|  | Viski Hakkında Herşey |  | 
|  08-16-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Viski Hakkında HerşeyViski, Kelt dilinde, ab-ı hayat ya da hayat suyu anlamına Helen “usquebaugh” ( İskoç Keltçesinde “uisce beathadh”, İrlanda Keltçesinde “uisge beatha”) sözcüğünden gelir  Viski, 15  yüzyıldan bu yana ( daha e eski de olabilir), tahıl ( hububat) maltının önce mayalandırılıp sonra damıtılması ile üretilir  İskoçya, İrlanda, Kanada ve ABD viskiyi en çok üreten ülkelerdir  Alkol ; nişasta ya da şeker içeren tüm meyve ve sebzelerden, mayalanma ve damıtma yöntemleriyle üretilir  Daha teknik bir anlatımla, alkol, nişastanın şekere dönüştürülmesi sonucu, glikoz çözeltilerinin mayalanmasıyla ve mayalanmış özlerinin damıtılmasıyla üretilen sıvıdır  Mayalanma ( tahammür/fermantasyon) ; Organik maddelerin, kimi mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişikliktir  Damıtma ( taktir/distilasyon) ; Bir sıvının önce buharlaşıp, sonra tekrar yoğunlaştırılarak sıvı haline dönüştürülmesidir  Damıtmak için eskiden basit imbikler kullanılırken, teknolojinin gelişmesine koşut endüstriyel imbikler, atmosfer basıncı yöntemi ve vakum yöntemleri kullanılmaktadır  Damıtma yöntemiyle üretilen içkiler şaraptan ya da mayalanmış meyve, sebze ve nişastalı bitkilerden üretilirler  Brendi, cin, konyak, rakı, rum, tekila, viski, votka ve bazı likörler gibi  Yani, viski hububat maltı mayşesinin fermantasyondan sonra damıtılarak meşe fıçılarda dinlendirilmesiyle elde edilen en az %40 alkol içeren damıtılmış içkidir  VİSKİNİN YAPILIŞI Malt, su ile karıştırılarak mayalanmaya bırakılır  Ve mayalanma sonucunda “wash”ın (bir tür bira) elde edilir  “wash”ın damıtılmasıyla litrede %80’e ulaşan alkol oranı, su eklenerek genellikle %43’e dönüştürüldükten sonra, serin yerlerdeki dinlendirme fıçılarına alınır  Dinlendirme süresi birkaç yıl olabileceği gibi, 20 yıldan fazla da olabilir  Dinlendirme süreci bitiminde, alkolün uçucu özelliğinden dolayı, fıçıdaki viski belirli azalır  Viski üreticilerince, bu azalma meleklerin payı olarak adlandırılır  Daha sonrada şişelenir  Türkiye’de Telek tarafından 1957’den bu yana Ankara Viskisi ( 43° ), arpa maltı ve pirinç kullanılarak üretilmektedir  VİSKİ ÇEŞİTLERİ ( Üretildiği Ülkeye Göre ) 1  Scotch Whisky ( İskoç Viskisi) İskoçya denilince akla ilk Scotch Whisky geliyor  Suyu, toprağı, meşe fıçıları ve üretim yöntemleri ile İskoçya’nın sağladığı tüm kaynaklar viskiyi İskoç kültürünün önemli bir parçası yapıyor  Damıtma sanatının İskoç kıyılarına taşınmasıyla üretilemeye başlayan viski, bugüne kadar çeşitli maceralar atlatıyor  15002lerde İskoçya’da hemen her aile kendisi için küçük çapta viski damıtımı için sadece üst sınıfa izin veriyor  Ancak böyle bir sınırlama evlerde viski damıtımının önüne geçemiyor  Viskinin yaygınlaşmasıyla evlerdeki bakır imbiklerde viski üreimi köy ve kasabalarda bir yaşam biçimi haline geliyor  Zaman içinde İskoç içkisi İngiltere’ye yeni bir lezzet olarak ulaşıyor  Viski tadı İskoçya dışına yayılmaya başlıyor  1700’lerin sonlarında İskoç viskisi İngiltere’de o kadar çok tüketilmeye başlıyor ki, cin üreticileri lobisi tarafından hızı kesilmeye çalışılıyor  Fransa ile yapılan savaş sırasında üç katına çıkan vergiler viskicilerin “yeraltına” inmesine sebep oluyor  Kaçak imalat ve satış, viskiye asi İskoç ruhu katıyor  1823’te vergilerin düşülmesi ve yeni düzenlemelerle yasal viski üretimi tekrar başlıyor  Avrupa kültürünün ivme kazandığı 1800’lü yıllardaki endüstriyel gelişmeler viski damıtıcılarını da özendiriyor  Aeneas Coffey2in iacadı kolonlu imbiklerde 24 saat sürekli damıtım yapılabiliyor  1800’lerde kadar sadece arpa maltından damıtılan İskoç viskisi 1860’da harmanlanmaya başlanıyor  Viski harmanlamada genellikle en fazla iki ya da üç çeşit tahıl viskisi ile, zaman zaman 40 çeşide varan malt viskisi kullnılır  Her maltın bir diğerinin “sivriliğini” yumuşattığı düşünülür, ve harmanın sonunda ortalama bir tat elde edilir  Viski harmanlamadan sonra hewmen şişelenmez, tatla rının birbirine iyice karışması için birkaç ay daha fıçılarda dinlendirilir  “Evlenme Süresi” denilen bu arada meşe fıçıların kokusu da viskiyle harmanlanır  Sonra suyla alkol derecesi yüzde 40-43’e indirilerek filtre edildikten sonra şişelenir  Şişe üzerinde yazan viski tarihi harmana giren en genç viskinin tarihidir  İskoç viskisinin ilk kez ne zaman damıtıldığı bilinmemektedir  Yapılan bütün araştırmalar sonucunda ortaya çıkan gerçek; ilk olarak M  Ö  8002lerde Asya’da denendiği, Mısır kanalıyla Avrupa’ya geldiği yolundadır  Damıtma sanatının Britanya2ya ne zaman geldiği büyük bir sır olarak kalmıştır  Kesin olarak bilinen ise Antik Keltler bu sanatı uygulamışlar ve elde ettikleri sıvıya da “Uisge Beatha” ( Hayat Suyu ) adını vermişlerdir  Yorgun bedenleri canlandırması, soğuk algınlığına iyi gelmesi ve morali yükseltmesi Keltler tarafından Tanrı’nın bir armağanı olarak kabul edilmiştir  Ne zaman ve nasıl gelmiş olursa olsun,İskoçlar damıtma sanatında mükemmelliğe ulaşmışlar, böylece doğa tarafından cömertçe bağışlanan kaynakları kullanarak yörenin tarihine, kültürüne , geleneklerine işlemiş olan bugünkü viskiyi elde etmişlerdir  İskoçya’da kayda geçmiş en eski damıtım 1494 tarihini taşır  Bundan 503 yıl önceki maliye kayıtlarında “Keşiş John Cor’a hayat suyu yapmak için 8 ölçek malt” notu bulunmaktadır  Bu miktar 1  500 şişe yapmak için yeterlidir  Böylece anlaşılıyor ki o dönemde damıtma işlemleri için gerekli donanım bulunmamaktaydı Ne var ki, kullanılan ilkle alatler ve bilimsel uzmanlığın olmaması nedeniyle elde edilen içki bazen zararlı bile olabiliyordu  Zamanla damıtma metotları gelişti ve 16  -17  yüzyıllarda büyük ilerlemeler sağlandı  Bu arada manastırların da kapanması gelişmeyi hızlandırdı  İşsiz kalan rahipler manastırların dışında hünerlerini göstermekten başka çıkar yol olmadığından viski işine daldılar  Böylece damıtma bilgisi büyük hızla yayıldı  Viski o dönemde sağlığın korunması, hayatın uzanması, çiçek hastalığı, felç, kolit ve diğer birçok hastalığa karşı doktorlar tarafından da tavsiye edilerek reçetelere yazılıyordu  İskoçlar beşikten-mezara kadar viskiyi benimsediler  İskoç yaşantısının vazgeçilmez bir parçası haline gelen viski uzun ve soğuk kış aylarında canlandırıcı olarak kullanılırdı, misafirlere sunuldu ve sosyal yaşantısının dostluk simgesi oldu  Gittikçe artan bu popülerliği sonunda İskoç Parlamentosunun da dikkatini çekince, 17  yüzyılın sonunda malt ve viskiye ilk vergiler kondu  Oranlar gittikçe arttırıldı, vergi memurları acımasız davranıldı  1707 yılında İngiltere ile birleşme anlaşması gerçekleştiğinde askerler yöredeki isyankar kavimler üzerine yürüdü  Damıtıcılar vergilerden kaçmanın çaresini yeraltına inmekte buldular  Maliye deneticileri ile kaçak içki üreticileri arasında uzun ve zaman zamanda kanlı mücadele böylece başladı  Yasalar hem yazılış dili ve hem de kısıtlayıcı katı kuralları yüzünden kaçak imalatçıklara son derece yabancı geliyordu  İskoç halkı kurallara uymamayı o kadar benimsemişti ki, ahlaki bir rahatsızlık duymadığı gibi bunun normal bir işlem olduğuna inanıyordu  150 yıl süresince Kirk rahipleri kiliselerdeki mihrabın altın büyük depolar yaptırdılar  Hatta kaçak içki tabutların içinde taşınarak istenen yere rahatlıkla götürülüyor, maliye denetçilerinden kaçmak için akla gelen bütün yollar deneniyordu  1777 yılında Birleşik Krallık’ta Edinburg şehrinde sadece 8 ruhsatlı damıtımevi vergi verirken 400 kaçak imalathane sahiplerinin kişisel çıkarlarına hizmet veriyordu  Bu sayı İskoçya2nın yine de dağlık yöreleri ve adalardaki kaçak imalathanelerin sayısına göre çok azdı  Kaçak imalathaneler tepelerin girinti-çıkıntılarına kurnazca yerleştirilerek gözlerden gizlenmişti  Tespit edilemeyenlerden biri dumanı toprak altından 65 metrelik bir boru ile köydeki evlerden birinin bacasına gönderiyordu  Bazıları da imbikleri gece çalıştırıyor, böylece karanlıkta duman görülemediğinden imalat sürdürülüyordu  Bu karışık ortamda kendisi de geniş topraklarında İskoçya’nın en iyi kaçak viskisini üreten Gordon Dükü Lordlar Kamarasına bir teklif götürerek hükümetin resmi olarak viski üretimini kazançlı bir hale getirmesini istedi  1823 yılında çıkarılan kanunla 10 pount ruhsat ücreti ve galon başına da belli bir ödeme tespit edilerek bugünkü İskoç Viskisi endüstrisinin temelleri atılmış oldu  Yasayı izleyen 10 yıl içinde kaçakçılık tamamen ortadan kalktı  Bugün mevcut öolan imalat hanelerden çoğu eskiden kaçakçıların kullandığı yerlerde bulunmaktadır  Ayrıca yasa dışı iki gelişmede İskoç viskiciliğinin ilerlemesinde büyük rol oynamıştır  1831 yılında Aeneas Coffey kendi adını verdiği bir imbiği icad etmiş ve bu sayede damıtma işlemlerinin kesintisiz yapılmasını sağlamıştır  Böylece bakır imbiklerde üretilen malt viskiden daha farklı ve daha az yoğun bir ürün olan tahıl ve viskisi üretimi de gerçekleşmiştir  Bu icad 1860 yılında Andrew Usher Co  Şirketi tarafından malt ve tahıl viskisinin ilk defa karıştırılarak daha hafif bir viski elde edilmesinde kullanılmıştır  Böylece İskoç viskisinin pazarlarının gelişmesinin yolları açılmıştır  İkinci gelişme ise büyük bir tesadüf ve felaket sonun gerçekleşmiştir  1880’lerde Fransa’nın bağları asma biti salgınıyla mahvolmuş, birkaç yıl için mahzenlerdeki şarap ve brandy stokları tükenince İskoçlar hemen bu fırsatı değerlendirmişler, Fransız sanayinin kendini toparlamasına kadar geçen yıllar boyunca İskoç viskisi brandy’nin yerine birinci derecede tercih edilmiştir  Özellikle blended viski pazarı ele geçirilmiş, Amerika’daki içki yasağını, ekonomik buhranları atlatmış ve bugün kü konumuna gelmiştir  Uluslar arası piyasalarda “Scotch Whisky” ilk tercih edilen içecek olup, bu ününü 200 ülkeye yapılan ihracatla sürdürmektedirler  Reina06-25-2005, 04:50 PM ÜRETİM ŞEKLİ Yalnızca İskoçya’da üretilen, damıtılan ve olgunlaştırılan viski”İskoçViskisi” olarak adlandırılabilir  Doğal bir içki olan viski İskoçya’nın zengin doğal kaynaklarından yararlanılarak elde edilir  Altın renkli arpa ve buğday, kaynak suları ve serin, temiz hava üretimin ana elemanlarıdır  İskoç viskisinin yapımı ve yaşlandırılması kuşaktan kuşağa aktarılarak geliştirilmiştir  İmalathanelerin bulunduğu yerler konum olarak hem doğal kaynakların yakınında ve hem de nefes kesici güzellikteki manzara karşısındadır  2 tür viski vardır; a - Malt Viski Esas olarak blended viskilerin yapımında kullanılır ve az miktarda “”single malt” olarak şişelenir  Son yıllarda piyasalarda malt viskiye karşı oluşan talep yüzünden bu oran giderek artmaktadır  b - Grain Viski Meşhur karışımları meydana getirmek için maltla karıştırılır  Az miktarda da “Single Grain” olarak şişelenir  İskoç malt viskisi, malt edilmiş arpa, su ve mayadan elde edilir  Üretiminin ilk basamağı arpanın maltlanmasıdır  Arpa bunun için 2-3 gün su dolu tanklarda bekletilir  Sonra maltlama alanlarına serilerek filizlenmeye bırakılır  İstenen uzunluk sağlanınca kurutma işlemine geçilerek filizlenme durdurulur  Her imalathanenin karakteristik özelliği papoda cinsi bacalarıdır  Kurutma işleminde yakıt olarak “peat” denilen fosilleşmiş bitki topakları kullanılır  Modern yakıtların yanı sıra yörede bol olan peat2ın yanması sırasında çıkan duman yerde döşeli olan tel ızgaralardan yukarı süzülerek arpayı kurutur  Bu arada içkinin karakteristik özelliğine belirgin bir aroma katar  Kuruma sırasında “malt” gevrekleşir  İri taneli arpa öğütüldükten sonra sıcak suyla karıştırılır  Bu işlem arpanın içindeki nişastayı açığa çıkararak “wort” denilen şekerli bir sıvıya dönüştürülür  Daha sonra fermantasyon kazanlarına aktarılarak maya ilave edilir ve işlem sonucunda şekerli wort ham alkol haline gelir  Bu da aroma ve tat olarak ekşi birayı adlandırır  Bundan sonra sıra kuğu boyunlu bakır imbiklerde damıtma işlemine gelir  Malt viski önce büyük, daha sonra da küçük imbiklerde olmak üzere 2 kez damıtılır  İmbiklerde fermente edilmiş sıvı yavaş yavaş sıvı yavaş yavaş ısıtılarak alkolün buharlaşması sağlanır  buhar kuğu boynuna doğru yükselir ve en üst noktada yoğunlaştırıcılarda tekrar sıvıya dönüşür  Damıtma sırasında ilk ve son kısım 2  kez damıtılırken göbek denilen orta kısım ayrılır  İskoç tahıl viskisi buğday ve mısırdan yapılır  Önce basınç altında pişirilerek içindeki nişastanın fermente edilebilecek şekere dönüşmesi sağlanır  Bundan sonra tahıllar belirli bir oran dahilinde maltlı arpa ve sıcak su ile karıştırılarak “wort” adı verilen şekerli sıvı elde edilir  Fermente edildikten sonra 2 sütunlu ve kesintisiz çalışan “Coffey” imbiklerinde damıtılır  Damıtma sırasında alınacak orta kısmın ne kadar olacağı ya da ilk ve son kısmın ne kadarının 2  kez damıtmadan geçirileceği kararı damıtım uzmanının işidir  Bundan sonra ister malt ister tahıl olsun viski özel meşe fıçılara alınarak serin ve karanlık depolarda bekletilir  Fıçıların nitelikleri yaşlanmada çok önemlidir  Çünkü viski süresince tahtadan renk ve karakterlerini alır  Bazı fıçılar daha önce içlerinde “Matura oloroso”, “Fino” ya da “Amontillado” sherri ( şeri) lerin dinlendirilmişlerinden seçilirken bazıları “Bourbon” fıçısı ya da yeni yapımdan olabilir  Yıllandırma da hangi fıçının kullanılacağı kararını verecek kişi “Master Blender”dir  Bir viskiyi resmi olarak İskoç viskisi denilebilmesi için yıllandırma süresinin 3 yıl olması şart  Ne var ki üreticiler bu sınırı aşarak 5 - 15, 20-25, hatta bazen daha da uzun sürenin dinlendirme için geçmesini beklerler  Depoların bulunduğu yerdeki İskoçya’nın havası meşe fıçılarındaki viskiyi etki ederek ona bölgenin karakterini de vermiş olur  Dinlenme sırasında her yıl belirli miktarda ki viski de fıçıdan eksiliyor ki, üreticiler buna kendi aralarında “Melek Hakkı”der  KARIŞIM SANATI İskoçya’da üretilen viskinin büyük oranı “belended karışımı harmanlanmış viskidir  Bu konuda uzmanlaşan kişilere büyük görev düşmektedir  “Single malt” ve “single Grain” viskilerinin karıştırılması son derece karmaşık ve zorlu bir uğraş gerektiğinden bu konudan “Master Blender” sorumlu bulunmaktadır  Bir orkestrayı yönetmeye benzeyen “karıştırma sanatı” sırasında nasıl orkestranın her bir elemanı iyi, parlak ve başarılı olsa da onların tek tek özelliklerinin birleştirilmesini biri sağlıyorsa, viski karışımında da birinin yönetimi sağlaması gerektiği açıktır  Bir karışımın 15-50 arasında değişik yaşlarda ve değişik single malt viskiden elde edildiği düşünülürse Master Blender “Baş harmancı”nın görevinin ne kadar zor olduğu daha iyi anlaşılacaktır  Öyle ki; içene alştığı tadı sürekli sunmak görevinde olmanın sorumnlululğu içindeki kişi formüllerini herkesten gizler  Karışımda son noktaya ise “Hassa Burun” koyar  Uzun yıllar verilen emeklerin ve geliştirilen koku alma duygusunun “ Koklama Sanatına” dönüştüğünün de göstergesidir  Bu uygulama Karışım, lale biçimli üst kısmı daralan kadehlere bir miktar suyla konduktan sonra “Master Blender” in burnuna emanet edilir  Bu işlem sırasında hangi viskilerin birbirleriyle uyuşacağı ya da çakışacağı saptanır  Malt ve tahıl viskileri öyle karıştırılır ki, tek tek güzel ve değerli özelliklerin ortaya çıkması gerçekleştirilir  Single viskilerin seçimi başlangıç için oldukça önemlidir  Çünkü İskoçya’da yayla, ova ve ada kesimlerinde 100’den fazla imalathane gerek malt ve gerekse grain viski yapar  Seçim sırasında hangi imalathanenin hangi ürününün ya da hangi yaştaki viskinin ne miktarda kullanılacağı kararı Master Blender’indir  Bunun için iyi bir kütüphane, hassas burun, bütün ürünlerin tanınması gerekiyor  Ayrıca belirli bir single malt viskide karışım sırasında doğabilecek değişikliklerin depo ve fıçı faktörünün etkilerinin iyi değerlendirilmesi şarttır  Bu yüzden “Karışım Odaları” son derece güvenliklidir  Bu güvenlik koruma açısından değil de, hava açısından  Bardaktaki viskinin, dış ortamdan gelec ek kokularla bozulmaması gerekir  İşlem o denli özen ister ki; “Karışım uzmanları” after shave sürmez  Pipo ve sigara kullanmazlar  Sağlığına da önem veren bu kişilerin nezle olmaya da hakları yok gibidir, çünkü koku almazlarsa görevlerini yapamazlar  İskoç viskisi endüstrisi o kadar gelişmiştir ki, her imalatçı ve blender birbirleriyle dosthane ilişki içindedir  İlişkiler çok güçlü ve güzeldir  Koklama işlemi yaşlandırma süresince de sürdürülür  Kullanıma hazır olana kadar bekletilir ve her fıçıdan bir örnek karışım uzmanına getirilir  Tek tek koklanır ve bazı fıçılar bir araya getirilerek büyük tanklara pompalanır  Ardından yeniden meşe fıçılara doldurularak 6-8 ay bekletilir  “Evlenme” denen bu işlem sırasında geçen sürede viskiler kendi aralarında uyum sağlar  Baş karıştırıcı tekrar koklar ve istenen ürünü elde ettiğine karar verirse şişeleme işlemine geçilir  Üretim Bölgeleri İskoç viskileri üretildikleri bölgelere göre 4’e ayrılır  Özellikleri ise şöyle özetleyebiliriz  a- Islay Malt : Sılay İskoçya2nın batı sahili açıklarında yedi içki imalathanesine ev sahipliği yapan küçük bir adadır  Sıkla şişddetli rüzgarlara , yağmurlara, ve su taşkınlarına maruz kalır  Hafif tuzlu olan arpanın hazırlandığı malt evlerinde doğal yakır peat kullanılır  Viskinin olgunlaşmaya bırakıldığı imalathaneler dalgalarla dövülür  Bunun sonucunda Islay viskilerinin tuzlu ve sert bir tadı olur  Maltlandırma işlemi sırasında daha az fosilleşmiş yakıt kullanılmasına ve içki doğal şarlarından korunmasına rağmen, viskinin tuzlu olduğuna da rastlanır  Nasılsa içimi daha rahattır  b - Hingland Malt : Hingland bölgesi, coğrafi olarak Scotch Viski’nin üretildiği “En geniş alandır” Karaylık arazi, değişen iklim ve sahillerin özellikleri viskinin geniş bir yelpazede çeşitlilik göstermesini sağlar  Grup olarak bu viskiler kuru ve serttir  Hafif bir duman kokusu taşırlar  Kuzeyin uç sahillerinde denizin etkisiyle viskiler baharatlıyken , kuytuda kalan doğu sahillerinde ve iç bölgelerde meyva aroması daha baskın çıkar  c - Lowland Malt : Lowland tipi viskiler İskoçya’nın güneyinde, haritada Dudee ve Greenock arasında kalan bölgede üretilir  Bu bölge Hingland dan daha az kayalık olup, iklimi de nispeten yumuşaktır  Temel karakteristikleri yumuşaklık , tatlılık ve rahat içimli oluşlarıdır  d - Spyside Malt : Bu bölgede Spey ırmağı boyunca, Hingland bölgesinin doğusuna uzanır  Skoç viskisinin en çok imal edildiği yer burasıdır  Bölgede çok sayıda ırmak ve her ırmağın kenarında da imalathaneler bulunur  Viskilerin üretildiği şartların zorluğuna göre sınıflandırılır  Granit kayalıklarının üzerinden akan , topraklardan süzülen sular, viskiye dumanlı bir tad verir  İç bölgelere doğru gidildikçe daha belirgin bir yumuşaklık ve zerafet göze çarpar  GRAIN VİSJKİNİN PÜF NOKTALARI Granin viskiler, Skoç viskilerin kalbini oluşturur  İskoçya’nın alçak bölgelerinde yer alan imalathaneler, kuzey Hingland2taki bir istisna hariç, dev byuttadır  Fakat ürünler yine aynı kalitededir  Malt edilmiş arpanın mısır veya unla karıştırılması içkiye incelik katar  Bu incelik de Grain viskisinin her çeşidinin 30-50 çeşit “Sdingle Malt” viski ve markalı bir Skoç viskiyle karıştırılması demektir  Sonuçta çiçeklerden, meyvalardan ve aromalardan oluşan muhteşem bir lezzet elde edilir  ÜNLÜ MARKALAR - Chivas Regal - Black Label - White Label - Black and White - The Famous Grounse - Haig and Haig - Ballantine’s - Bell’s - Johnnie Walker - Queen Anne - King George IV Bu markalar dünyaca ünlü markalardır  Ve en kaliteli ve kalitesinin yanı sıra pahalı olan viski türleridir  İskoç viskilerinin özelliği, kullanılan su, dinlendirme fıçıları ve üretim tekniği dışında, arpa maltının hazırlanması sırasında, turba odununun isi malta geçtiğinden viskinin hafif is kokması ve tatta da is kokusunun hissedilmesidir  2  IRIS WHISKY ( İrlanda Viskisi ) Üretimi İrlanda’ya ait bir viski türüdür  İrlanda viskileri malt hazırlanması sırasında, İskoç viskilerine oranla, ateşte fazla kalmadığından is kokusu taşımaz  Başka tahıllarla karıştırılır ve İrlanda viskilerinin yoğunluğu diğer viskilere oranla daha azdır  %50 maltlanmış, %30 maltlanmamış arpa, %10 yulaf, %10 çavdar ve buğdayın kullanıldığı İrlanda viskilerinin üretim tekniği de İskoç viskileri gibidir  Ne var ki bütün fark ayrıntı da gizl  Çünkü İrlanda viskileri İskoç viskileri gibi 2 değil 3 kez damıtılır ve 3 yıl değil 4 yıl meşe fıçılarda dinlendirilir  Dinlendirme sırasında İskoç malt viskilerinde olduğu gibi daha önce sherry yıllandırılmış fıçılar kullanılır  Damıtma sırasında peat yerine kömür kullanıldığından is kokusu da yoktur  Ünlü Markalar - Bushmills - Jameson - Pady - Porer Jhon 3  AMERİKAN VİSKİLERİ ( Bour Viski ) Bourbon Amerika2da Whisky adıyla üretilen ve en az %51 oranında mısır içeren bir tür viskidir  Bourbon yalnızca Kentucky eyaletinde üretilir  Bourbon en az 2 yıl yeni meşe fıçılarda dinlendirilir  Bir diğer türü de Rye viskidir  Rye viskinin üretiminde %51 çavdar kullanılır  Corn olanı ise %80 mısırdandır  Ve en az 2 yıl dinlendirilir  Blended; arpa, mısır ve çavdar karışımından elde edilir, ardıç fıçılarda dinlendirilir  Ünlü Markalar - Jeam Beam - Jack Daniel’s Tennessee - Kentucky - Old Forester 4  KANADA (canadian) Viskisi Kanada viskisi , mısır, çavdar, buğday, ve arpadan üretilir  En çok çavdar kullanılmaktadır  Karışım olarak üretilenlerinin oranları %50 yi geçmez  En az üç yıl dinlendirilir  Çavdar alanı Rye viski olarak ifade edilir  Genellikle piyasaya sürülenler 6 yıllıktır  Ayrıca kanada viskisinin ilk kez 19  yy Britanyalı ve Avrupalı göçmenler tarafından üretildiği sanılmaktadır  Ünlü Markalar - Canadian Club - Corby’s - Seagram’s ÜRETİLDİĞİ MADDE VE KARIŞIMA GÖRE VİSKİ TÜRLERİ Viski üretildiği madde ve karışım duruma göre farklı isimler almaktadır  Bunlar ; 1 - MALT VİSKİ : Sadece arpa maltından üretilen viskiye denir  Likör vis olarak da ifade edilir  A - Single Malt : Tek firmanın karşık olmayan tek cins ürünü olan viskidir  B - Pure Malt : Farklı üretim malt viskilerin karışmasından üretilen viskidir  2 - BLENDED VİSKİ : Belirli oranda malt ve grain viskilerin karışımından elde edilen viskidir  Çeşitli malt viskilerin harmanlamasından elde edilenine denir  Karışımın oranları genellikle değişir  Hangisinden ne oranda kullanılacağını ancak uzmanlar belirler  Örneğin Scotch viskiler, genellikle “blended” viskilerdir  Açık yapılı ve daha az aromatiktirler  3 - GRAIN VİSKİ : Genellikle %70-80 malt, mısır ve çeşitli tahılların bir miktarda arpa maltının kullanılarak üretildiği viskidir  4 - RYE VİSKİ : Üretiminde %51 çavdar kullanılan viski türüdür  5 - CORN VİSKİ : Üretiminde %80 mısır kullanılan viskilere denir  Viskilerle İlgili Bazı Teknik Terimler Bonded Viski : Uzun yıllar dinlendirilmiş ve kontrollü şekilde şişelendikten sonra mühürlenmiş viskidir  Straight Viski : %51’den fazlası tahıl viskilerinden olan yalnız tek bir fabrikanın ürünü olan viskidir  RYE - çavdar, CORN-mısır ve buğday viskileri bu gruptandır  Yüksek yapılı ve aromatiktir  Light Viski : Yeni damıtılmış ve fıçılarda yaşlandırılmış viskinin ilk halidir  Nature spirits de denmektedir  Oldukça açık renkli, düşük aromalı ve genelde blended viski yapımında kullanırlar  Prof : Viskilerde alkol derecesini gösterir  İki Prof : bir derece alkolü belirtir  Viski Servis Şekilleri Viski kendi adıyla anılan bardakta servis yapılır  Genel olarak da konukların tercihlerine göre farklı şekillerde sunulurlar  Yaygın olan viski servis şekilleri şöyle sıralanabilir  1 - Sek Viski : Viski uzmanları, viskinin hiçbir içecekle karıştırılmadan sek olarak buzsuz içilmesi halinde gerçek tadını vereceğini, buzun içkiyi bozduğunu iddia etmektedirler  Bu şekilde içildiğinde viski bardağına 3-4 cl  İçki soğutulmuş olarak servis edilir  İskoçlar genelde bu şekilde içmeyi tercih etmektedirler  2 - On The Rocks ( Buzlu Viski ) : Viski 3 veya 4 cl olarak 3-4 parça küp buz ile on the rocks bardağında ( kısa ve dibe dibi kalın bir bardakta ) sunulur  On the rocks , zaten kelime anlamı olarak buz üstünde anlamına gelmektedir  Viskiyi bu şekilde daha çok Amerikalılar tercih etmektedirler  3  Soda ve Gazozlar İle : Viski tumbler bardağına (on the rocks bardağına benzer farkı hacim bakımından biraz daha büyük olmasıdır  ) 3-4 cl viski ve üzerine arzuya göre soda kola ve su konarak hazırlanır  Yine arzu edilirse birkaç parça küp buz konur  Viskiler servis edilirken arzuya göre yanında çikolata verilebilir  Viski birkaç şekilde servis edilebilir  - Bunlardan ilki viskinin bardan alınmasıdır  Viski 3-4 cl olarak bardağa konulur  Bardak tepsiye alınıp konuğa servis edilir  - İkinci yöntem ise, şişede getirilir  Beraberinde getirilen bir bardak konuğa boş olarak sunulur  Şişeden viski dökülerek servis tamamlanır  - Üçüncüsü de, viski soda ve gazozlarla içildiğinde uygulanır  Bu durumda viski konmuş bardak buz ve soda veya gazoz masaya tepsi ile getirilir  Viski servis edilir  Açılan soda veya gazoz şişesinden viski bardağına servis yapılır veya konuğun arzusuna göre şişe bardağın sağına bırakılır  Viski bir çok ünlü kokteylde de ana içki olarak kullanılmaktadır  Bunlardan en çok bilinenleri şöyle sıralayabiliriz: Old Fashion, Viski Sour, Manhattan, Brooklyn, vb  daha bir çok karışımda ana içki olarak kullanılır  ÜNLÜ KOKTELYLER Wisky Sour - 4 cl Rye veya bourbon viski - 3 cl limon suyu - 1 cl şeker şurubu Manhattan - 6 cl Rye Viski - 3 cl kırmızı cinzano - 1 atım angustura bitter Old Man - 4 cl canadian whisky - 4 cl kırmızı cinzano - 2 damla anisette (veya Rakı) | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |