![]() |
Kuran'ı Kerimde Peygamber Dualari |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariKuran'ı Kerimde Peygamber Dualari ![]() KURAN'DA PEYGAMBER DUALARI Kuran'da bahsi geçen peygamberlerin her biri, belli özellikleri ile dikkati çeken kavimlere gönderilmişlerdir ![]() ![]() ![]() Bu ise son derece zor bir işti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, dünya üzerinde tanıyıp bildiğimiz hiçbir şeye benzemez ![]() ![]() Ancak elbette durum, dışarıdan bakanlar için böyledir, aslında, herşeyin üzerinde hakim olan Allah'ın gücüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siz O'na (Peygambere) yardım etmezseniz, Allah O'na yardım etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberler, Kuran'da Allah'a karşı her şartta korudukları içli yakınlıkları ile örnek gösterilmişlerdir: Andolsun sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokca zikredenler için Allah'ın Resulünde güzel örnekler vardır ![]() İstekleri katıksızca Allah'tandır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Kuran'da, yıllar boyunca, örnek bir kararlılıkla kavmini tevhid dinine çağıran Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda Rabbine dua etti: "Gerçekten ben, yenik düşmüşdurumdayım ![]() ![]() Başka bir surede Hz ![]() Nuh: "Rabbim, yeryüzünde kafirlerden yurt edinen hiç kimseyi bırakma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gemiyi yapıyordu ![]() ![]() ![]() Ancak Hz ![]() ![]() Biz de 'bardaktan boşanırcasına akan' bir su ile göğün kapılarını açtık ![]() ![]() ![]() ![]() Tufan sırasında boğulanlardan birisi de Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuh Rabbine seslendi: Dedi ki: “Rabbim, şüphesiz benim oğlum ailemdendir ve Senin va’din de doğrusu haktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Dedi ki: "Rabbim, bilgim olmayan şeyi Senden istemekten Sana sığınırım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Günümüzde milyonlarca insanın hac görevini yerine getirmek için ziyaret ettiği Kabe'yi inşa eden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim, İsmail'le birlikte Evin (Ka'be'nin) sütunlarını yükselttiğinde (ikisi şöyle dua etmişti): "Rabbimiz bizden (bunu) kabul et ![]() ![]() Kabe'nin inşa edildiği yer zamanla gelişecek ve bugün Mekke olarak isimlendirdiğimiz şehir halini alacaktır ![]() ![]() Hani İbrahim: "Rabbim, bu şehri bir güvenlik yeri kıl ve halkından Allah'a ve ahiret gününe inananları ürünlerle rızıklandır" demişti de (Allah: "Sadece inananları değil) inkâr edeni de az bir süre yararlandırır, sonra onu ateşin azabına uğratırım; ne kötü bir dönüştür o"demişti ![]() Hz ![]() Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş(Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş(Müslüman) bir ümmet (ver) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Hani İbrahim: "Rabbim, bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetten de açıkça anlaşıldığı gibi İbrahim Peygamberin Allah'tan ölüleri nasıl dirilttiğini göstermesini istemesi, inancındaki bir zayıflıktan dolayı değildi ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() (İbrahim "Selam üzerine olsun, senin için Rabbimden bağışlanma dileyeceğim, çünkü, O, bana pek lütufkardır" dedi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Kendilerine onların gerçekten çılgın ateşin arkadaşları oldukları açıklandıktan sonra -yakınları dahi olsa- müşrikler için bağışlanma dilemeleri Peygambere ve iman edenlere yaraşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün milyonlarca insanın ziyaret ettiği Mescid-i Haram'a yani Kabe'ye ilk yerleşen Hz ![]() Rabbimiz, gerçekten ben, çocuklarımdan bir kısmını Beyt-i Haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; Rabbimiz, dosdoğru namazı kılsınlar diye (öyle yaptım), böylelikle Sen, insanların bir kısmının kalblerini onlara ilgi duyar kıl ve onları birtakım ürünlerden rızıklandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Kuran'da "hüküm ve ilim" verilen peygamber olarak bahsedilen Hz ![]() ![]() ![]() Hani Lut da kavmine şöyle demişti: "Sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasız-çirkinliği mi yapıyorsunuz? Gerçekten siz kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz ![]() ![]() ![]() Lut Kavmi, Allah'ın elçisini tanımamakla kalmayıp, ona karşı açıkça meydan okumuştu ![]() ![]() Dedi ki: "Rabbim, fesat çıkaran (bu) kavme karşı bana yardım et ![]() Hz ![]() Şüphesiz Biz, fasıklık yapmalarından dolayı, bu ülke halkının üstüne gökten iğrenç bir azab indireceğiz ![]() ![]() Bu örnekte gördüğümüz gibi dua, sadece insanların iyiliği, dünya ve ahiret saadeti için olmayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Kuran'da dört yerde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Kulumuz Eyyub'u da hatırla ![]() ![]() Bir başka ayette, Hz ![]() Eyüp de; hani o Rabbine çağrıda bulunmuştu: "Şüphesiz bu dert (ve hastalık) beni sarıverdi ![]() ![]() Allah elbette bu salih kulunun duasına icabet etmiştir ![]() ![]() Böylece onun duasına icabet ettik ![]() ![]() Allah insanları çok farklı şekillerde imtihan etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariKuran'da Peygamber Dualari ![]() HZ ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve üzerine yalandan kan (sürülmüş) ola gömleğini getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetten de anlaşılacağı gibi oğlunun kanlı gömleği ile karşılaşan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun ardından köle olarak önde gelen bir Mısırlıya satılan Hz ![]() ![]() O'nu satın alan Mısırlının karısı, ayette bildirildiğine göre ondan murad almak ister ![]() ![]() ![]() ![]() (Yusuf) Dedi ki:"Rabbim, zindan, bunların beni kendisine çağırdıkları şeyden bana daha sevimlidir ![]() ![]() Ayette görüldüğü gibi Hz ![]() ![]() ![]() “Ey zindan arkadaşlarım, birbirinden ayrı (bir sürü) Rabler mi daha hayırlıdır, yoksa kahhar (kahredici) olan bir tek Allah mı? Sizin Allah’tan başka taptıklarınız, Allah’ın kendileri hakkında hiçbir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın ad olarak adlandırdıklarınızdan başkası değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar boyu orada kaldıktan sonra, Mısırlı'nın karısının da Hz ![]() ![]() ![]() Tüm bu sıkıntıların ardından Hz ![]() İşte böylece Biz yeryüzünde Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece iktidar sahibi olan Hz ![]() Rabbim, Sen bana mülkten (bir pay ve onu yönetme imkanını) verdin, sözlerin yorumundan (bir bilgi) öğrettin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilen Hz ![]() ![]() Medyen halkının Hz ![]() ![]() ![]() Kavminin önde gelenlerinden büyüklük taslayanlar (müstekbirler) dediler ki: "Ey Şuayb, seni ve seninle birlikte iman edenleri ya ülkemizden sürüp-çıkaracağız veya mutlaka bizim dinimize geri döneceksiniz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Allah bizi ondan kurtardıktan sonra, bizim tekrar sizin dininize dönmemiz Allah'a karşı yalan yere iftira düzmemiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda Lut ve Nuh kavminin başına gelenler Medyen halkının da başına geldi ![]() ![]() Bunun üzerine onları dayanılmaz bir sarsıntı tuttu da, kendi yurtlarında diz üstü çökmüşolarak sabahladılar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman, Davud'a mirasçı oldu ve dedi ki: "Ey insanlar, bize kuşların konuşma-dili öğretildi ve bize herşeyden (bol bir nimet) verildi ![]() ![]() Kendisine verilen üstünlüklerden dolayı Allah'a şükreden Hz ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Hz ![]() ![]() ![]() Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et ![]() ![]() Daha önceki bölümlerde dua konularının sadece şahsi ve dünyevi istekler olmaması gerektiği üzerinde durmuştuk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir insan elinde bulunan maddi imkanları Allah rızası için kullanıyor ve bu imkanlar onu Allah'a yakınlaştırıyor, Allah'ı anmasına vesile oluyorsa, onun dünya nimetlerini istemesi konusunda sıkıntı duymasına gerek yoktur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariKuran'da Peygamber Dualari ![]() HZ ![]() Kuran'ın üç ayrı suresinde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hani o, Rabbine gizlice seslendiği zaman; Demişti ki: “Rabbim, şüphesiz benim kemiklerim gevşedi ve baş, yaşlılık aleviyle tutuştu; ben sana dua etmekle mutsuz olmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada Zekeriya Rabbine dua etti: “Rabbim, bana Katından tertemiz bir soy armağan et ![]() ![]() Zekeriya da; hani Rabbine çağrıda bulunmuştu: “Rabbim, beni yalnız başıma bırakma, Sen mirasçıların en hayırlısısın ![]() Ayette Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Onun duasına icabet ettik, kendisine Yahya’yı armağan ettik, eşini de doğurmaya elverişli kıldık ![]() ![]() ![]() (Allah buyurdu “Ey Zekeriya, şüphesiz Biz seni, adı Yahya olan bir çocukla müjdelemekteyiz; Biz bundan önce ona hiçbir adaşkılmamışız ![]() O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: “Allah, sana Yahya’yı müjdeler ![]() ![]() Ayetlerin devamında bildirildiğine göre, Hz ![]() ![]() Dedi ki: "Rabbim, karım kısır (bir kadın) iken, benim nasıl oğlum olabilir? Ben de yaşlılığın son basamağındayım ![]() ![]() ![]() Önceki bölümlerde Allah'ın samimi kullarının dualarına onlar için en hayırlı olacak şekilde icabet ettiğini belirtmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() ![]() HZ ![]() Kuran'da, Hz ![]() Şüphesiz Yunus da gönderilmiş(elçi)lerdendi ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın karnında iken pişmanlık duyan Hz ![]() Senden başka ilah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum ![]() Allah ise Hz ![]() Bunun üzerine duasına icabet ettik ve onu üzüntüden kurtardık ![]() ![]() Hz ![]() "Onu yüzbin veya (sayısı) daha da artan (bir topluluk)a (Peygamber olarak) gönderdik ![]() ![]() Daha önceki bölümlerde Allah'ın bir duayı kabul ederken bunu belli sebeplere bağladığını, ancak dilerse sebepsiz de istenilen şeyi gerçekleştirebileceğini ve bunun göklerin ve yerin Rabbi olan Allah için son derece kolay olduğunu söylemiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() HZ ![]() Kuran'da, Hz ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran’da havarilerinin Hz ![]() ![]() Havariler: "Ey Meryem oğlu İsa, Rabbin bize gökten bir sofra indirebilir mi?" demişlerdi ![]() ![]() ![]() Havarilerin bu isteklerinin altında olağanüstü bir olay görmek isteği yatıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meryem oğlu İsa: "Allah'ım, Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir, öncemiz ve sonramız için bir bayram ve Sen'den de bir belge olsun ![]() ![]() Allah Hz ![]() Allah demişti ki: "Şüphesiz ben bunu size indireceğim ![]() ![]() Hz ![]() Allah: "Ey Meryem oğlu İsa, insanlara, beni ve anneni Allah'ı bırakarak iki ilah edinin, diye sen mi söyledin?" dediğinde (İsa şöyle dedi); "Seni tenzih ederim, hakkım olmayan bir sözü söylemek bana yakışmaz ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben onlara bana emrettiklerinin dışında hiçbir şeyi söylemedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber DualariHz ![]() HZ ![]() İsrailoğulları'na elçi olarak gönderilen Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran'da Hz ![]() (Musa) Halkının haberi olmadığı bir zamanda şehre girdi, orda kavga etmekte olan iki adam buldu; bu kendi taraftarlarından, şu da düşmanlarından ![]() ![]() ![]() ![]() Ayette anlatılan olay sonucunda Hz ![]() Dedi ki: "Rabbim, gerçekten, ben kendi nefsime zulmettim, artık beni bağışla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söz konusu olayın duyulması üzerine, bulunduğu şehrin önde gelenleri Hz ![]() ![]() ![]() Böylece oradan korku içinde (çevreyi) gözetleyerek çıkıp gitti: "Rabbim, zalimler topluluğundan beni kurtar" dedi ![]() Hz ![]() ![]() Medyen'e doğru yöneldiğinde de: "Umarım Rabbim, beni doğru bir yola yöneltip iletir" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olayların ardından Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedi ki: "Rabbim, gerçekten onlardan bir kişi öldürdüm, beni öldürmelerinden korkuyorum ![]() ![]() ![]() Kuran’da bildirildiğine göre Hz ![]() ![]() Dedi ki: "Rabbim, benim göğsümü aç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() (Allah) Dedi ki: "Pazunu kardeşinle pekiştirip güçlendireceğiz; sizin ikinize de öyle bir 'güç ve yetki' vereceğiz ki, ayetlerimiz sayesinde size erişemeyecekler ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Musa dedi ki: "Rabbimiz, şüphesiz Sen, Firavun'a ve önde gelen çevresine dünya hayatında bir çekicilik (güç, ihtişam) ve mallar verdin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran'da Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani, önceden de vurguladığımız gibi, duanın en önemli şartlarından biri samimiyetle ve içtenlikle yapılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() O halde yapılması gereken şey, açıksözlülükle ve samimiyetle Allah'a yönelip her sırrımızı O'na açmaktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuran'ı Kerimde Peygamber Dualariuran'da Peygamber Dualari ![]() HZ ![]() Kuran'da "Şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin" (Kalem Suresi, 4) ayetiyle tanıtılan son peygamber Hz ![]() ![]() Gerçekten Rabbin, senin gecenin üçte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve üçte birinde kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran’da Peygamber Efendimiz Hz ![]() Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran’da daha birçok ayette kutlu Peygamberimiz (sav)’in dualarından bahsedilmektedir ![]() ![]() ![]() De ki: "Ey mülkün sahibi Allah'ım, dilediğine mülkü verirsin ve dilediğinden mülkü çekip-alırsın, dilediğini aziz kılar, dilediğini alçaltırsın; hayır Senin elindedir ![]() ![]() Tüm peygamberler gibi Hz ![]() ![]() Ve de ki: "Rabbim şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım ![]() ![]() Müminun Suresi'nin son ayetinde ise Peygamberimiz (sav)'in bir duası şöyle aktarılır: Ve de ki: "Rabbim bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|