![]() |
Eğer Yalancı İsen |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğer Yalancı İsenEĞER YALANCI İSEN ' İsrâiloğulları'ndan abraş (cilt hastası), kel ve kör üç kişi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ' Hangi şey sana daha sevimlidir? diye sordu ![]() ' Güzel vücut, güzel ten ve halkın iğrendiği abraşlığın benden giderilmesidir, dedi ![]() ![]() ' En çok hangi maldan hoşlanırsın? Abraş: ' Deve'den, dedi ![]() ![]() ' ![]() ![]() Sonra melek kel'in yanına geldi ve ona: ' En çok hangi şeyi istersin? diye sordu ![]() ' Güzel saç ve halkın tiksindiği şu kelliğin benden gitmesini, dedi ![]() ![]() Melek tekrar sordu: ' Hangi mal daha çok hoşuna gider? Kel: ' Sığır, dedi ![]() ![]() ' ![]() ![]() Daha sonra melek, kör'ün yanına geldi ve ona da sordu: ' Hangi şey daha çok hoşuna gider? ' Allâh'ın, gözümü bana iâde buyurup insanları görmem, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ' Hangi mal daha çok hoşuna gider? dedi ![]() ' Koyun, diye cevap verdi ![]() ![]() Bir müddet sonra deve ve sığır sahiplerinin bu hayvanları yavruladı, koyun sahibinin koyunu da kuzuladı ![]() ![]() ![]() ![]() ' Ben yoksul bir adamım, dedi, yolculuğum esnasında maişet imkânlarım kesildi ![]() ![]() ![]() ![]() ' Hak sahipleri çoktur (yardım edilecek pek çok yer var, sana verecek malım yoktur), dedi ![]() ' Ben seni tanıyor gibiyim ![]() ![]() ' Ben bu mala ancak ata'dan ata'ya intikâl ile vâris oldum, dedi ![]() ' Eğer iddiânda yalancı isen, ![]() ![]() Sonra melek (ilk görüşmelerindeki) sûret ve hey'etinde kel adama geldi ![]() ![]() ![]() ' Eğer yalancı isen, ![]() ![]() Daha sonra melek (yine ilk görüşmelerindeki) sûret ve şekliyle kör'e geldi ve dedi ki: ' Ben yoksul biriyim; yolda kaldım, yolculuğum esnasında maîşet sebeplerim kesildi ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine o adam: ' Dilediğin kadar al, dilediğin kadarını da bırak ![]() ![]() ![]() ' Malın sana kalsın ![]() ![]() ![]() Mevlâmız, cümlemizi cimrilik ve nankörlük illetlerinden uzak eyleyip, hayır ve hasenatta yarışan ve zâtına dâima şükreden kullarından eylesin ![]() ![]() ![]() ![]() (Dini hikayeler) |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|