![]() |
Hidâyet Ve Rahmet Üslûbu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hidâyet Ve Rahmet ÜslûbuHidâyet Ve rahmet üslûbu Tasavvufta irşâdın muhtevâsı kadar üslûbunun da ehemmiyetini çok iyi bilen mürşid-i kâmiller, bu konuda da nebevî bir yol tâkip ederek nice hidâyetlere vesîle olmuşlardır ![]() ![]() ![]() Ramazan-ı Şerîf'te va'z u nasîhat için Erzurum'un bir köyüne davet edilen İbrahim Hakkı Hazretleri'ni alıp köye getirmek üzere, ücret karşılığında bu işleri yapan gayr-ı müslim bir hizmetçi ile bir at gönderilmişti ![]() ![]() ![]() "- Köylüler bu durumu işitirlerse, beni azarlarlar; ücretimi de vermezler!" diye itiraz etti ise de, Hazret: "- Evlâdım, son nefeste hâlimizin ne olacağı meçhul! Sen köylülerin seni azarlamasından endişe ediyorsun, ben ise Allâh huzurunda verilecek olan büyük hesaptan korkuyorum! ![]() ![]() ![]() Hikmet-i ilâhî tam köye girecekleri esnâda, aynen Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-'ın misâlinde olduğu gibi sıra hizmetçiye geldi ![]() "- Sıra senindir!" dedi ve atın önünde yürüyerek köye girdi ![]() Halk bu hâli görünce, hemen hizmetçinin etrafını sardı ve: "- Vay densiz! Gençliğine bakmadan ata kurulmuş, şu ak sakallı ihtiyar üstadı yürütmektesin ha! Bu mu senin sadâkatin! Biz böyle mi tenbih ettik sana! ![]() ![]() ![]() Durum bu minvâldeyken, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin meseleyi îzâh etmesi üzerine azardan vazgeçtiler ![]() "- Be adam! Bu kadar fazileti gördün ve yaşadın! Bâri müslüman ol!" dedi ![]() Hizmetçi, birkaç dakikalık sükûttan sonra oradakilere şu ibretli cümleyi söyledi: "- Eğer sizin dîninize davet ediyorsanız, aslâ! Ama şu mübârek zâtın dînine dâvet ediyorsanız, o dîne daha yoldayken îmân ettim bile! ![]() ![]() Engin gönüllü bir Hak dostu tarafından sergilenen bu misâl, bir hidâyet ve rahmet üslûbu ortaya koymaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bakımdan insana bu gönül penceresinden, yâni hidâyet ve rahmet üslûbu nokta-i nazarından yaklaşmak, ilâhî rızâya en muvâfık ve netice bakımından da son derece bereketli ve insanda meknûz olan ulvî güzellikleri yeşertici bir husûsiyet ihtivâ eder ![]() ![]() ![]() Onun için tasavvufun gerek muhtevâsı ve gerekse de İslâmî teblîğde ona âit üslûbun kullanılması, her zaman büyük bir ehemmiyet arz etmiştir ![]() ![]() ![]() Ben gelmedim dâvî2 için Benim işim sevi için, Dostun evi gönüllerdir, Gönüller yapmaya geldim! |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|