Tarihte İlk Kadın Şair... |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarihte İlk Kadın Şair...Tarihte İlk Kadın Şair Muazzez İlmiye ÇIĞ Tarihte her konunun ilki Sumer'de olduğu gibi, ilk şairi de Sumer topraklarında buluyoruz Bu şair kadın hem bir prenses, hem de önemli bir mabedin başrahibesi O, ilk Akad Kralı 1 Sargon'un kızı (İÖ 2400) Sargon, kendinden hemen hemen 1000 yıl sonra onun ağzından yazılmış bir şiire göre, bir rahibenin çocuğuymuş Bu şiir şöyle: Ben Agade'nin kralı büyük kral Sargon Annem yüksek bir rahibe idi, babamı bilmiyorum Yüksek rahibe annem beni gizlice doğurdu Beni bir kamış sepete koydu, onu ziftle kapladı Beni nehre bıraktı, dışarı çıkamayacaktım Nehir beni sürükleyerek su çekici Akki'ye götürdü Akki beni sudan çıkardı, kendi oğlu gibi büyüttü beni Görüldüğü gibi, Sargon'un annesi rahibe olduğundan onu gizlice doğurup Musa gibi sepet içinde suya bırakmış (Çünkü, Sümerlilerde rahibeler Tanrının karısı olarak kabul edildiğinden, doğan çocuklar Tanrının çocuğu sayılıyor; rahibeler, çocuklarını gizlice doğuruyorlar ve birisi alır düşüncesiyle de suya bırakıyorlardı) Sepeti bulan Akki adındaki sucu onu büyütmüş ve Kiş Sarayı'na içkicibaşı olarak vermiş Sargon çok akıllı olmalı ki sarayda yaşarken Kiş kralı Zababa’nın hastalığından ve güçsüzlüğünden yararlanarak önce Kiş krallığını ele geçirmiş; daha sonra Sumerlilerden öğrendiği askerlik tekniği ve bilgilerle diğer şehir krallıklarını da yavaş yavaş ele geçirerek sınırları Anadolu'ya kadar uzanan bir imparatorluk kurmuş Bu imparatorluğun kuzeyini Akad, güneyini Sumer olarak adlandırmış; bir de imparatorluk için Agade isimli görkemli bir başkent yaptırmış Fakat ne kadar güçlü olursa olsun, idare ettiği halk oranın yerlisi Sumerlilerdi ve onlar yazılarıyla, sanatlarıyla, bilimleriyle büyük bir uygarlık kurmuşlardı Bu halkı yıkmak kolay değildi Bu yüzden onların beğenisini kazanması, onlarla dost olması gerekti Bunun için onların tanrılarını (özellikle Aşk Tanrıçası “İnanna”ya “İştar” adı vererek) kendi koruyucu Tanrısı olarak kabul etmiş ve başkent Agade'yi bu Tanrıça kurmuş gibi göstermek için bir şiir yazdırmıştır Bu şiir şöyle: İnana Agade'yi, kendi evini altınla doldurdu Parlak evini, kendi evini gümüşle doldurdu Onun ambarlarını nasıl da bronz ve lacivert taşla doldurdu O, yaşlı kadınlara danışılma hediyesi verdi O, yaşlı erkeklere danışılma hediyesi verdi Genç kızlara dans eğlencesi verdi Delikanlılara silah kullanmayı verdi Küçüklere kalp sevinci verdi Onların dadıları tambur çaldı Şehrin içinde arp sesleri yükseliyordu Şehrin dışında flüt ve davul sesleri yankıyordu Gemiler görkemli görünüyordu Bütün ülke güvenlik içinde idi Halkın gördüğü hep güzelliklerdi Sargon, kızı Enheduanna'yı Tanrıça İnanna'nın babası Ay Tanrısı Nanna'nın Ur şehrindeki görkemli Ekişnugal adlı mabedine başrahibe yapmıştı Enheduanna, yalnız birçok din adamının başı olarak bu mabedi ve Uruk şehrindeki Gök Tanrısı An'ın mabedini yönetmekle kalmamış, aynı zamanda Sumer Tanrı ve mabetlerini öven birçok ilahi yazmıştır Sistematik bir teolog olduğunu gösteren bu ilahiler, kendisinden en az 600 yıl sonraya kadar varlığını sürdürmüştür Onların kopyaları yapılarak çeşitli şehirlerin ve okulların kitaplıklarına alınmış, oralarda okunmuş, üzerlerinde çalışılmış ve şarkı olarak söylenmiştir Enheduanna'nın varlığını yalnız şiirleriyle değil, arkeolojik bulgularla da biliyoruz Onun adı bulunan iki mühürle bir de taştan yapılmış disk bulundu Bu disk üzerinde hem kendisinin, hem de üç yardımcısının kabartmaları var Kendi profilden görünüyor, üzerinde rahibe kıyafeti olan saçaklı elbisesi bulunuyor Fakat bunlardan en etkili olanı kuşkusuz edebi yazıları, daha doğrusu şiirleridir Bunlar hem Sumerce, hem de kadın dilinde yazılmıştır Sümer'de kadınların yazdığı veya onların ağzından yazılan edebi eserleri kadın dilindedir Bu şiirlerden bazıları: Başkaldıran bir dağın yola getirilmesi Saygı göstermeye dağda Bitkileri lanetledin Onun yüce kapısını küle çevirdin Onun nehirlerinden kan akıttırdın Onun ordusu sana gönüllü tutsak oldu Dağılan güçleri isteyerek sana geldi Onun güçlü adamları isteyerek önünden geçit yaptılar Kentin eğlence yerleri kargaşalıkla doldu Onun delikanlıları tutsak olarak sana getirildi Başkaldıran Uruk şehri ve İnana Bu ülke senindir demeyen şehir Seni meydana getiren babanındır demeyen şehir Senin söylediğin kutsal emri, senin yolundan döndürdü Onun dölyatağından uzaklaştın Onun kadını kocasına sevgisini söyleyemedi Gece onlar çiftleşmedi Kadın kalbinin kutsallığını kocasına açamadı Şahlanmış inek, Sin'in büyük kızı Kraliçe! Sana saygı gösteren An'dan da büyüksün Kraliçelerin büyük kraliçesi Kutsal dölyatağından çıkar çıkmaz doğuran annenden de büyüksün Bilgili, akıllı, bütün ülkelerin kraliçesi Yaşayan canlıları ve insanları çoğaltan senin için Bu kutsal şarkıyı söylüyordum İşte bunlar en az 4500 yıl önce prenses, başrahibe olan tarihin ilk kadın şairinin dizeleri Muazzez İlmiye ÇIĞ Anafilya'dan Alıntıdır |
Tarihte İlk Kadın Şair... |
08-03-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarihte İlk Kadın Şair...Enheduanna Yazılı edebiyatın erkek egemenliğinde yürütüldüğü bir gerçek Kadın edebiyatçı sayısının azlığı ya da kadın edebiyatçıların yetkinliği hâlâ tartışılan bir konu Acaba kadınlardan bir Shakespeare neden çıkmaz, yahut kadınların sayısı neden az bu derya deniz edebiyat aleminde? Bunu başka bir yazının konusu olarak bırakıp binlerce yıl önce edebiyata elini değdiren bir kadından bahsetmek istiyorum, Enheduanna’dan Akad Kralı Büyük Sargon MÖ 2300 yıllarının birinde Akad kralı Büyük Sargon’un (ki kendisi tarihte bilinen ilk imparatorluğu kurmuştur) kızı olarak dünyaya gelen Enheduanna, babası tarafından Ur kentindeki Ekişnugal tapınağına başrahibe olarak görevlendirilmiştir Aslen Akadlı olup Sümerlere kral olan Sargon’un büyük bir devlet kurması ve Akad kültürü ile Sümer kültürünü kaynaştırması için babasına yardım etmiş, Sümerlerin aşk tanrıçası İnannan için şiirler yazmıştır Günümüze kadar gelebilen şiirleri Enheduanna’yı tarihte bilinen ilk kadın şair, bazı kaynaklara göre de ilk şair yapmıştır Enheduanna’nın varlığını haber veren ilk tarihî belge 1925 yılında Mezopotamya kazılarıyla ünlü arkeolag Leonard Woolley tarafından bulunur 1995 yılında ise William W Hallo ve J A Van Dijk adlı sümerologlar bulunan 50 tableti birleştirerek Enheduanna’ya ait bir şiiri tamamlamıştır Bugün elimizde Enheduanna'dan kalan iki mühür, bir disk ve bazı tabletler vardır Elde bulunan kalıntılar Pensilvanya Müzesi’nde sergilenmektedir Pensilvanya Müzesi sergilenen kalıntılar Bir şairden bahsedip şiirlerine yer vermemek olmaz Enheduanna'nın aşk tanrıçası İnannan için şiirler yazdığını söylemiştik İşte bazıları: Sen taşkın bir selsin dağlardan inen, Ah, her şeyden önce gelen, Ay tanrıçası İnanna, cennetin ve dünyanın tanrıçası! Ateşin kıvılcımlar saçıyor ve sıçrıyor halkımın üzerine Bir hayvana binmiş hanım, An sana üstünlük veriyor, kutsal buyruklar; Ve sen işte böyle davranıyorsun Bütün büyük ayinlerimizde sen varsın Ama kim anlayabiliyor ki seni gerçekten? Veya: Hayatım alevler içinde O beni dağlardaki böğürtlen dikenlerinde mecbur etti yürümeye Sıyırdı başımdan, bir baş rahibeye yaraşan tacı Bir hançer ve bir kılıç verdi elime, ve dedi; “senin için yapıldı bunların ikisi de, çevir onları hemen kendi öz bedenine” İşte dünya edebiyatının bu ilk kadın şairinin diğer şiirleri için de bkz Alıntıdır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|