Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Akdeniz Bölgesinin Ünlü YemekleriAkdeniz'in ünlü yemekleri Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri Nelerdir, Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yöresel Yemekleri Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri GÜLGAS Malzeme: 1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı Yapılışı: Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır MAHLUTA Malzeme: 250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz Yapılışı: Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir FISTIKLI KÖFTE Malzeme: 500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber Yapılışı: Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ilave edilir , iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç arasında sıkılır Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir BABA HANNUŞ Malzeme: 6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ Yapılışı: Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte veya fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir Tuz, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir İRMİK HELVASI Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur İçerisine fıstık konur Biraz daha kavrulduktan sonra tatlısı konur Pekmez veya şeker katılabilir Bir de un helvası gibi yapılır Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür BATIRIK Malzeme: 500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz Yapılışı: Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur Biraz da su ilave edilir Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur ANTAKYA BÖREĞİ Mayalı olurhamur çok olursa fincan kadar maya koyunİçine tuz atılırCıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|