Besinler Ve Özellikleri Hakkında Bilgi |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinler Ve Özellikleri Hakkında BilgiBesinler ve Özellikleri Hakkında Bilgi Besinler ve Özellikleri Besinler ve Özellikleri Bakliyat taneleri, hem protein hem de karbonhidrat veren değerli gıda maddeleridir Hayvani mahsullerden sonra insana en fazla protein sağlayan gıdalardır Hayvani proteinin yetersiz olduğu yerlerde protein kaynağını teşkil ederler Tanelerdeki proteinlerin bazı aminoasitleri noksandır Bu sebeple proteinlerin değeri düşüktür Bakliyeler, bulgur pilavı ile birlikte yenilirse, bulgurda fazla bulunan aminoasitleri bakliyelerin eksik olan cinsindendir ve eksikliği tamamlamış olur Bu nedenle kuru bakliyat pişirildiğinde ikinci yemek pirinç pilavı değil bulgur pilavı veya makarna olmalıdır Bakliyatın proteini 2 sınıf olup et ve yumurtaya nazaran düşük kalitededir 100 gr et veya yumurta, günlük protein ihtiyacının yarısını karşıladığı halde 100 gr bakliyat günlük protein ihtiyacının ancak %30-32'sini karşılar Soya fasulyesinin proteini, etten fazladır Orta ve ileri yaşlarda olanlar, günlük protein ihtiyaçlarının yarısını bunlarla karşılayabilirler Ancak diğer insanlara 1sınıf proteinlere yardımcı olarak verilebilir Bakliyeler, vücutta hayli üre asidi bırakırlar Bunun birikmeden atılması ve bakliyelerin kolay hazmı için, bakliye ve pilavın yanında çiğ salata, soğan, turşu olmalıdır İyi vasıfları yanında bakliyat taneleri, insana dokunan maddelere de sahiptir Bu sebeple fazla yenilemezler Fazla yenilirse, bazıları kanda alyuvar miktarını azaltır, bazıları guatra sebep olur Birçoğu da hazım bozukluğuna yolaçar Bakliyeler kuru tane olarak günde 50 gr'dan çok yenmemeli Bunlardaki az veya çok bulunan zararlı maddeleri azaltmak için ılık suda 2-3 saat, bol soğuk suda akşamdan sabaha bekletilir Suda fazla bekletilirse birçok faydalı maddesi de suya geçer ve atılır Bakliyeler 1 yıldan fazla bayat olmamalı Bayat bakliyat, bayat et gibidir Fayda yerine zarar verirler Tane, diş ile ortasından kırıldığında kesit cam gibi parlak ise bayattır, tozlu mat görülürse tazedir Bakliyat taneleri küflüde olmamalıdır Bakliyeler, mide ve bağırsakta gaz yapar Bunun sebebi, proteince ve karbonhidratça zengin olmasındandır Bu gazı azaltmak için bakliye yemeği ağızda çok iyi çiğnenmeli, yemekler salata veya soğanla birlikte yenilmelidir ve bir öğünde fazla yenilmemelidir Kuru Fasulye Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar Sinirleri kuvvetlendirir Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur Hazmı zordur Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır Kuru Bezelye Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade edilecek bakliyelerden birisidir Yüksek derecede protein ve nişasta içerir Bu nedenle komple bir gıdadır Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır Hem enerji verir hem de proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar Günlük miktar 1 çay bardağı (50 gr)'ı geçmemeli Yanında mutlaka çiğ salata, soğan, turşu bulunmalıdır Mercimek Kan yapıcı ve süt artırıcıdır En fazla demir içeren gıdalardandır Ayrıca B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır Protein miktarı da yüksektir Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar Anneyi de besleyerek zayıf düşmesini önler Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir Su ve süt ilavesiyle yapılan mercimek çorbası bunlar için çok yararlıdır Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir Akşam yemeğinde yenen limonlu mercimek çorbası iyi uyku verir, sinirleri teskin eder, geceleri yıpranmış sinirlerin tamirini sağlar Mercimek, bağırsaklara hafif yumuşaklık verir ve geçici ishal yapar Hasta ve zayıf kimselerde bol kan yapımını sağlar Ağızda iyi çiğnenmeli ve tükürükle karıştırılmalıdır Yeterli tükürükle karışmazsa gaz yapar Yemek üzerine sakız çiğneyerek, mideye tükürük gönderilebilir Karabiber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir Marul, havuç salatası, soğan, turşu, mercimeğin hazmına yarar ve gaz yapmasını önler Midesi zayıf olanlar, mercimeği çorba şeklinde yemelidir Mercimek, toprak veya demir kaplarda pişirilmeli Günde yenilecek miktar 50 gr'ı geçmemelidir Nohut Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır Bol idrar söktürür, vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını, fazla yemek tuzunu idrarla dışarı atar Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir,tamirini ve normal çalışmalarını sağlar Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar Nohut günde en fazla 50 gr yenmelidir Salata, soğan, turşu ile birlikte yenmelidir Soya Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir Soya; çok kuvvetli (etin 2 misli) proteine sahip bir gıdadır Bol B vitaminleri ve mineralleri vardır Hem nişastası ve hem de %30'dan fazla yağı ile çok kuvvetli enerji verir Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar Sahip olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır Hazmi kolaydır Çok kuvvetli olduğu için günde 25 gr yeterlidir Yemeklerde, çorba ve garnitür olarak yenilir Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir Guatrı olanlar veya olmaktan korkanlar yememelidir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|