![]() |
Tam Tahıllı Beslenin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tam Tahıllı Beslenin![]() Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak uzun süre dinç ve tok hissetmemizi sağlayan tam tahıllıların, obezite tedavisinden daha birçok şeye faydası var ![]() Güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak için kompleks karbonhidrat, protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin ve az yağlı besinleri tercih etmemiz gerekir ![]() ![]() Ayrıca: • İçerdikleri kompleks karbonhidratlar ve lif ile kan şekerindeki dalgalanmaları önlemeye yardımcı olur ![]() • Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak uzun süre dinç ve tok hissetmemizi sağlar ![]() • Zamanı çok kısıtlı olanlarımız için bile son derece pratik, sağlıklı ve içerik bakımından ideal bir kahvaltı sunar ![]() • Ülkemizde oldukça az olan süt tüketimini destekleyerek sütün tüm faydalarından yararlanmamızı sağlar ![]() Peki Tam Tahıl Nedir? Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan ürünleri içeren tahıl grubu gıdalar, Türk toplumunun temel besin grubudur ![]() ![]() Tam taneli tahıl; tahılın özü, kabuk dediğimiz kepeği ve tahılı sarıp onu besleneyen bir doku olan endospermden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle tahıllar, tüketime hazır hale getirilirken çeşitli işlemlere tabi tutulurlar ![]() ![]() ![]() Tam Tahıl ve Rafine Tahılların Bileşimindeki Farklılıklar Tahıllar değirmenlerde öğütülerek kullandığımız un haline gelir ![]() ![]() ![]() Örneğin; buğdayın rafinasyon işlemi sırasında, buğdaydaki kepeğin büyük bir kısmı ve kepeğin özü ayrılır ![]() ![]() ![]() Tam Tahıl Unu ve Ürünlerinin Yararları Tam tahıllardan yapılan besinler, tahılın özü ve kepeği birbirinden ayrılmadığı için vitaminler, mineraller ve diyet posası yönünden zengindir ![]() Tam tahıl ürünlerinin kalori değerleri daha düşüktür ![]() Tam tahıllı ürünler posa içeriği bakımından oldukça zengindir ![]() ![]() ![]() Tam Tahılların Hastalıklar Üzerindeki Etkisi Şeker hastalığılı riskini azaltır Tam tahıllar posa bakımından oldukça zengindir ![]() ![]() Yine tam tahıllarda bulunan çözünemez posa sayesinde besinlerin bağırsaklardan geçiş süresini kısalır, karbonhidratların emilimi için yeterli zaman yaratır ![]() ![]() ![]() Kalbe ve damarlara dosttur Yapılan araştırmalarda tam buğday ekmeği, çavdar ürünleri ve tam tahıllı kahvaltılık tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir* ![]() Kanserle savaşır Yapılan araştırmalar sonucunda tam tahıl tüketiminin kanserden koruyucu etkileri de bulunmuştur ![]() ![]() Obezitenin tedavisinde etkilidir Obezite tedavisinde bol miktarda posa alınması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Tam Tahıllarla İlgili Önerliler • Tam tahıl ürünleri tüketerek, kronik hastalıklara yakalanma riskimizi azaltacağımızı unutmamalıyız ![]() • Sağlıklı olmak isteyen veya diyabet, kalp ve kanser benzeri hastalıklara yakalanma riski olanlar, günlük enerji ihtiyaçlarını göz önünde tutarak tam tahıllı besinleri rahatlıkla tüketebilir ![]() • Tam tahıl ürünlerinde tüketilecek miktar, ağırlığınıza ve bedensel çalışma durumunuza göre değişir ![]() ![]() • Tam tahıllı ürünleri günde en az 6 porsiyon tüketilebilirsiniz ![]() ![]() • Tam tahıl ürünlerinin her gün, hatta her öğün tüketilmesi çok önemlidir ![]() ![]() • Alışveriş yapılırken, tam tahıl ürünleri tercih edilmeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|