Durak Köyü Karaisalı Adana |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Durak Köyü Karaisalı AdanaDurak Köyü Karaisalı - Durak Köyü resimleri - Durak Köyü hakkında - Durak Köyü tanıtımı Adana İlçe: KARAİSALI - İl: ADANA Köy Muhtarı: ALİ ŞEN Muhtarlık Erişim Bilgileri: bilgi yok Durak, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adı durak istasyonundan geldigi biliniyor Kültür Durak köyü büyüklerimizin anlattıklarına göre üç yüzyıl kadar önce kurulduYörük aşiretleri buraları ‘kışlak’ olarak kullanıyorlardı İlk yazda da Toroslara yaylalara çıkıyorlardıBu yaylalar Gömmece’den, Keşli’den başlar Tekir, Pozantı , Ulukışla’ya kadar devam eder 19 Yüzyılın ortalarına doğru (1850 lerden itibaren ) şimdiki eski köyün olduğu yerde evler kurmaya başladılarEski köyün yeri yüksek, havadar, fazla çamur tutmayan bir topraktı’Çatal kuyu ve Demirli kuyudan su sağlanıyordu’ Yeni kuyu 1950 lerde yapıldı Çok sıkışılırsa bir saatlik mesafede Çakıt suyu vardı Ayrıca Çankaşı’nda bir çanları Hankaşı’nda da bir hanları vardıBen 1949’dan bu yanını hatırlarım15 -20 hane Çankaşı’nda bir o kadar da Hankaşı’nda vardıErezderesi’nde de 2-3 hane bizim köyün mezralarıydı 1950 li yılların Durak köyü 100 hane kadar ,okulu camisi olan kalabalık, canlı bir köydüÜç tane kahvehanesi,bakkalları,sık sık gelip giden çerçileri vardı Abdullah Kahya’nın kahvehanesinde köyün tek radyosu dinlenirdiÇatıda dönen büyük bir pervane bataryayı doldurur radyoya elektrik sağlardı Köyün istasyonu 4 km uzaklıkta Adana Ulukışla demiryolu üzerindeydiÜçkavak durağı ellili yıllarda yapıldı(İkinci Dünya Savaşı yıllarında askerlik yapan, 3-4 yıl izin dahi kullanamayan babam Koç Ali ile Ali Çavuş’un Durak istasyonuna inince hasretle eğilip toprağı öpüşleri köylülerimizce anlatılırdı) Köylüler resmi işler dışında ihtiyaçlarını karşılamak için Karaisalı’dan çok Tarsus ve Adana’ya giderlerdiBiz şehir sözü geçince Tarsus’u anlardıkHatta ben 9-10 yaşlarındayken babamla Tarsus’a bir tosun götürüp sattığımızı ıhtiyaçlarımızı alıp döndüğümüzü gayet iyi hatırlıyorum tabii at ve eşekle Yine 1950 li yıllarda biz ilkokulda okurken köyde toprak kayması (heyelan) olduKoca dere ile köyün en kuzeyindeki bizim ev arasından doğuda kalan kısım 50 cm çökmüştüDaha sonraki yıllarda burada kalan evler devlet yardımıyla Kelebek’e taşındıBizler de Çankaşı mezrası ile birlikte 1958 yılında Kelebek’e yerleştikKelebek’te karakol, fırın,demirci,Hadi Emmi’nin kendi kurduğu motor değirmeni,Çırçır fabrikası,demiryolu çavuşlarının lojmanları ve kahvehaneler vardıOrta çeşme devamlı akar evlere su ordan taşınırdı,hayvanlar ordan sulanırdıDaha sonra Tarım Kredi Kooperatifi de geldi Kelebek artık cazip bir yer haline gelmişti Etraf köyler Murtçukuru,Akgedik,Yeniköy,Buc ak Demirçit Çavuşlu hatta Bozcalar köylüleri gündüzleri hep kelebek’e gelirlerdiDiyebilirim ki yöremin insanlarını ben orada tanıdım ve sevdim,yöremizin kültürünü orada öğrendim ve sevdim Kaynak: SERVET YILDIRIM – Mart 2008 (Emekli Öğretmen) Coğrafya Adana iline 75 km, Karaisalı ilçesine 25 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 455 1997 399 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardırDurak köyünün 1 km güneyinde Eski Durak mah500mkuzeyinde Merkez durumunda bulunan Kelebek mah3kmkuzeyinde Hankaşı mah4km doğusunda ise Erezderesi mahvardır Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi Kaynak : yerel net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|