![]() |
Ege Yöremizin Yemekleri ( Balık Ve Diğerleri Karışık ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Yöremizin Yemekleri ( Balık Ve Diğerleri Karışık )Dostlar böyle bir derleme ile karşılaştım ve Sizler ilede paylaşmak istedim ![]() ---------------------------------------------------- Ege Bölgesi dendiğinde akla; sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, çeşit çeşit yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bağları gelir elbette ![]() ![]() Cunda Adası'nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir'in İzmir Köftesi, Afyon'un Sıra Yemekleri, Kütahya'nın Tosunum Böreği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayvalık Mutfağı Kuzeyden güneye doğru inerken duraklayacağımız ilk yöre Ayvalık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deniz kestaneleri ![]() ![]() ![]() Deniz kestanelerinin dişileri profesyonel balıkçılar tarafından toplanırken, yavruların toplanmamasına özellikle dikkat ediliyor ![]() ![]() ![]() Ayvalık'ın bir diğer özelliği de yaygın olarak tüketilen Sepet, Mihaliç ve Lor peynirleri ile Orta ve Doğu Anadolu'dakinden farklı bir teknikle üretilen Teneke Tulumudur ![]() ![]() Cunda Adası Ayvalık'ın kıyısında, deniz mahsulleriyle yapılan yemekleriyle ünlü 2000 nüfuslu bir ada ![]() ![]() Cunda Adası'nda sabah kahvaltısı adanın meşhur tostuyla başlıyor ![]() ![]() ![]() Ayvalık'a ismini veren Kidonya aslında bir midye türü ve Türkçe'de ayva anlamına geliyor ![]() Diğer bir kabuklu deniz canlısı Akivadis de bir tür midye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeğin üzerine de meşhur Lor Tatlısı, çifte kavrulmuş lokma ya da Ahtapot Tatlısı adanın vazgeçilmezlerinden ![]() İzmir Mutfağı İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır ![]() ![]() Bazı lezzetler ait oldukları yerlerle özdeşleşir, onlarla anılır ![]() ![]() İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege'nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır ![]() ![]() ![]() Ot yemeklerinin yanı sıra Ege'nin meşhur balığı Çipura; patatesli, domates soslu İzmir Köfte, düğün ve bayramlarda sıkça sunulan Keşkek ve nişasta, pirinç, şeker ile yapılıp üzerine tarçın ekilen Zerde, İzmir'e özgü yemeklerin başında gelir ![]() ![]() Tarhana çorbası İzmir'de bir başka olur; kışın başında yabani otlar, un, yoğurt, domates ve kırmızı biber eşliğinde pişirilir ![]() ![]() Mücmeri, mücvere benzer ancak kıyma soğan ve pirinç ile karıştırılıp, yoğrulur ![]() Diğer bir ilgi çekici yemek ise dana etinden yapılan Papaz Yahnisi'dir ![]() Tatlı olarak da kurban etinden yapılan tarçınlı Gerdan Tatlısı Ege yöresinin kendine has lezzetlerindendir ![]() Muğla Mutfağı [IMG]Ege Denizi kıyılarında güneye doğru indiğimizde Muğla ve birer tatil beldesi olan ilçeleri çıkıyor karşımıza ![]() ![]() ![]() Muğla'da önceleri sebze kurutma, reçel, pekmez, tarhana, keşkek sadece yöre halkının kendi beslenmesine yönelik olarak hazırlanırken, değişen toplumsal koşullar, meyve sebze üretiminin daha pazara yönelik bir hale gelmesine neden olmuş ![]() Katmer, Biber Ekşimesi, Muğla Tarhanası Muğla'ya özgü lezzetlerden olup; radika, devetabanı, gelingülü (gelincik) ve ebegümeci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzmir gibi bir kıyı şehri olmasına karşın Muğla'da balık ve deniz ürünlerine dayalı bir beslenme şekli yerleşmemiş ![]() ![]() Çam balı yaygın olarak Marmaris'te üretilmekle birlikte, Muğla mutfağında da önemli bir yere sahip ![]() ![]() - Foça, deniz kıyısında şirin bir tatil ilçemiz, balıkları ile yabani otları en fazla ilgi çeken yemekleri ![]() ![]() ![]() - Fethiye denince akla ilk gelen alabalık restoranları ![]() ![]() ![]() - Dalyan da ise ünlü Dalyan Kefali'nin en makbulü "Kocakafa" denen Mavlu Kefali ile mavi yengeçlerin kömür ateşinde ızgarası çok meşhur ![]() ![]() ![]() ![]() - Bodrum her ne kadar turizm potansiyeli ile anımsansa da, Bodrum mutfağı baklagiller ve sebze yemekleriyle anılır ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın'dan örnekler ![]() ![]() ![]() Ege kıyılarından iç kesimlere doğru ilerlerken, Selçuk-Aydın yolunda incir çıkıyor karşımıza ![]() ![]() Yoğurtla yenen kıyma ve undan yapılan Yuvarlama, Ciğer Zarı ve Paşa Böreği ile Ege'nin düğün ve bayram yemeği Keşkek bu yörede en güzel yapılan yiyeceklerden ![]() ![]() Denizli'ye gelince ![]() ![]() ![]() Afrodizyak Kuzu Göbeği Kavurması, Bıldırcın Dolması, Çabutaşı, Alaçora, Tirik/Tuzlama, Mumbar Dolması, Arapaşı, Kuru Balcan Dolması, Denizli Turşusu, Tahinli Pide, Denizli'nin kendine has tandır kebabı ![]() ![]() ![]() Denizli Çal Ovası' |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|