Başdervişli Köyü Merkez Kahramanmaraş |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Başdervişli Köyü Merkez KahramanmaraşBaşdervişli Köyü Merkez Bilgileri - Başdervişli Köyü Hakkında - Başdervişli Köyü Tanıtımı -Başdervişli Köyü Resimleri İlçe: MERKEZ - İl: KAHRAMANMARAŞ Köy Muhtarı: Bilgi Yok Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok Kahramanmaraş Bilgiler Nüfus 2219 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 46000 Alan Kodu 0344 Yönetim Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi İl Kahramanmaraş İlçe Merkez Web Sitesi Başdervişli, Kahramanmaraş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adı köy mezarlığında mezarları bulunan beş derviş ve bunların hocaları baş derviş'ten gelmektedir Ekonomi Köyde her türlü meyvecilik ustalıkla yapılmaktadırSon yıllarda kiraz üretiminde hayli artış gözlenmektedirBunun yanı sıra köy ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biride ceviz yetiştiriciliğidirAşı cevizi olarak da bilinen bu ceviz türlerinden köy halkı büyük gelirler elde etmektedirHayvancılık anlamında, koyun, kuzu yetiştirilsede yer yer büyük baş hayvan yetiştirildiğide görülmektedirKöyde, ihtiyaç nispetinde tahıl ürünleri ekilmektedir Kültür Yöresel ve kültürel bakımdan sonderece zengin bir mutfağa sahiptirBu yemeklerden bazıları; içli köfte, kısır köfte, eşkili sömelek köfte, kömbe(içerisine peynir, çökelek, patates konularak yapılan bir tür börek), yaprak sarması, Ulaşım Kahramanmaraş merkezine 60 km uzaklıktadır Dağ yolundan giderseniz 33 km dirKöyden KAHRAMAN MARAŞ merkeze günde üç sefer araç(sabah,öğle,akşam) mevcutturKooperatif sisteminde çalışan (SS BERTİZ KOOP) bu araçlar gayet düzenli bir şekilde ulaşımı sağlamaktadırlar Eğitim Okulumuz Cumhuriyet tarihinin ilk açılan okullarından biridir 1929 yılında Gündüz Erkek Mektebi olarak eğitim öğretime başlamıştır 1953’e kadar bu ilk binada eğitim öğretim devam etmiştir 1953 yılında öğrenci sayısının artmasından dolayı 2 derslikli bir bina yapılmış ve eski okul binası kapatılarak yeni binada eğitim öğretime devam geçilmiştir 1963’te 2 derslikli bir ek bina yapılmış okulumuz iki bina olarak eğitim vermeye devam etmiştır 1976 yılında köyümüzde bir orta okul denemesi yapılmış Başdervişli Köyü Orta Okulu adıyla açılan bu okul 5 yıl eğitim öğretim yaptıktan sonra öğrenci sayısının azlığından dolayı 1981 yılında kapanmıştır 1981 yılında köyümüz halkının çabalarıyla iki derslikli bir ek bina daha yapılarak okulumuz genişletilmiş ve daha fazla öğrenciye eğitim vermeye başlamıştır 1986 yılında köy nüfusunun artmasıyla 2 derslikli bir ek bina yapılmış ve 1981 yılında yapılan bina lojmana çevrilerek köyümüz öğretmenlerinin hizmetine sunulmuştur Okulumuz 1997 yılına kadar Başdervişli Köyü İlkokulu olarak eğitim öğretime devam etmiştir 1997-1998 Eğitim Öğretim Yılında sekiz yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle birlikte Başdervişli İlk Öğretim Okulu adını almıştır Böylelikle ilköğretim 2 kademesinde de eğitim verilmeye başlanmıştır Aynı yıl taşımalı sistemle eğitim öğretime geçmiş ve civar köylerinden öğrencilerimize de eğitim öğretim vermeye başlanmıştır Okul binasını yetersiz kalmasıyla 2001 yılında mevcut 12 derslik kapasiteli binasına geçilmiş ve halen bu binada eğitim öğretim devam etmektedirKöyümüz okulu öğretmenler ve hemşireleri için üç katlı lojman yapılmışdır İklim ve Bitki Örtüsü Köyün iklimi, yazları Akdeniz iklimi kışları ise Karasal İklim etki alanı içerisindedirKöyde genel anlamda ılıman iklim hüküm sürmektedir(Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü çok az gözlenmektedir)Köye torosların bir armağanı olarak verilen kızıl çam ormanları sayesinde dört mevsim bol bol bol oksijen soluyabilirsiniz Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2267 2000 2219 1997 2132 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım , hayvancılık ve meyveciliğe dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - DURDU TÜRK 2004 - Ahmet ŞARLAK 1999 - Abidin BALABAN 1994 - Ahmet ŞARLAK 1989 - Ali YAŞAR(1991 yılında Ali YAŞAR'ın vefatı üzerine yerine Enver ŞAHİN gelmiştir 1984 - Ahmet ŞAHİN 1979 - Mustafa BİKKAN Altyapı bilgileri cumhuriyetin ilk yıllarında kahramanmaraş'a 3 okul yapılmıştır bunlardan birisi maraş merkeze birisi elbistan ve biriside başdervişliye yapılmıştır Köyde şu anda taşımalı ilköğretim okulu vardır çevre köylerden öğrenciler taşımalı araçlarla gelmektedir Köyün içme suyu şebekesi vardır Kanalizasyon şebekeside vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|