|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bestami, beyazidi, hazretleri, kıssası, rahipler |
![]() |
Beyazid-İ Bestami Hazretleri Ve Rahipler Kıssası... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyazid-İ Bestami Hazretleri Ve Rahipler Kıssası...Beyazid-i Bistami Hazretleri kırk beş kez haccetmiş ve her gün bir hatme okumuş mübarek kişilerin safında yer alan kadri yüce bir zattır ![]() ![]() ![]() ![]() Derhal toparlandı ve orada bulunan mahşeri kalabalığa dedi ki: "Kim benim kırk beş defa yapmış olduğum haccı bir ekmeğe satın alır?" Bir adam: "ben alırım" dedi ve ekmeği uzattı ![]() ![]() ![]() Günlerce yol aldıktan sonra bir rahip ile karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri kendisine ayrılan bu odada ibadete başladı ve kalbini herşeyden çevirip Cenab-ı Hakk'a yöneltti ![]() ![]() ![]() -"Ey nefis seni kırmak istiyorum, fakat sen uğursuzluğunla kırılmıyorsun ![]() ![]() ![]() Tam bu sırada rahip içeri girdi ve Beyazid'e: -"İsmin nedir?" diye sordu ![]() O'da: -"Beyazid" diye cevap verdi ![]() Rahip: -"Ne güzel adamsın… Keşke Mesih'in (İsa A ![]() ![]() ![]() Bu söz Beyazid'e ağır geldi ve evi terk etmek isterken rahip ona seslendi: -"Bizim burada kırk gününü tamamla, öyle git ![]() ![]() ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri, onun bu teklifini kabul etti ve kırk gün kalmaya razı oldu ![]() -"Buyrun, ayağa kalkın, bayram günümüz geldi ![]() Beyazid ayağa kalktı; Fakat rahip ona dedi ki: -"Sen bu kıyafet ve halde nasıl bin kadar rahibin arasına girebilirsin? Doğrusu biraz endişeliyim ![]() ![]() Bu teklif ona çok ağır geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz ilerledikten sonra birdenbire kalabalık durdu ![]() ![]() ![]() -"Ey büyüğümüz! Neden konuşmuyorsunuz? " -"Nasıl konuşabilirim ki, aranızda bir Muhammedi var! … " diye cevap verdi ![]() -"Onu bize göster, parçalayalım!" Diye bağırdılar ![]() Baş rahip onlara dedi ki : -"Hayır, yemin ederim ki söylemem, ancak bir şartla onu size tanıtabilirim ![]() Bunun üzerine rahipler ve halk Muhammedi olan adama dokunmayacaklarına yemin ettiler ![]() -"ALLAH için ey Muhammedi ! Ayağa kalk ve kendini göster ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri ayağa kalktı ![]() -"İşte bu zat, ona dikkatle bakın" dedi ![]() -"Adın ne ?" -"Beyazid" -"Tahsil gördün mü ?" -"Rabbimin öğrettiği kadar bir şeyler biliyorum ![]() -"O halde bana şu hususları cevaplandır: '' İkincisi olmayan biri, üçüncüsü olmayan dördü, altıncısı olmayan beşi, yedincisi olmayan altıyı, sekizincisi olmayan yediyi, dokuzuncusu olmayan sekizi, onuncusu olmayan dokuzu, onbirincisi olmayan onu, onikincisi olmayan onbiri, onüçüncüsü olmayan onikiyi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyazi (k ![]() ![]() -"Beni iyi dinle, cevap veriyorum:İkincisi olmayan bir, eşi-ortağı,dengi ve benzeri bulunmayan ALLAH'tır C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahip tebessüm etti ve : -"Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() ''İsa Peygamber AS havadan yaratıldı, havada muhafaza edildi ![]() ![]() ![]() Rahip ona : -"Doğru söyledin," dedi ve tekrar sordu: "Kim ateşten yaratıldı, kim ateşte korundu ve kim ateşte helâk oldu?'' -İblis ateşten yaratıldı ![]() ![]() ![]() Rahip tekrar sordu: -"Taştan kim yaratıldı, taş içinde kim korundu ve taş ile kim helâk oldu?" -"Salih AS Peygamberin devesi taştan yaratıldı ![]() Rahip : -"Doğru söyledin" dedi ve tekrar sordu: Alimler, Cennette dört nehir vardır, biri baldan, biri sütten, biri sudan, birisi de şaraptandır ![]() Beyazid : -Evet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Rahip ona : -"Doğru söyledin" dedi ve sormaya devam etti -"Cennet ehli yer içer, fakat abdest bozmaz, su dökmez ![]() ![]() ![]() Beyazid : -"Evet vardır, Ana rahmindeki cenin yer içer fakat dışkısı yoktur ![]() ![]() ![]() -"Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() -Evet, güneş sabahleyin doğunca böyle değill midir?'' -"Doğru söyledin ![]() Bir ağaç vardır, on iki dalı bulunuyor, her dalında otuz yaprak var ve her yaprakta beş çiçek yer almıştır; bunlardan ikisi güneşe,üçü karanlığa bakar;bu ağaç nedir? ![]() ![]() ![]() -"Ağaç yılı temsil eder ![]() ![]() -"Doğru söyledin ![]() -"Nuh AS Peygamberin gemisidir ![]() -"Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() ![]() -Bu sun'i bir zaman meselesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Doğru söyledin ![]() Sorular bitince Beyazid-i Bistami Hazretleri dedi ki : -"Muhterem rahip! Birçok sorular sordun, cevaplandırmaya çalıştım ![]() ![]() -"Tabii, istediğin şeyi sorabilirsin!" Beyazid-i Bistami Hazretleri sordu: -"Cennetin anahtarı nedir ? Sekiz Cennet kapısının üzerinde yazar?" Rahip sustu, cevap vermekten çekindi ![]() -"Ey büyüğümüz, mağlup mu oluyorsun?" O da: -"Hayır, mağlup olmak istemiyorum" deyince, -"Öyle ise neden cevap vermiyorsun?" dediler ![]() -"Şayet cevap verirsem, benim cevabıma katılır mısınız?" deyince, hepsi birden: -"İncil hakkı için, sana uyarız" diye söz verdiler ![]() -"Dinleyin, şimdi cevap veriyorum: ''Cennetin anahtarı ve kapılarının üzerinde yazılı bulunan ibare, LAİLAHE İLLALLAH MUHAMMEDÜN RASULULLAH' dır'' ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine diğer rahipler hep bir ağızdan Kelime-i Şehadet getirip Müslüman oldular ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|