|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dinimizin, dinleme, konusundaki, müzik, ölçüsü |
![]() |
Dinimizin Müzik Dinleme Konusundaki Ölçüsü Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinimizin Müzik Dinleme Konusundaki Ölçüsü Nedir?Dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? Musikî hususunda umumî ölçümüz şu ifadeler olmalıdır: “Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazılar ıharam kılınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Musikîde iki ses kullanılır: insan sesi ve âlet sesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki sınıfa girmeyen birtakım sesler de vardır ki, insandan insana değişir ![]() ![]() ![]() Bir başka misâl: Yunus’un, “Aşkın aldı benden beni/ Bana Seni gerek Seni/Ben yanarım dünü gün/Bana Seni gerek Seni/Aşkın şarâbından içem/Mecnûn olup dağa düşem/Sensin dünü gün endîşem/Bana Seni gerek Seni” şiiri bugün hem ilâhî olarak, hem de türkü olarak söylenmektedir ![]() ![]() İmam Gazalî Hazretleri ise musikîyi, haram, mekruh ve mubah olhmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der: Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır ![]() Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur ![]() Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır ![]() İmam Gazalî daha sonra, musikîyi haram kılan şeyin kendisi değil, sonradan ârız olan bazı sebepler olduğunu ifade eder, bunu da şöyle tasnif eder: Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır ![]() ![]() Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır ![]() Gençliği icabı şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, vaktinin çoğunu bu yolda geçirirse sefih olur ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|