Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, için, pratik, reçel, yapımı

Reçel Yapımı İçin Pratik Bilgiler

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Reçel Yapımı İçin Pratik Bilgiler



Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel yapılacak meyveler öncelikle yıkanır Varsa ezik ve çürükleri ayrılır Daha sonra meyvenin cinsine göre çekirdekli veya çekirdeksiz dilimlenerek yada bütün halde reçele işlenir
Reçel yapımı iki şekilde olur: [*]Katlama usulü ile reçel yapımı [*]Doğrudan kaynatarak reçel yapımı 1 Katlama usulü ile reçel yapımı
Meyveler bir gün önceden şekerle katlanarak meyve suyunun şekerce alınması esasına dayanır Çilek, vişne, erik, şeftali reçelleri bu gruba girer
Katlama usulü ile yapılan reçellerde bir gün önceden temiz bir kap içerisinde her meyveye göre değişik olmak üzere şeker ve meyve birer kat olarak yerleştirilir
Ertesi gün eğer sulanma fazla olmuş ve dışarıdan su ilavesine gerek kalmamış ise doğrudan doğruya; sulanma az ise gerekli miktar su ilave edilerek kaynatılır
Fakat şuruptaki meyveler yumuşak olduğu için kaynama sırasında delikli bir kepçe ile meyveler başka bir kaba alınır ve şurup koyulaştırılıp istenilen kıvama gelince tekrar şuruba katılarak meyvelerin dağılması önlenir

2 Doğrudan kaynatarak reçel yapımı
Bu usulde yapılan reçellerde meyveler önceden meyve cinsine göre hazırlanan şurup içerisinde kaynatılarak istenilen kıvama getirilir ve ateşten alınır
Elma, armut, ayva, kayısı, portakal ve mandalina gibi sert etli meyveler bu şekilde reçel yapımına daha uygundur
Reçel hangi usulde yapılırsa yapılsın reçelde meyveler ezilmeden şekillerini kaybetmeden kalmalı ve şurupları parlak olmalıdır
Reçele gerekli şeker miktarı meyvenin cinsine bağlıdır Tatlı meyvelerde daha az, ekşi meyvelerde daha fazla şeker kullanılır Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur

Uyarı:
Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır

Reçelin Kıvamı Nasıl Belirlenir?
Reçelin istenilen kıvamda olup olmadığı çeşitli şekillerde belirlenebilir

1 Refraktometre ile; reçelin kuru maddesini belirleme esasına dayanan bu yöntemde refraktometre denilen alet kullanılır Bu aletin özel yerine numune konulup kıvam tespit edilir İstenilen dereceye gelmişse ateşten indirilir
2 Termometre ile; normal olarak şeker nispeti % 65-70 olan şuruplar 104-105°C de kaynar Sıcaklık bu dereceyi bulunca indirilirse uygun kıvam elde edilir
3 Damla usulü ile; damla usulüyle kıvam tespiti ise iki ayrı yolla yapılır;
a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktarı alınır, tırnak üzerine veya temiz bir kaba damlatılır Şurup yayılmıyor ve şeklini kaybetmiyor ise reçelin kıvamı tamamdır
b) Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek şuruptan bir damla damlatılır Eğer damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçel kıvamını bulmuştur

Reçeller Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Arzu edilen kıvamdaki reçeller ateşten indirildikten sonra kavanoz veya uygun kaplarda muhafaza edilir
Reçeller kavanozlara sıcak iken doldurulur, kapakları sıkıca kapatıldıktan sonra, ters çevrilip bırakılır Reçeller rutubetsiz ve loş yerlerde saklanmalıdır


Reçellerde Görülen Bozuklukluklar
Köpürme; reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur
Kristalleşme; reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.