![]() |
Sabah Namazının Peşinden Yapılacak Zikirler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabah Namazının Peşinden Yapılacak ZikirlerSabah Namazının peşinden yapılacak zikirler Sabah namazının farzı kılındıktan sonra okunması mendub olan bazı ayetler ve dualar vardır ![]() ![]() Sabah namazının farzından selam verip çıktığında şu duayı okur:202 Bundan sonra üç defa: Sübhânallahil azîm ve bihamdihî zikrini söyler ![]() Sonra üç defa estağfirullah der ve şu duayı okur:203 Bundan sonra namazdaki oturuşunu muhafaza ederek ve kimse ile konuşmadan on defa şu duayı okur:204 Sonra aynı halde iken, on defa İhlas sûresini okur ![]() Ardından yine on defa şu duayı okur:205 Sonra Saffat sûresinin 180 ![]() ![]() Sonra sıra ile şunları okur ![]() Üç defa Rûm sûresi 17-18 ve19 ![]() ![]() 33 defa Sübhânellah 33 defa Elhamdulillah ve 34 defa Allahu Ekber diyerek yüze tamamlar ![]() İsterse, bu tesbihatın her birini 25 defa yapar ve aynı sayıda olmak üzere,tehlil zikrini buna ilave eder ![]() ![]() Bunların yerine yirmi beş defa: Sübhânellahi ve’l-hamdulillahi ve lâ ilâhe illallahu vellahu Ekber tesbihatını söyleyebilir ![]() ![]() Bunun devamlı okunması diğerlerine göre daha kolaydır ![]() Sonra Fâtiha’yı, Ayetel-Kürsiyi, Bakara sûresinin son iki ayetini (Âmerrasûlü’yü) okur ![]() Bunlara Âl-i İmran sûresinin Şehidellah ile başlayan 18 ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Fetih sûresinin la kad sadakallahu şeklinde başlayan 27 ![]() ![]() Sonra, Hadîd sûresinin ilk beş ayetini ve Haşr sûresinin son üç ayetlerini okur ![]() Kabisa b ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Rasulallah! Yaşım ilerledi, yaptığım bazı şeyleri şimdi yapamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Dünyan için, sabah namazını kıldığında üç defa: “Subhanellahi ve bi hamdihi Sübhanellahi’l-azîm ve bi hamdihi lâ havle velâ kuvvete illâ billah”208 dersin ![]() ![]() Ahiretin için ise şu duaya devam et:209 “Allahumme salli alâ Muhammedin ve âli Muhammedin vehdinî min indike ve efiz aleyye min fadlike venşur aleyye min rahmetike ve enzil aleyye min berakâtik ![]() Sonra Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() Bu arada Hızır’ın (a ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zikri, Saîd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Şam’da iken birisi yanıma geldi ![]() -Ey Kurz! Sana bir hediyem var, onu kabul et ![]() ![]() -Bu hediyeyi sana kim verdi? dedim ![]() ![]() -Peki İbrahim’e onu kimden aldığını sormadın mı? dedim ![]() -Evet, sordum, dedi ve İbrahim et-Teymî’nin kendisine şunları anlattığını söyledi: -Ben Kabe’nin avlusunda bulunuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Allah’ın kulu! Sen kimsin ve nereden geldin? dedim ![]() -Ben Hızır’ım, diye cevap verdi ![]() -Peki niçin geldin? dedim ![]() -Sana selam vermek için ve bir de seni bir din kardeşi olarak sevdiğimden dolayı geldim ![]() ![]() -O hediye nedir? diye sordum ![]() -Güneş doğup, yeryüzüne yayılmadan önce bir de batmadan önce şu sayacaklarımı okumandır ![]() ![]() “Sübhânellahi velhamdulillahi ve lâ ilâhe illâ’llahu vellahu ekber” dersin ![]() ![]() Akşam sabah bunu okumaya devam et, bırakma!” dedi ![]() Bunun üzerine ben ona: -Bunu sana kimin öğrettiğini öğrenmek isterim, dedim ![]() ![]() -Onu bana Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bunu okumanın sevabını bana söyler misin? dedim ![]() -Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Bir gece rüyamda melekler yanıma geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sonra melekler beni alıp, Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah, dedim, Hızır’ın bana söylediğine göre, bu duayı ona siz öğretmişsin ![]() ![]() -Hızır doğru söylemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah, bu virde devam edip de benim rüyamı görmeyenler, bana ikram edilen bu nimetlere ererler mi? diye sordum ![]() -Allah’a yeminle söylerim ki, buna devam edene, o nimetler verilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim et-Teymî, bu rüyayı gördükten sonra onun sevinç ve kerametiyle dört ay boyunca bir şey yememiş ve içmemiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|