pamuk ekim alanlarında genişleme, üretimde ise büyük artış olması beklenmektedir ![]() Üretim : Çukurova, Amik Ovası ve Ege önemli üretim alanlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün Yetişme Koşulları : Türkiye’nin iklim koşullarına en iyi uyum sağlamış bir endüstri bitkisidir ![]() ![]() ![]() Üretim : Türkiye’de tütün üretim alanları devlet denetimi altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay Yetişme Koşulları : 1950’den sonra Türkiye’de çay tarımı büyük önem kazanmıştır ![]() ![]() ![]() Üretim : Trabzon’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridi önemli çay tarım bölgesidir ![]() ![]() Haşhaş : Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer Endüstri Bitkileri Anason : Göller Yöresi’nde ve Menteşe Yöresi’nde tarımı yaygındır ![]() ![]() Keten-Kenevir : Keten dokumacılıkta, kenevir ise halat, urgan ve çuval yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() Şerbetçi Otu : Türkiye için yeni bir tarım ürünüdür ![]() ![]() ![]() Gül : Parfümeri endüstrisinin hammaddesi olan gül tarımı Göller Yöresi’nde yaygındır ![]() ![]() ![]() Yağlı Tohumlular ve Yağ Bitkileri Ayçiçeği : Alüvyonlu topraklarda ve sıcak ortamlarda yetişir ![]() ![]() ![]() Zeytin : Yağ bitkisi ve sofralık olarak tüketilen zeytin maki bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer Fıstığı : Türkiye’de tarımı 1915’ten sonra başlayan yer fıstığı yaygın olarak Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilir ![]() ![]() Susam : Olgunlaşma için sıcaklık, hasat için kuraklık isteyen bu bitki, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilir ![]() Soya Fasulyesi : Soya fasulyesinin Türkiye’deki doğal yetişme alanı Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinin kıyı şerididir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|