Çöçelli Köyü Pazarcık Kahramanmaraş

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çöçelli Köyü Pazarcık Kahramanmaraş

Çöçelli Köyü Pazarcık Bilgileri - Çevrepınar Köyü Hakkında - Çöçelli Köyü Tanıtımı -Çevrepınar Köyü Resimleri

İlçe: PAZARCIK - İl: KAHRAMANMARAŞ

Köy Muhtarı: MEHMET SABUUN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:

0 (344) 339 10 35

Cep Telefonu:

0 (532) 632 76 36

Kahramanmaraş
Bilgiler
Nüfus 584 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 46700
Alan Kodu 0344
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Kahramanmaraş
İlçe Pazarcık
Web Sitesi

Çöçelli, Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir köydür

Tarihçe

Köyün yaklaşık olarak 1850'lerde kurulduğu söylenmektedir

Çöçelli köyünün önceki ismi "Çöçem"dir Köy, ismini bir aileden almıştır Bir rivayete göre, göçer halde yaşayan bu ailede "çöçüm" (Kürtçe'de "iki ayağı tutmayan" anlamına gelir) bir kadın varmış Bundan esinlenerek köyün olduğu yere "Çöçümeli" denmiş Bu kelime zamanla değişerek köye Çöçelli adı verilmiştir

Kültür

Köyün gelenek, görenekleri hakkında bilgi yoktur

Köyde en çok bulgur pilavı, dolma, tarhana çorbası ve köfte yapılmaktadır Bunun yanında ateş üzerinde pişirilen ve içine et, soğan konularak yapılan “kombe”, yörenin en önemli yiyeceklerindendir

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 50, Pazarcık ilçesine 30 Km uzaklıktadır Doğusunda Karabıyıklı ve KirliAlici köyü; güneyinde Sarkaya, Cerit köyleri; batısında Evri Kasabası ve Ördekdede köyü; güneybatısında Osmandede Köyü; kuzeyinde Hanobaşı Köyü; kuzeydoğusunda Çiçek Köyü bulunmaktadır

Köy genellikle dağlık ve engebelidir Köyün her obasi küçük tepelerde kurulmuştur Köyün 150-200 metre kuzeyinde Kahramanmaras- Gaziantepkarayolu, Adana- Gaziantep otoyolu vardır

Köyün çevresi eskiden bataklık iken, daha sonraları bu bataklik kurutulmuş ve 1960 yılında halka dağıtılmştır Köyün doğusu, güneyi ve güneydoğusu dağlarla çevrilidir Kuzey ve batısı düz ve verimli bir ovadır
İklim [değiştir]

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Yarı karasal, yarı Akdeniz iklimi görülmektedir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 584

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde tarım gelişmiştir Başta pamuk olmak üzere buğday, mısır, şekerpancarı ve domates yetiştirilmektedir Toprağın büyük bir kısmı suludur Ayrıca süt ürünlerini, "Çöçelli Süt ve Süt Ürünleri"ne, satmaktadırlar Çöçelli sütleri keçi sütlerinden oluşmaktadır

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır 1995-96 yıllarına kadar 3 tane okul varken, bugün öğrenci yetersizliği nedeniyle sadece Kusne Obası’nda bulunan Çöçelli İlkoğretim Okulu eğitim öğretime devam etmektedir Eğitim-öğretim yapılan okulda 2 kademe olmadığından, öğrenciler Evri Pınarbaşı İlkogretim Okulu’nda taşımalı olarak eğitim-öğretim görmektedirler

Çöçelli köyü, 2005 yılında, Kahramanmaraş genelinde örnek köy seçilmiş ve köyün mezarlık bitişiğine başta "morg" olmak üzere çok amaçlı bir bina hizmete açılmıştır Mali desteğin büyük bir bölümü köydeki gurbetçiler tarafından sağlanmıştır

Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur 2009'da kurulmuş olan Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com