![]() |
Van İlinin Yemek Kültürü - Van Yemekleri - Van Mutfak Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Van İlinin Yemek Kültürü - Van Yemekleri - Van Mutfak KültürüVan yemekleri - Geleneksel Van mutfağı - Van Mutfak kültürü - Otlu peynir Van mutfağı değişik lezzetleriyle, çok çeşitlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Van yemekleri genellikle ete dayalıdır; ancak yerel sebzelerle, çeşitli tahıl ürünleriyle yapılan yemekler de çok zengindir ![]() Bulgur pilavı,tuzlu balık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Van yemeklerinden bir demet: Ayran aşı, Grut aşı, Şile, Keledoş, Sengeser, Murtuğa, Kurut köftesi, Üzüm aşı, Cılbır, Ekşili, Ciğer köftesi, Van baklavası, Van pastası, İşbabyan, Kavut, Tandırda Van Balığı, Fırında Van balığı, Tereyağında alabalık, Helise, Paluza, Çömlek yahnisi, Gül reçeli ![]() Van’da konuk olarak bulunanlar sabah bir evde olsalar da, sabahleyin mutlaka Van’ın ara sokaklarında bulunan Van’a özgü kahvaltı salonlarında kahvaltı yapmalıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii ki öğlen saatlerinde Van’a has kavurma,Fırın ağzı,güvec,mahalli Van Yemekleri ve Van kebabı satan lokantalar da ilgi çekicidir ![]() Otlu Peynir Dünyanın en güzel kahvaltısı Van’da yapılır ![]() Otlu peynir deyip geçmeyin sakın Fransızların rokforuna karşı, Van’ın otlu peyniri bilim adamlarının araştırmalarına konu olmuş Yörede uzun süre incelemelerde bulunan Prof ![]() ![]() Van halkı, eski çağlardan beri doğal kaynaklardan geniş çapta faydalanma yollarını bulmuş hep Yabani bitkileri çeşitli şekillerde değerlendirerek, yöreye özgü lezzetler yaratmış Van bölgesinde farklı bitki türlerinin ilavesiyle hazırlanan gıda maddelerinden en çok tanınanı olmuş; otlu peynir Bu üretim şeklinin ilk başladığı tarih, kesin olarak bilinmemekle beraber, eldeki belgeler incelendiğinde, eski çağlara indiği anlaşılmış ![]() ![]() ![]() Bu otlar peynire üç önemli gaye için katılıyormuş: Onun besin değerini artırmak, hazmolma derecesini yükseltmek ve insan sağlığına zararlı mikroorganizma faaliyetlerini durdurmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otlu peynir, bölge insanının sofrasında üç öğün yerini alıyor ve severek tüketiliyor ![]() ![]() Bu değerli süt ürünümüzü layık olduğu şekilde tanıtmamız ölçüsünde, otlu peynirimize gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışından talep artacak ve üreticilerimizin yüzünü güldürüp, el emeği, alınteri karşılığında kazanç elde etmelerini sağlayacak bir pazar oluşturacaktır ![]() ![]() Otlu peynirin yapımı köklü bilgi, beceri ve çok dikkat istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Peynire aroma kazandırmak, besin değerini arttırmak ve uzun süre saklanabilen güvenli bir gıda maddesi yapmak için katılan bu otlar, başta üriner sistem bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|