|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| kanser, kuruyemişlerde, tehlikesi, yıllanmış |
Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser TehlikesiKuruyemişler hakkında - yıllanmış kuruyemişlerin zararları - kuruyemişlerin saklanması - aflatoksin nedir Uzmanlar, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerinin uzun süreli uygunsuz koşullarda saklanması durumunda kansere neden olan aflatoksin maddesine davetiye çıkardığını belirtiyor ![]() Aflatoksin, insan ve bütün hayvan türlerinde çok yaygın görülen ve toplu zehirlenmelere neden olan en güçlü doğal kanserojen maddesi olarak ifade ediliyor ![]() Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji-Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Bilal Cem Liman, bu konuda şunları söyledi:“Karaciğerde hücre ölümlerine, siroza ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir Yapılan araştırmalarda, ortaya çıkan sonuçlarda karaciğer kanseri olgularıyla küflenmiş besin tüketimi arasında ilişki bulunduğuna dair görüşler yaygınlaşmıştır ” İhtiyacınız kadar alın Aflatoksin, 15-27 derece sıcaklık ile yüzde 50 ve üzerindeki oransal nem bulunan ortamlarda rahatlıkla türeyebilir Mutfaklarda, uygun olmayan depolarda aflatoksin oluşabileceği için dikkatli olmak gerekir![]() Ev kadınlarının, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerini az miktarda alması, aflatoksin riskini ortadan kaldıracaktır ![]() Uzun süreli saklama koşullarında ise bu risk artacaktır Evde saklanan besin maddelerinin lezzetinde bir değişiklik görülürse tüketiminden vazgeçilmelidir
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|