![]() |
Tevbe Ve İstiğfar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevbe Ve İstiğfarTevbe ve İstiğfar Hâris bin Süveyd diyor ki: Abdullah ibn Mes'ud -radıyallahu anh- bize biri Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-den, diğeri de kendisinden olmak üzere iki hadîs tahdîs etti ![]() "Mü'min günâhlarını bir dağ altında oturup da üzerine dağın hemen çöküvereceğinden korkan bir kimse gibi görür ![]() ![]() Râvi diyor ki, Ebû Şihâb eliyle burnunun üzerini göstererek bu hadîs-i şerîfi rivayet etti ![]() Sonra Abdullah ibn Mes'ud diyor ki: Muhakkak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Bekri's-Sıddîk -radıyallahu teâlâ anh-Hazretleri: "-Yâ Resûlellah, namazın âhirinde okumak üzere bana bir duâ ta'lîm buyur, dedikte Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: "Şöyle duâ et: Yâ Rabb, muhakkak ki ben kendime çok zulmettim; yani çok günâh işledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Gıybetin keffâreti, gıybet etdiğin kimse için istiğfâr etmekliğindir ![]() "Yeryüzündekilerde) herhangi bir kimse, ![]() derse hatalarına keffaret olur ![]() ![]() "Duanın hayırlısı istiğfâr, ibâdetin hayırlısı da" kelime-i tevhîddir ![]() "Ya Ali, sana bir duâ öğreteyim mi ki zerreler adedince günâhın olsa sen de beraber olmak üzere mağfiret olunur ![]() ![]() "İstiğfâr, mü'minin sahife-i a'mâlinde nûr gibi parlar ![]() "Günâhdan tevbe eden kimse günâh işlememiş gibi olur ![]() ![]() ![]() "Bir kimse kalbi ve kalıbı ile istiğfâra devam ederse Cenâb-ı Hakk o kimsenin gamlarını ferâha ve sıkıntılarını genişliğe tebdîl ederek hiç ummadığı bir taraftan onu rızıklandırır ![]() ![]() "Tevbe ve istiğfâr ile büyük günâhlar afv olunduğu gibi mükerreren irtikâb edilen küçük günâhlar da, büyük günâhlar arasına dâhil olur ![]() "Kalbinde nedâmet olmadığı halde yalnız lisânen edilen istiğfar, yalancılar tevbesidir ![]() "Cenâb-ı Hakk'a tevbe ediniz ![]() ![]() ![]() "Ne mutlu o kimseye ki defter-i a'mâlinde çokça istiğfar bulur ![]() ![]() ![]() (1) Buhârî, Deavât, 4 (2) Buhârî, Ezân, 149, Deavât, 16; (3) Ramûzû'l-ehâdis, 339 ![]() (4) Keşfû'l-hafâ, 2/11, (Haraitî ve Beyhakî'den) (5) a ![]() ![]() (6) a ![]() (7) Râmûzû'l-ehâdis ![]() (8) İbn Mâce, Zühd ![]() ![]() (9) Keşfü'l-hafâ, 2/364 (Ebûş-Şeyh ve Deylemî'den) ![]() (10) Râmûzû'l-ehâdis ![]() (11) Ebû Dâvud, Vitr, 26; İbn Hanbel, Müsned, 2/450 ![]() (12) İbn Mâce, İkame, 78 ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|