Bahtılı Köyü Merkez Antalya |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bahtılı Köyü Merkez AntalyaMerkez Bahtılı Köyü - Bahtılı Köyü Hakkında - Bahtılı Köyü Tanıtımı - Bahtılı Köyü Resimleri Köy Muhtarı: Bilgi yok Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi yok Bahtılı, Antalya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün geçmişi hakkında gerçek bilgilerden de yararlanarak bir efsane oluşturulmuş ve bu dilden dile anlatılmıştır Söylendiğine göre köy Teke Beyliğinden önce vardı Bu bir efsane ile şöyle anlatılır Köyün kurucusu evliya Pirinç Çelebidir Pirinç Çelebi "Yedi Kardeşler" denilen ve hepsi evliya olan kardeşlerden birisidir Kardeşlerden bir tanesi Antalya'ya yerleşen Şeyh Şücaeddin'dir İkisi Doyran köyünde kalan evliya Fatma ve Zehra'dır Bir tanesi, Saklıkent'e yakın Karçukuru yaylasında bulunan, Eren Dağı'nın zirvesinde mezarı olan Eren Dede'dir Kardeşlerden biri Çakırlar köyünün kurucusudur Çakırlar'a yerleşirken "burası benim mekanım olsun" diyerek sınırları çizmiş, gözleri çakır renkli olduğu için de köyün adı Çakırlar olmuştur Diğer kardeş'in adı Ali, Durali köyünün kurucusudur "Ben de burada durayım" dediği için köyün adı Duraliler olmuştur Bahtılı Köyü'nü kuran Pirinç Çelebi ise elindeki asa ile işaret çizgisi çizerekÇakırlar ve Duraliler arasındaki sınırını belirlemiş ve "bu da benim bahtıma" diyerek köyün adını Bahtılı koymuştur Teke beyi Pirinç Çelebi'nin kendinden habersiz cami yaptırdığını duyup iki asker gönderir Askerler Pirinç Çelebiye gelip beyden habersiz cami yaptıramayacağını söylerler Pirinç Çelebi de onları evine buyur eder ve onlara birer kepçe pilav verir Ayrıca atlarına da birer avuç yem verir Askerler hem kendilerinin hem de atlarının doymayacağını düşünürler fakat kendileri de atları da bitiremezler Bu kerameti görünce bir hayli şaşıran askerler Pirinç Çelebiye hürmette bulunurlarDaha sonra Pirinç Çelebi askerlere; beylerine selam söylemelerini, bu camiye karışamayacağını söyler Ayrıca askerlere:"Evladım ben şu günde vefat edeceğim, beyiniz gelip beni defin etsin ve camiyi bitiriversin" buyurur Yakın zamanda gerçekleşen bir hadiseyle türbesinin yapımı bir kişiye nasib olmuştur Türbesi caminin ve okulun yanındadırteke beyi pirinç çelebiye göndermiş olduğu askerlere pirinç çelebi eliyle askerlerin gözlerini göstererek beyinize söyleyin onun gözlerini oymadan ben bu camiyi bitiremiyeceğim ben yakın zamanda öleceğim gelsin hem benim cenazemi defnetsin ve hemde camiyi tamamlasın dediği zaman teke beyinin gözüne iki parmak gelip dokunduğu eski atalarımız tarafından söylenmektedir Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur Bahtılı köyü, Teke yöresine yerleşen yörükler tarafından kurulmuştur Efsanede de anlatıldığı gibi kurucusu Pirinç Çelebi'dir 1970'li yıllara kadar hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağlamışlardır Yazları Beydağları üzerinde yer alan Karçukur yaylasına göçerler Kıl çadırlarda kalan köylüler Haziranda geldikleri bu yayladan Eylül ayında atlar ve develerle göç ederek Bahtılı köyüne geri dönerler Günümüzde artık ne çadırlar kalmıştır ne de atlar ve develer Yollar asfalttır ve ulaşım taşıtlarla yapılır Hayvancılık bırakılmış, tarımla uğraşanların sayısı azalmıştır Köyün okur yazar oranı oldukça yüksektir Köy halkının en çok sevdiği yemekler, kuru fasulye, piyaz, mulkiye dangil dingil çorbasıdır Nişasta, şeker ve su katılarak yapılan palize tatlısı meşhurdur Coğrafya Antalya merkezine 12 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus : 2000 - 1062 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı yok sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve ADSL vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|