Bu Konu Önemli Lütfen Okuyun!! |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu Konu Önemli Lütfen Okuyun!!Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300* *metre mesafedeki Sazlıdere Barajı 'na akıyor Baraj on milyon kişinin su* *ihtiyacını karşılıyor Çiftlikte 5 bin domuz var* *Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg civarında et* *üretiliyor Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı Üretilen* *domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde* *satılıyor Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem *Peki neden domuz?* * * *"Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden* *domuz cazip bir konu?" * * *Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş Domuz üretken bir hayvan* *Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında* *15-20 'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor Bir domuz yılda iki kez* *doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400* *yavrusu oluyor Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar* *çıkabiliyor* *Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken* *bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyorYani 150 kg'lık bir domuzdan 75* *kiloluk yağ elde edilebiliyor Bu da dana yada koyuna göre tercih* *edilmesinde önemli bir etken* * * *Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor Her domuz da* *ortalama 80-100 kiloya* *ulaştığı zaman kesiliyor Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda* *yaklaşık 1 milyon kg et çıkıyor* * * *Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul Diğer çiftlikler de göz* *önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya* *değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor* * * *Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg olduğu göz önüne* *alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor Kilosu 1ile 35 milyon lira* *arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve* *sosis olarak satıldığı dile getiriliyor Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk* *'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek* *fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor* * * *Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor:* * * *Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Şütte * *1 Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda* *Teşvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor (ki bu firmanın* *bir de TADET adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha* *bulunuyor) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda* *satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO* * * *2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE firması da* *salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor Ancak bilinen bu firmalar* *ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde* *piyasaya sürüyor Daha önce Şütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri* *son dönemde PIGGY adıyla satılıyor Üstelik ünlü Amerikan fast food* *zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et* *mamullerini ŞÜTTE firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor* * * *3- POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip* *MİGROS'larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden* *ürünler imal ettiğini iddia ediyor* * * *"Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri* *aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar* *mı sizce?"* * * *POLONEZin ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS' tur* *O dönem Migros 'un et mamulleri satın almasında olan (Şu an oyuncak* *reyonunda satın almacılık yapan) Coşkun bey'in büyük paralar karşılığında* *POLONEZ'le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren* *kişi olduğunu biliyor muydunuz?* * Peki ya Migros'ta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda* *POLONEZ'in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan* *ALI ÖZYAVAŞ 'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri* *üzerinden ) aldıklarını biliyor muydunuz?* * * *Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki) satın almacılığını* *yapan kişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü* *restoranları'nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?* * * *Peki İzmir'in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satın almacılığını* *yapan bayanın Polonez'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?* * * *Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren USAŞ-GATEGOURMET* *firmasının satın almacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan yazlık* *villasının POLONEZ 'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?* * * *PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DROETKER* *PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYORMUYDUNUZ?* * * *PEKİ GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI ÜRÜNLERİ POLONEZ'İN* *ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?* * * *"Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?"* * * *4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki - Her şey* *dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı* *turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor Bu firmalar özellikle* *büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar Ancak küçük* *Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan* *domuz ürünlerini satın alabiliyor Üstelik işin ilginç tarafı bu firma* *Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük* *hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyorAma 7 TEPE* *SOSIS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2900 YTL ye satılıyor* *Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını* *bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar Domuz hammaddeli salam ve* *sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA'nın* *üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane( İDEAL markalı* *salam sosis imalatçısı )* * * *5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır tanınan NAMLI* *PASTIRMACI'nın modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPAŞA* *MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye* *geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24 saati* *çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET* *ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor* * * *Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne idüğü* *belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yap tırıp üzerine* *' %100 NAMET KALITESI' bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA'daki* *adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar* * * *Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı benzer* *taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak* *gururla ülkemizi temsil ediyor* * * *Peki, Cem Yılmaz'ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI pastırmaları* *'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin aynı zamanda Çorlu'daki* *domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını da biliyor muydunuz?* * * *2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI* *pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler tarafından* *getirildiğini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve* *kameraların gözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nın Show TV'ye, o dönemin 1* *trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet, Hürriyet* *ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve baskınları* *yalanladıklarını biliyor muydunuz?* * * *NAMLI Pastırmaları nın hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat* *müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile Bağcılar* *semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden yaptığı pastırmaları* *dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını biliyor muydunuz?* * * *2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda* *gösterildiğini hatırlayabildiniz mi?* * * *Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor Bu noktada tüketicinin yapması* *gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü* *İrfan Yılmaz özetliyor;* *"- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor"* * * *"Kısacası ne yediğinize dikkat edin Çok emin olmadığınız bilmediğiniz* *markaların ambalaj güzelliğine kanmayın"* |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|