İso 9001:2000.

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İso 9001:2000.





Artık tüketicilerden tutun işletme sahiplerine kadar birçoğumuzun aşina olduğu bir kavram ISO 9001:2000


Aslında ilk açıklanması gereken, ISO 9001:2000´in duvara asılıp sadece pazarlamada adı kullanılan, 300-500 YTL´ye bir haftada kolayca alınan bir belge değil, işletmenin mal veya hizmet üretimiyle direkt bağlantılı olan bir organizasyon ve yönetim sistemi olduğudur Bağımsız bir denetim kuruluşunun, sistemin standarda uygunluğunu onaylaması sonucu ise firma ISO 9001:2000 sertifikası ile mükafatlandırılır


Peki Nedir Bu ISO 9001:2000?


Bu soruya verilecek ilk cevap, ISO 9001:2000´nin bir belge değil Kalite Yönetim Sistemi olduğudur Bu sistemin, bağımsız denetim firmalarınca denetlenip belgelendirilmesi sonucu işletmenize ISO 9001:2000 sertifikası sağlanabiliniyor


Sistemin bütününe verilen ad aslında ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi Fakat sistem 2000 yılındaki son revizyonundan sonra 3 doküman olarak tasarlandı Bunlar sırasıyla şöyle:


ISO 9000:2000 -> Sistemin Terimler ve Tanımlar Sözlüğü

ISO 9001:2000 -> Şartlar (Sistemin Ana Gövdesi, sertifikaya haiz temel gövde)

ISO 9004:2000 -> Sistemini daha iyiye taşımak isteyen kuruluşlar için Mükelleşme Rehberi


Bu Sistemi Hangi Kuruluşlar Kurabilir?


ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi´ni özel ve kamu sektöründe her türlü kuruluş kurabilir


Üretim, hizmet, yazılım ve donanım sektörlerindeki tüm kuruluşlar bu sistemden yararlanabilir Örneğin, dış ticaret pazarlama firmaları, hastaneler, belediyeler, üretim yapan işletmeler, oteller, restoranlar… Bu liste uzar gider ISO 9001:2000 uygulanabilmesi için firmanın sektörü önemli değildir ISO 9001:2000, kuruluşun ne üzerine çalışıp çalışmadığına değil yönetim sistemine odaklanır Ayrıca işletmenin büyüklüğü veya küçüklüğü, kaç kişinin çalıştığı sistemin kurulmasına engel olmamaktadır 2 Kişilik bir işletme de 1000 kişilik bir işletme de ISO 9001 kapsamına girer


Sistemin Amacı Nedir?


Bu bağlamda ISO 9001:2000 işletmenin mal veya hizmet üretimindeki tüm aşamaları belirleyerek ve bir nevi işletmenin kullanma kılavuzunu oluşturarak her defasında aynı kalitede sonucun alınacağı iş süreçleri yaratmayı amaçlıyor Bu standardı yakaladıktan sonra kalitede geliştirmeleri sağlamak daha kolay bir hal alıyor


Kaynak: ::: TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONU :::

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.