![]() |
Tuzun Taşıdığı Tehlikeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzun Taşıdığı TehlikelerBesinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir ![]() ![]() Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar ![]() ![]() ![]() Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi: Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır ![]() ![]() ![]() diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidir ![]() ![]() ![]() Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir ![]() Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır? Hekimlerin büyük çoğunluğu, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir ![]() Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir ![]() Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir ![]() Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir ![]() Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır ![]() ![]() Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir ![]() Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır ![]() Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır ![]() Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir ![]() Ne Kadar Tuz Almalıyız? Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir ![]() ![]() ![]() Dikkat ! Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|