Necîbüddîn Mütevekkil

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Necîbüddîn Mütevekkil

NECÎBÜDDÎN MÜTEVEKKİL

Hindistan'ın büyük velîlerinden Ferîdüddîn-i Şeker-Genc hazretlerinin kardeşi ve halîfesi idi Çok sıkıntılar ve riyâzetler çekti Zâhir ve bâtın ilimlerinde mütehassıs oldu Yetmiş sene insanları irşâd etmek, doğru yolu göstermekle meşgûl oldu Çok sıkıntı çekmesine rağmen, tam bir tevekkül sâhibiydi Yetmiş sene şehirde durdu Hiçbir yerden maaş cinsinden bir şey almadı Hâlbuki çoluk çocuğu vardı Sanki hayatla bağı yoktu Bugün hangi gün, bu ay hangi ay, bu para kaç liradır bilmezdi On üçüncü asrın son yarısında Dehlî'de vefât etti Hâce Kutbüddîn Bahtiyâr Kâkî'nin makâmına giden yol üzerinde defnedildi

Bir bayram günü, dervişler onun evinde toplandılar O gün evinde hiçbir şeyi yoktu Dama çıkıp, ibâdetle meşgûl oldu Kalbi ile de; "Böyle bayram günü geçiyor, çocuklarımın yemeği yok Misâfirler geliyor, bir ikrâm görmeden geri dönüyor" dedi Bu arada ihtiyâr birinin dama çıktığını ve şu beyti okuduğunu gördü:

"Kalbime dedim, gönlüm, sen Hızır'ı gördün mü?
Cevap geldi ki, eğer görünürse görürüm"

O kimse bir yemek sofrası getirdi ve; "Senin tevekkül davulunun sesi, Arş'tan duyuluyor, senin kalbin ise, yiyecek sıkıntısından bahsediyor" dedi Necîbüddîn; "Allah biliyor ki, kendim için değil, misâfirlerim için yüzümü döndüm ve söyledim" dedi O gelen, Hızır aleyhisselâmdan başkası değildi

Şeyh Nizâmüddîn Evliyâ buyuruyor ki; "Şeyh Ferîdüddîn'in huzûruna kavuşmadan önce bir gün Şeyh Necîbüddîn'in huzûrundaydım Kalktım ve; "Bir Fâtiha ile İhlâs okuyun ki, ben buranın kadısı olayım" dedim Şeyh Necîbüddîn gözlerini yumdu Sesimi duymadığını zannettim Tekrâr aynı cümleyi söyledim Bu defâ tebessüm etti ve; "Sen kâdı olma, başka şey ol" buyurdu" Daha sonra Nizâmüddîn Evliyâ, Ferîdüddîn Şeker Genc'in talebesi ve zamânın en büyük evliyâsından oldu

1) Ahbâr-ül-Ahyâr; s66
2) İslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c10, s346

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com