Küre Köyü Alaca Çorum |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Küre Köyü Alaca ÇorumÇorum İli Köyleri - Küre Köyü Alaca -Küre, Alaca Çorum Hakkında Bilgiler - Küre, Alaca Çorum Resimleri Bilgiler Nüfus 449 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 19600 Alan Kodu 0364 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Çorum İlçe Alaca Küre, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Ben kürkçülüyüm ( eski ismi acepşar) Küre Köyünün Kürkçü köyüyle birlikte 1850 yıllarında Osmanlı toprak reformuyla Malatyanın Hasançelebi ilçesinden geldiğini ve Kürenin kucusu Abo ka tarafından Çorum yoluna yakın olması münasebetiyle benim dibeğimin sesine yolcular köyü ziyaret ederler diyerek küreye yerleştiklerini (Karaosmanoğullarından)kivram Yusuf dededen duydumKürede Kızıldeli(Seyit Ali Sultan)ocağına mensup olan Karaosman takımı vardırTabiki Küre köyüde önce Horasan'dan Malatya,Sivas Yıdızeli sonra çorum Küreye gelmiştir degerli kure halkı sıze kure koyunun gecmısını kısaca anlatacam kure koyune ılk gelen yerlesimciler simdiki kose hasan olarak bildimiz bolgeye yerleşmislerdir lakapları badılı ogulları simdikı zobu ka ali cavus kahyaller olarak bıldimiz soy ismleri celik olan sulaledir busulala selcuklu donemınde bu bolgeye yerlesmıslerdir bu bolgede selcuklu ordusuna erzak temın etmek icin hayvancılıkla ugrasmıstır geldikleri yer malatyanın badılı koyudur yanı kureye yerlestırılmıslerdır daha once bırkac bolge gostermısler ama onlar beyenmemısler kureye geldıklerınde kure halkının turkmen ve ılımlı olduklarından vb mısafırperver olduklarından kureyı tercıh etmısler ve halkı somurmeye baslamıslar dede yız dıyerek halkı kandırmıslar ve gunumuzdede aynısını yapmaya calısıyorlar dede yıp dıyerek halka dededımdedık demısler sıze bır olay anlatcam buklerımden duydum kadarıyla dedeler sutarla bıze hak dıyerek su inek ıyıyımıs bıze hak dıyerek gozunun tuttu herseyı bize hak dedıler kure adını tımur lenk koymustur İklim Köyün iklimi, [[Karasal iklimin etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 449 1997 927 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: Seçim Yılı Muhtar 2004 Hüseyin Kaya 1999 1994 1989 1984 Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ve çevre köylerden taşımalı eğitim yoluyla , eğitim öğretim devam etmektedir Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Köyde sağlık evi vardır, atanmış bir görevlisi vardırKöye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardırinternet bağlantısı vardır Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|