Prof. Dr. Sinsi
|
Erenler Köyü Ceyhan Adana
Erenler Köyü Ceyhan Bilgileri - Erenler Köyü Hakkında - Erenler Köyü Tanıtımı - Erenler Köyü Resimleri
İlçe: CEYHAN - İl: ADANA
Köy Muhtarı: Bilgi Yok
Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok
Bilgiler
Nüfus (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 01920
Alan Kodu 0322
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Adana
İlçe Ceyhan
Web Sitesi
Erenler, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Erenler köyü halkı Azerbeycana bağlı Karabağdan 1900 yılında gelmiştir Köy ilk yerleşim yeri olarak şuanki Ceyhanın bulunduğu yere kurulmuş Burada aşırı sivri sinek ve sıcak havadan bunalan köy önde gelenleri buradan 8 km ileride rakım olarakta biraz yüksek ve esintisi olan şuanki mevcut köyün bulundu yere yerleşilmiştir Köyün ilk ismi Papaktır köyün kurulduğu yerde daha öncede bir kaç kabine yerleşmiş olup bu kabineler çeşitli hastalıklardan ölmüş yok olmuştur Papak halkı buraya yerleştiginde komşu köy halkı tarafından nasıl olsa bunlarda bir hastalığa yakalanır ölürler diye düşünerekten kabinenin yerleşmesine tepki göstermemişler Zamanlada kimsenin ölmediğinide görünce burada oturan halka ermiş bunlar denmeye başlanmış komşu köy halkı arasında erenlere gidiyorum geliyorum söylemleri başlayınca köyün adıda Erenler köyü olarak değiştirilmiştir Köyün ilk resmi adı Abidiyedir ( Abitler yurdu) Ancak, birçok yerde olduğu gibi Köyümüzün adı 1960 ihtilalinden sonra Erenler olarak değiştirilmiştir
Kültür
Kahvaltıda Noğay Çayı İçilir Tarifi: Nüfusa göre yeterli ölçüde süt ve bir miktar su ile karıştırılıp kaynatılır, içine rengi koyulaşınçaya kadar demlenmiş çay ilave edilir daha sonra tuz ve karabiber eklenir ve içine ekmek doğranarak afiyetle yenilir not:daha çok tat versin diye tereyağı katılır Ayrıca yüzük çorbası,yahni(kemikli koyun eti ve patatesle sulu olarak yapılır ), kete,haşıl,kurut,hangel,kavut, erişte çorbası,gömeçten yapılan kavurma ve süllüm çorbası,toğga çorbası,tandır ekmeği ( kalın ) ve sac ekmeği  bunlar Azerbaycandan gelen kültürel yemekler olup, ayrıca diğer tüm yöresel yemeklerde yapılmaktadır
Coğrafya
Adana iline 53 km, Ceyhan ilçesine 8 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
1997 264
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
|