Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > İç Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, yemek, yemekleri, yozgat, yozgatın, yöresel

Yozgat Yöresel Yemekleri - Yozgatın Yöresel Yemek Kültürü

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yozgat Yöresel Yemekleri - Yozgatın Yöresel Yemek Kültürü



Yozgat yöresel yemekleri - yozgat mutfağı - yozgat yöresel yemek tarifleri - yozgat yemek kültürü

Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir

Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır

ARABAŞI

5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir

Çorba için :

• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur

Madımak

15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır


TESTİ KEBABI

Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.