![]() |
Zeybek Tarihçesi ... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeybek Tarihçesi ...Zeybek Havası Zeybek Hakkında Genel Bilgiler Ege denilince akla Zeybek gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgenin oyun türü Zeybektir ![]() ![]() ![]() Yörede kadınların oynadığı oyunlara ''Kadın Zeyxbek'', erkeklerin oynadığı oyunlara ''Erkek Zeybek" denilxmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeybek Sözü ve Kökeni Zeybek sözcüğünün kökeni hakkında bugüne kadar çok çeşitli ve birbirinden farklı görüşler ortaya atılmıştır ![]() ''Homeros bu sözü ''olaks'' diye Omeqa ile yazar ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmut Ragıp Gazimihal, sözün Grekler tarafından kullanıldığını da belirtiyor ![]() ''Yunanca'da ''b'' sesi olmadığı için, onların dilinde Sayvakikos , Zaypapikos şeklinde Rodos 'ta ise Turkikos'un aynı anlamda kullanıldığı ve kelimelerin aslının Saybak olup bizde kelimenin incelenip ve özleşerek Zeybek haline geldiği de açıklanır ![]() Divanı Lügatı Türk'te Zeybek hakkında şu bilgiler verilmiştir: Divanı Lügatı Türk, Cilt I, sayfa 333 de Bekneg kelimesindeki Bek sözünün sağlam olduğu yazılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efe Sözü ve Kökeni Efe sözü Rumca 'dan alınan "Efendi" sözünün kısaltılması sonucu geldiğini savunanlar olmakla birlikte "Efe" kelimesi efendinin tam karşılığı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Efe'' sözcüğü "EFEB" den gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Celal Esad Arseven tarafından düzenlenen Sanat Ansiklopedisinde ''Eskiden asayişin korunmasına memur hafif silahlı bir sınıf askere verilen addır ![]() ![]() Efe-Zeybek ve Kızan Arasındaki Bağıntı Efe, Zeybek gruplarının başıdır ![]() ![]() ![]() Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Zeybeklerin maiyetindeki gençlere ''Kızan'' denilir ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde akıllarda kalan bazı Efeler ve Zeybekler şunlardır; Çakıcı Mehmet Efe, Yörük Ali Efe, Çakırcalı Efe, Saçlı Efe, Mestan Efe, Gökçen Efe, Sarı Zeybek, Kamalı Zeybek, Pepe Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe ![]() Zeybek Oyunlarının Tarihte Ortaya Çıkışı-Cumhur Sevinç |
![]() |
![]() |
![]() |
Zeybek Tarihçesi ... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeybek Tarihçesi ...Zeybek Havası Edebiyatımızda "Gül" sevilen, "Bülbül" seven sembolleri olarak bilinir ![]() ![]() ![]() Birçok bilim adamı, doğa ve iklimin bitki örtüsünün ve onun efsunlu güzelliklerinin insanın fiziki, bedensel yapısında çok olumlu etkiler yaptığını söylerler ![]() ![]() Benim doğduğum ve büyüdüğüm Afyon - Sandıklıya çok yakın olan, yıllarca gidip geldiğim, suyunu içtiğim, gülünü, havasını kokladığım Isparta; Afyon - Isparta - Burdur üçgeninde gelenek ve görenekleriyle, yaşam biçimiyle, birbirinden ayrılmaz bitişik kardeşler gibidirler ![]() Birçok düğün, dernek, imece, üretim, bayramı, seyranı, âdetlerinin birlikteliği size aynı beldede yaşıyormuş gibi yakın ve sevecen gelir ![]() Isparta’nın çok çalışkan insanları sadece yurdumuzda değil dünyada da adlarını duyurmuşlardır ![]() ![]() ![]() Gülcülük, gülyağı, halıcılık, kilimler, el işleri yanında güzel Eğirdir Gölü'nden elde edilen kerevit ve göl ürünleri yeni gelişmiş meyvecilikte Barla ve çevresindeki elmalar yurt dışına da yollanır ![]() Gelelim konumuz olan Zeybekleri ve Oyun Havalarına ![]() ![]() ![]() Isparta’da zeybeklerin bambaşka bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() O azametli "evlerinin önü mersin" zeybek havası tarihi Isparta’nın sembolüdür ![]() Evlerinin önü mersin, Ah sular içmem gadınım tersin tersin ![]() Mevlâm seni bana versin ![]() Bağlantı: Al hançeri gadınım, vur ben öleyim ![]() Ah kapınızda gadınım kul ben olayım ![]() Yine Isparta’nın ünlü zeybeklerinden muhteşem bir hava ![]() ![]() "Ardıçtandır kuyuların kovası, Suya goyvermiyor kızın gâvur anası ![]() Ne ettim'de aldandım bir mevlâdan bulası ![]() ![]() ![]() ![]() Yalçın ÖZSOY'dan alınan zeybekler devam ediyor ![]() "Şu Aydın'ın uşağı, Gevşek bağlar kuşağı ![]() Ve yine bir başka zeybek oyunu, "Ay doğar ayan beyan, Aman yoluna düştüm yayan ![]() Hocam Muzaffer SARISÖZEN'in Ali KÜÇÜKÇAYLl'dan derlediği görkemli bir zeybek havası ![]() ![]() Şu gelen atlı'mıdır? Sorun Bağdatlı'mıdır? Her gelen yâri sorar, Yâr bu kadar tatlı'mıdır? Sazlarla enstrümantal müzik olarak çalınan Isparta’nın kesinti zeybeği yüreğimizi yerinden oynatır ![]() Gül, Türklüğün vurgun olduğu çiçeklerin başında gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çemberinin kenarına işlediği oyasının gül renginin bin bir tonu güzel yüzlerine vuran Isparta’nın bu güzel insanları her zaman güler yüzlü, cana yakın, konuksever ve sevecendirler ![]() ![]() ![]() Gül bülbülsüz olur mu? Baharda gül kokusu ve bülbül sesini dinlemek, hülyalara dalmak, güzel kokulan solumak isterseniz herhalde Isparta’ya uğramalısınız ![]() İşte burcu burcu, gül kokan bir gül türküsü; "Güle düştüm gülmedim, Gülden düştüm ölmedim ![]() Elâ gözlü yârimi, Tam bir aydır görmedim ![]() Of of sinem of ![]() Arabamı koşamam, Yokuşları aşamam ![]() Ver baba sevdiğime, Ölürümde yaşayamam ![]() Of of sinem of ![]() Ispartalılar töreye göre çok çekingendirler ![]() ![]() ![]() Isparta'nın hem söylenen hem de oyun havası olarak çalınan, çok bilinen bir türküsü var: "Gıcır gıcır gelir yârin kanısı ![]() Ben'de bilmem benim yârim hangisi ![]() İnce belli fidan boylu kendisi ![]() Bu parça aynı kültürü taşıyan Afyonkarahisar ve çevresinde de düğünlerde mutlaka söylenir ve oynanır ![]() Yine hareketli türkülerinden, "Bak şu kaşın karasına, Nişan çekmiş arasına ![]() Gadınım gel, bidanem gel ![]() Isparta’nın başka bir hareketli, ritmik, eğlenceli bir türküsü, "Çayıra serdim postu, Şu gelen kimin dostu ![]() Gören maşallah desin, Kimin var böyle dostu ![]() O yörenin şu türküsü unutulabilir mi? "Şu derenin uzunu, Kıramadım buzunu ![]() Anasının şerrinden, Alamadım kızını ![]() Isparta'nın kına havalarından bazıları da şöyle; "Ağlatman gelini yazık, Kolunda altın bilezik, ney, ney ![]() Ve başka bir havada da; "Ayva dibi serin olur yatmaya, Kızlar gelir saklı gizli bakmaya |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|