Yozgat Yöresel Yemekleri - Yozgatın Yöresel Yemek Kültürü |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yozgat Yöresel Yemekleri - Yozgatın Yöresel Yemek KültürüYozgat yöresel yemekleri - yozgat mutfağı - yozgat yöresel yemek tarifleri - yozgat yemek kültürü Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır ARABAŞI 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir) 5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir Çorba için : • Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur Madımak 15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır TESTİ KEBABI Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|