Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
boyoz, izmir, klasiği, tarifiyle, tarihi

Bir İzmir Klasiği: Boyoz [Tarihi Ve Tarifiyle]

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bir İzmir Klasiği: Boyoz [Tarihi Ve Tarifiyle]



İzmirlilerin sabah evden çıktıklarında koşa koşa bindikleri vapur ya da otobüslerden iner inmez karşılaştıkları bir Ege klasiğidir boyoz






Özellikle iş dünyasının yoğun olduğu Konak, Çankaya, Basmane, Alsancak civarındaki tüm iskele ve duraklar boyoz satıcıları ile doludur, tartışmasız işbirlikçisi yumurta ile birlikte

Çünkü boyoz yumurta olmadan yenmez çoğunlukla Boyozun kendine yumurtayı en yakın dostu olarak seçmesi bir rastlantı değildir aslında Çünkü boyozun yüzyıllardır bir kan davası vardır yakın akrabası gevrek ile

Sabahları ya da akşama doğru sıcak sıcak ve yanında, üzerine tuz ve karabiber serpilmiş haşlanmış yumurta ve taze demli çay ile yenilen boyoz, neredeyse İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ürünlerinden biridir






Seyyar satıcıdan yumurtası ile beraber satın alıp eski gazetelerden kesilmiş parçalara paket yaptırarak, mevsimine göre, sabah serinliğinde veya kış soğuğunda elinizde kahvaltılığınız, kolunuzun altında gazeteniz, işyerinize veya yakındaki kahveye giderken, avuçlarınızda boyozun sıcaklığı ve burnunuzda kokusunu hissetmek gün için en iyi başlangıç olmalıdır sıradan bir Egeli için herhalde?



Boyoz'un Tarihi


Yüzyıllardır İzmir ve çevresinde tüketilen boyoz aslında bir Musevi yiyeceğidir Zaten artık kullanılmasa da geçmişte “Yahudi Böreği” olarak da geçtiğini biliyoruz adının Araştırmalar bu yiyeceğin kökeninin Sefarad kültürüne dayandığını gösteriyor Sefarad kökenli Musevilerin İspanya’dan gelirken yanlarında getirdikleri bir ürün olan boyoz, doğal olarak yalnızca Ege Bölgesine has bir ürün değildi

Seferad yahudileri, Ege Bölgesi başta olmak üzere İstanbul ve Anadolu’nun pek çok yerine dağıldıklarında da boyozu Anadolu halkına tanıtmışlardı Ama sadece İzmir ve çevresinde beğenilip, ticari bir ürün gelebildi boyoz

Boyoz ustaları arasında en ünlüsü efsanevi Boyozcu Avram’dı Kemeraltı’nda bulunan fırınında yaptığı boyozlar halk arasında çok ünlü idi Hatta Avram usta öldükten sonra çok sayıda fırın bu üne sahip çıkarak kendi ürünlerini “Boyozcu Avram’ın boyozları” adı ile satmışlardı

Bu kadar ünlü ve yaygın bir yiyecek olan boyoz sözcüğünün anlamını bulabilmek için Yahudilerin 1492 yılındaki İspanya’dan Anadolu’ya gerçekleştirdikleri göçe dönmemiz gerekiyor Seferad olarak anılan bu Museviler yolculukları sırasında yanlarında sadece inançlarını değil, aynı zamanda kültürlerini de getirmişlerdir

Anadolu’ya geldiklerinde Judeo olarak bilinen İspanyol dilini kullanan bu topluluk, günlük yaşantılarında bu dili kullanmayı sürdürmüş ve okullarında yine aynı dille eğitim yapmıştır

Öyle ise boyoz sözcüğünün kökenini İspanyolca’da aramak gerekmektedir Bu arayış bizi Bollos sözcüğüne götürür Bu sözcüğün okunuşu ise aynıdır, boyos İspanyolca’da yan yana kullanılan iki “L” harfi “Y” olarak okunur Bu nedenle bilgisayarda boyoz konusunda araştırma yapmak için “boyoz” kelimesi girildiğinde tek tük bilgilere ulaşılabilirken “bollos” kelimesi ile arama yapıldığında, hemen hemen tamamı İspanyolca binlerce bilgiye ulaşılabilir Bunun nedeni boyozun hala İspanya ve ilişkili ülkelerde popüler bir yiyecek olmasıdır

Günümüzde, İspanya’da, Güney Amerika Ülkelerinden Şili, Arjantin ve Peru’da yaygın olarak tüketilen boyoz, bizden farklı olarak şekerli de üretilmektedir Ancak İzmir’de de boyozu tahinle yapan yerler mevcuttur Bu nedenle bu tür boyozların şekerli bir tada sahip olduğu unutulmamalıdır

Akademik bilgiler ne olursa olsun boyoz İzmir ve Ege Kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır İster sabah, ister akşama doğru; havaya yayılan enfes kokular İzmirlilere açlıklarını hissettirir Damaklarda yayılan lezzeti, yerlere dökülen parçaları yüzlerce yıldır bu topraklarda, eşsiz Ege Kültürünü yaşatır Taze boyozun sıcak sıcak fırından çıktığı andaki dumanı adeta birbirleri ile dans eder lezzet yarışında


Boyoz'un Tarifi (4 Kişilik)


Hazırlama Süresi: 30 dakika | Pişme Süresi: 20 dakika

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
  • 1 su bardağı mısırözü yağı
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
Kabaklı İç Malzeme:
  • 2 kabak
  • 1 patlıcan
  • 1 soğan
  • 1 domates
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
Patatesli İç Malzeme:
  • 2 patates
  • 2 yumurta
  • 15 kahve fincanı tulum peyniri
  • 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri
Hazırlanışı:

* Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın Sebzeleri rendeleyin Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin

* Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın Kabuklarını soyup çatalla ezin Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın

* Unu yoğurma kabına alın Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin

* Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın

Afiyet Olsun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.