![]() |
Abdullah İbn-İ Mesud “Radıyallahü Anh |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah İbn-İ Mesud “Radıyallahü AnhEshâb-ı kirâmın ileri gelenlerinden, büyük fakîh ve müfessir Abdullah İbn-i Mesud “radıyallahü anh” hazretleri buyurdu ki: Hicretin onuncu senesiydi ![]() ![]() ![]() “ALTI GÜNDÜR YOLDAYIM” -Ya Resullallah! Uykularımı kaçıran ve beni düşüncelere gark eden iki meseleyi size arz etmek için gündüz susuz, gece uykusuz olarak altı gündür yol aldım! Resûlullah Efendimiz ona kim olduğunu sorunca, “Zeyd-ül Hayl” namıyla tanınan bir şahıs olduğunu söyledi ![]() -Hayır sen “Zeyd-ül Hayl” değil, belki “Zeyd-ül Hayr”sın ![]() ![]() ![]() Zeyd, ilahi iradenin cilvegâhı olan irfan ehli ile, iradeye mazhar olmayan insanın sıfatı ve Cenab-ı Hakkın bunlar üzerindeki alametinin ne olduğunu sordu ![]() ![]() Zeyd cevaben iyiliği, hayır ehlini ve hayır ile ameli sevdiğini; hayır ve hasenattan bir şey kaçırırsa üzüldüğünü; az çok bir salih amel işlediğinde sevabına sevinerek sabahladığını anlattı ![]() -Ya Zeyd! İşte ilahi iradenin aksetmesi sonucunu oluşturan keyfiyetin alameti budur ![]() ![]() HEMEN YOLA KOYULDU ![]() ![]() ![]() Zeyd-ül Hayr da aldığı cevabın müşkülünü çözmede kafi olduğunu söyleyerek hiç konaklamaksızın hemen geri dönmek üzere yola koyuldu ![]() ![]() ![]() Resûlullah Efendimiz “Şimdiye kadar Arablardan her kimin fazîleti bana anlatılmışsa o kimseyle karşılaşınca anlatılandan az olduğunu gördüm ![]() ![]() Zeyd-ül Hayr “radıyallahü anh” memleketine döneceği zamân, Resûlullah Efendimiz “Keşke Zeyd Medîne’nin hummâsından kurtulsaydı” buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|