|  | Nargile Kültürü |  | 
|  08-16-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Nargile KültürüNargile Tarihçesi İlk olarak milattan önce, ibadet amacıyla yakılan tütün yapraklarının verdigi keyf ile fark edilip, hayatımızın vazgeçilmezlerinden oldu  Tarih boyunca pipo oldu, puro oldu, sigara oldu, ağızlarda çiğnendi  Ancak hiçbir şekil, tütünle "nargile" kadar bütünleşmedi  Hindistan cevizinin dışındaki tütün benzeri tabakayı yakan ve cevizin içine soktukları kamışla keyif yapan Hintliler, asırlar sürecek olan nargile geleneğini de başlatmış oldular  Zaten ismi de Farsçada "Hindistan Cevizli" anlamına gelen "Nargil" kelimesinden geliyor  Ve nargile aradan geçen yüzyıllar sonunda bir kültür haline dönüştü  Hindistan Cevizi zamanla yerini ilk önce kabaga ardından da porselen ve bronz gövdeli nargilelere bıraktı ve bunlarıçini, gümüş cam gövdeliler izledi  Önce iranlılar sonra da Araplar arasında yaygınlaştı   Osmanlı ise tütünü 16  yüzyılda tanıdı  Tiryakilerin bir anda çoğalması üzerine dönemin din uleması tütün kullanımına karşı fetva çıkardı  Fetva üzerine de Padişah I  Ahmet tütün içmenin yasaklanması hususunda bir ferman yayınladı  Ancak, I  Ahmet'ten sonra tahta geçen Sultan Mustafa ve II  Osman devirlerinde tütün yasağının önemli bir etkisi olmadı   Araplar ''sisa'', iranlilar ''kalyan'' adını verir  Dünya'da Nargile Nargile, Yakın ve OrtaDoğu'da, Arap Yarımadası'nda, bazı Afrika ülkelerinde, Türkiye ve Yunanistan'da gayet iyi tanınıyor ve de çok seviliyor  Böylesine rağbet gören nargileyi elbette artık Amerikalılar da görmezden gelemiyorlar  Ancak ABD ve Fransa'daki sıkı tütün kanunları özel nargile tütünlerinin ithalatına zorlaştırsa da yine de bir yol bulunup bu ülkelerde de benzeri nargile keyifleri yakalanabiliyor  İster nargile kahvesi, ister neo-orientalist kafe densin, netice itibariyla nargile içilen her yer muhabbet ve huzurun merkezi olarak büyük rağbet görüyor  Lübnan Günümüzde kadınlarla erkeklerin birlikte kahvelerde içtikleri nargile, ülkenin yakın geçmisteki savaş döneminde halkın, sığınaklarda bir araya gelerek sohbet etmesinde önemli bir araç olmuş  O karanlık günler biraz da nargilenin desteğiyle aşılabilmiş  Suriye Bu ülkede nargile içicileri daha çok yaşlı erkekler  Diğer ülkelerdekilerin aksine buradaki kahvelerde sohbet yerine daha çok gazete okumak tavla, dama ya da satranç oynamak tercih ediliyor  Suriye'nin diğer bir özelliğiyse önemli bir nargile ihracatçısı olması  Ürdün Ürdün'de yol kenarlarında uygun yer olsa dahi, nargile kahvelerinin teraslarda olması tercih edilmiş  Bu kahvelerde koyu sohbetlerin yanında tavla ve kağıt oynamak da son derece popüler  Yunanistan Özellikle Türkiye'den giden Rumlar arasında son derece yaygın olarak içilen nargile, Yunanlılar tarafından da seviliyor  Bu ülkede nargile Türk kahvesi eşliğinde içiliyor  Mısır Bu ülkede nargile on yedinci yüzyılın başından itibaren içiliyor  Mısır'da nargile o kadar popüler ki, her sokakta, her köşe başında nargile içenlere rastlamak olası  Genellikle yirmi dört saat açık olan nargile kahvelerinde hafif yemek servisleri de yapılıyor  Libya Libya'ya tütünün ulaştığı on yedinci yüzyıldan bu yana nargile içiliyor  Büyük palmiye ağaçlarının gölgesindeki lokantalarda yemek yendikten sonra kadınlı-erkekli aileler oturup nargile keyfi yapıyorlar  Libya'da nargile severlerin kendi tütünlerini içmek istemeleri olağan karşılanıyor  Tunus Küçük kentlerde rastlanmasa da büyük ve orta ölçekli Tunus şehirlerinde nargile içiliyor  Bu ülkede özellikle turistler nargileye büyük ilgi gösteriyorlar  Yemen Yemen'de de nargile oldukça yaygın bir biçimde içiliyor  Ancak Sözcük olarak "nargile" kullanılmıyor, kendi yerel dillerindeki adı tercih ediliyor  İran Nargile İran'ın olmazsa olmazlarından bir tanesi  Günlük yaşamda nargile bu kadar önemli olduğunda bazı ayrıcalıkları da hak ediyor  Sıkı dini kuralların uygulandığı ülkede iş nargileye geldiginde bu kurallar hafifliyor ve de kadınlar nargile kahvelerine eşleri ya da annelerinin eşliğinde gidebiliyorlar  Hindistan Nargilenin anavatanı Hindistan elbette bu geleneğini sürdürüyor  Bazı Hintliler nargileye o kadar düşkünler ki, seyahate çıktıklarında dahi nargilelerini yanlarında götürüyorlar  Afganistan Afganistan'da nargile daha çok yaşlılar tarafından içiliyor, gençler sigarayı tercih ediyorlar  Afganistan'daki nargileler alışılagelmiş görüntüden biraz farklılar, marpuç bölümü bir boru değil onun yerine kamış kullanılıyor  Çin Çin'deki nargile şekli de alışılagelenin son derece dışında  Daha çok büyük bir çakmağı andırıyor  Gövde bambudan ya da gümüşten yapılıyor  Gümüş üzerinde de ahşap süslemeler bulunuyor  Fransa Nargile salonları ilk olarak Marseilles ve Lyon'da açılmış  Bunlara daha çok "kültürel kafe" deniyor ama netice itibariyla buralarda sadece nargile içiliyor  Elbette Paris'te de bu kahvelerden bol bol bulunuyor  Bu tür kahvelerin resmi adıysa neo-orientalist kafeler  Amerika Amerikalılar arasında nargileyle tanışıp da onu sevmeyen yok  Bu ülkede tütün karşıtı pek çok yasa bulunmasına karşın nargileseverler buna pek aldırmıyorlar, her geçen gün nargile içilen mekan sayısı artıyor  Nargile Kültürü Masa - Meşe - Köşe - Ayşe Çok eski bir keyif olduğu için zaman içinde nargileyle ilgili özlü sözler de üretilmis  ''Masa, Meşe, Köşe, Ayşe'' bunlardan bir tanesi   Masa, içeceğinizi koyacağınız yer  Meşe, ateşi yakmakta kullanılan odunu meşe kömürünü anlatmaktadır  Bu da yalnızca meşenin ''pirnav'' adı verilen türünden elde ediliyor   Köşe, bu keyfin ortalık yerde yapılamayacağını, Ayşe ise servis yapan garsonları ve servisin kalitesini anlatan kelimeler   Nargile içmenin adabı Bir kere sigara içer gibi içilmiyor nargile  Havayı nefes alır gibi çekmelisiniz ki şişedeki su fokurdasın ve tütün yansın  Havayı ağzınıza çok yavaşça ve hafifa bir havada sürekli çekmelisiniz  Nargilenin marpuçu ağzınızda durmalı ve nargilenin fokurdadığını duymalısınız  Tömbeki lüleye yerleştirildikten sonra üzerine odun kömürü ateşi konur  Ateşi söndürmeden, tömbekiyi devirmeden içmek maharet istiyor  Nargilenin en büyük keyfi muhabbeti, çünkü tek başına içilen nargile tiryakilere göre bir sey ifade etmiyor  İşte hem muhabbet ihtiyacından hem dumanına katlanmak zor olduğundan, nargileciler nargile kahvelerine gidiyorlar   Muhabbet özelliği, sigaradan kurtulmanın ve nargile tiryakisi olmanın en önemli nedenidir  Eğer nargile bilerek içilirse, sigaradan çok daha az zararlı  Doğru içim dumanı içe çekmeden yapılıyor  Bir doldurum en az bir buçuk saat sürüyor, ehli olanlar bu süreyi dört saate kadar çıkarabiliyor   İçilmesi çok zaman alan nargile acelesi olmayanların, hayatı daha bir ferah içinde yaşayanların gözdesi olarak kabul ediliyor  Sigarayı ise hayata biraz daha hirçin yaklaşanların kullandığı düşünülüyor  Bu nedenle nargile içicileri sigara içenleri kendilerine çok uzak görüyorlar, hele bir de çakmağı olmayan sigara düşkünlerinden hiç hoşlanmıyorlar  Çünkü nargilenin kömürüyle sigaralarını yakmaya kalktıklarında, nargileseverler közün doğal gidişatının bozulduguna inanıyorlar  Nargile İçmenin Raconu : - Nargile içimi sigara gibi değildir  Havayı nefes alır gibi çekmelisiniz ki şişedeki su fokurdasın ve tütün yansın   - Nargile şişeinin içindeki suyun üzerinde bir hava boşluğu var ve siz marpuçtan nefes çektiğinizde gelen duman, bu hava boşluğundan geliyor  Sonra hava çıkacak başka bir yeri olmadığı için sudan vakum yapıyor ve gelen duman suyun içinde süzülerek ve soğuyarak size ulaşıyor  Sigarayla en büyük farkı da dumanın soğuk olması   - Nargile havadar ve sakin mekanlarda içilir  Gürültülü konuşmak, etrafın sukunetini bozmak raconu da bozar   - Asla nargile ateşinden sigaranızı yakmayın   - Nargilenizi asla yüksek bir yere koymayınız   - Eğer nargileyi biriyle ortak içiyorsanız, marpucunuzu direk partnerinizin eline vermeyin  Masaya bırakın oradan alsın   - Ve asla nargilede tütüne ek başka birşey içmeyin   | 
|   | 
|  | 
|  | Nargile Kültürü |  | 
|  08-16-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Nargile KültürüNargile Vikipedi, özgür ansiklopedi Nargile, Asya'ya özgü geleneksel bir tütün içme aracıdır  Kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenek olan nargile, içim şekli ve adabı, yüzlerce yılda oluşmuş kullanım geleneği ile basit bir aletten fazlasını ifade etmekte olup, doğu kültürünün bir parçası haline gelmiştir  Yapısı ve Tasarımı Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur: Ser: Nargilenin uzun gövdesi  Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır  Cam, metal ve seramikten yapılır   Lüle: En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabla  Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir  üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır   Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür  Bu bölümde kullanılan hortum koyun derisinden yapılır   Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölüm   Bunlar dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir: Sipsi: Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlık  Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve hijyenik açıdan genelde plastik olanları kullanılır  Mermer ya da gümüş olanları da mevcuttur   Tepsi ve rüzgarlık: Tepsi közden düşen külleri toplar, rüzgarlık ise közün sönmemesi için kullanılır   Tömbeki: Nargileye has tütün   Nargilenin tasarımında İslam’ın etkisindeki sanatın derin izleri görünmektedir  Cami minaresini andıran ser kısmı bunu çok iyi simgelemektedir  Ayrıca ser kısmı genellikle çiçek ve yaprak desenleriyle süslenmekte ve bunlarda zaman zaman yaldız kullanılmaktadır  Marpuç kısmında ise genelde el dokuması olan kilim desenleri kullanılmaktadir  Çalışma Şekli İçici marpuçtan nefes aldığında oluşan basınç farkıyla hava sırayla közden, sonra ısınarak lüledeki gözeneklerden geçer  Sıcak hava ile ısıtılan tömbekinin dumanı karışarak suyun içinden geçer, bu esnada soğur  Daha sonra hava marpuçtan içiciye ulaşır  Nargile içerisinde bulunan su dumanı soğutmanın yanı sıra içindeki katranı da bir miktar süzer  Tarihi Nargile doğu kültürünün bir öğesi olmakta ile birlikte doğuş yerinin Hindistan olduğu zannedilmektedir  Çok farklı kültürlerinin farklı adlandırdıkları bu keyif aracı Araplar tarafından Narcile, İranlılar tarafından da Kalyan diye adlandırılıyor  Asıl nargilenin kökeni ise Farsça’da Hindistan cevizi anlamına gelen Nargilden geliyor  Hindistan’da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmış  Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış  Kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiş  Bunları cam, billur, çini hatta gümüş gövdeli nargileler izledi  Hindistan’da doğan nargile, başta İranlılar olmak üzere Araplar, daha sonra da Türk insanı ile tanışmış  Türk insanının nargile ile tanışması aslında Osmanlı dönemine rastlıyor  O dönemde İran’dan getirilen ve zamanın kahvehanelerinde muhabbetlere eşlik eden tömbeki padişahlar döneminde yasaklanmıştı  Nargile de uzun zaman İstanbulTophane’de , İzmirKemeraltı’nda ve AnkaraGençlik Parkı'nda tömbeki olarak sunulmaya başlanmış  Bu nostaljik mekanların müdavimlerini ise genellikle orta yaşın üstündeki insanlar oluşturuyordu  Daha sonraki, yani yakın dönemlerdeki aromalı nargilelerin hayatımıza girmesi ile daha hafif bir içecek haline gelen nargile genç kitle tarafından da tercih edilmeye başlandı   Nargile Tütünü Nargilenin belki de en önemli öğesi tömbeki denilen tütünüdür  Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıslanmaya bırakılır ve servisten önce suyu sıkılarak Harbi de denilen çelik şişlerin yardımıyla lülelere yerleştirildikten sonra yine ıslatılmış ancak ikiye bölünmüş ve kalın damarları alınmış bir tütün yaprağıyla sarılır  Daha sonra sere yerleştirilen tömbeki pırnal (çalı görünümlü, kısa boylu bir meşe türüdür ve en değerlisi Fethiye'de yetişenidir  ) kömüründen elde edilmiş köz ile yakılır  Tömbeki üretiminde kullanılan tütün bitkisi sigara, puro, enfiye gibi diğer tütünlerden daha kısa boylu, daha geniş, daha tıknazdır  Yaprakları daha esmer, daha küçük, daha etli ve diğer türlerden daha dayanıklıdır  Virginia ve Burley tütünlerinde yüzde 3-4, Türk tütünlerinde yüzde 1-2 olan nikotin oranı, tömbekide yüzde 10'a kadar çıkabilir  Tömbeki Türkiye'de Hatay - Samandağ ve Konya - Hadim bölgelerinde üretilir  Tütün gibi toplanır, ama farklı işlemlerden geçer  Yukarıda bahsedilen klasik tömbekinin yanında bugün Mısır'dan getirtilen ve adına bahri veya Arap tömbekisi denilen bir tömbeki türü daha bulunmaktadır  Fermente edilmiş meyvelerden elde edilen bu tömbeki türü daha çok genç nesle hitap eder  Bu tür tömbekilerde çok değişik (doksandan fazla) aromalar kullanılır  Elma, nane, kayısı, çilek, muz, limon, ananas, kavun, çilek, cappuchino aromalı olanları yaygındır  Nargile Kültürü Doğu kültürünün bir öğesi olan nargile sonradan batıda da kimi değişikliklerle kullanılmaya başlanmıştır  Kullanım kültürü dolayısıyla bu iki türe göre farklılıklar gösterir, ancak pek çok ortak öğe de mevcuttur  Batıda birden çok marpuca sahip nargile kullanımı yaygındır  Bu uygulama doğudakine göre farklı bir toplu içim ortamı sunar, ki doğuda nargilenin bir marpucu vardır ve el değiştirmediği sürece tek kişi tarafından içilir  Arap kültüründe kullanıcı içtikten sonra ya marpucu masaya dayayarak bunu belli eder, ya da ağız kısmı kendine bakacak şekilde eğimli tutarak yanındakine ikram eder  Kabul eden, nargileyi verene elinin tersi ile hafifçe vurur ya da sıvazlar, bu memnuniyet göstergesidir  Kafe ve restoranlarda ise her kullanıcının ayrı bir nargile ısmarlaması yaygındır  İspanya'da "tetería" adı verilen ve genelde müslüman göçmenlerce işletilen çay evlerinde nargile içimi yaygınlık kazanmaktadır  İsrail'de "nargeela" olarak adlandırılan nargile kullanımı özellikle Yemen, İran, Irak ve Türkiye'den gelen göçmenler arasında yaygındır  Bunun yanında İsrailliler arasında da nargile kullanımı görülür  Nargile tiryakileri arasında, güzel bir içim için ortamda olması gerektiği düşünülen dört öğe var ki, bunlar "nargilenin dört şartı" olarak geçiyor  Maşa, meşe közünü karıştırmak için gerekli, en iyi köz meşeden oluyor  Güzel bir köşeye yerleşmek tabii ki önemli, ve Ayşe de tiryakinin çay, kahve gibi istekleri için hazır bulunmalı  Bu deyiş özellikle "eski toprak" Türk tiryakiler arasında yaygın olarak kullanılıyor  Kültürümüzden gelen bu lezzetin yani Osmanlı kültürümüzün bu eserinin tadına haftada bir ayda bir bile olsa bakmanızı tavsiye ediyorum ben bir yerde içtim nargileyi ve aldığım keyif ve huzur muhteşemdi belki burada belirmek iyi değil ama en azından sitesini görmeniz için veriyorum adresi gerçekten nargile keyfi bir başka     İçim kuralları Doğu kültüründe, "Bu işin erbablarına göre" nargile içilirken uyulması gereken bir "racon" vardır: 
 | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |