Duâ Sırasında Yapılan Hatalar: |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Duâ Sırasında Yapılan Hatalar:DUÂ SIRASINDA YAPILAN HATALAR: 1 Duânın şirk veya bid’at olan tevessülleri içermesi 2 Duâda ölümü temennî etmek ve Allah Teâlâ'dan bunu istemek 3 Duâda Allah Teâlâ'nın kendisine bir an önce belâ göndermesini istemek 4 Duâda vuku bulması mümkün olmayan veya aklen, genel olarak veya dînen imkânsız olan şeyleri istemek 5 Duâda tamamlanmış, elde edilmiş ve bitmiş bir şeyi istemek 6 Duâda dînin olamayacağını belirttiği bir şeyi istemek 7 Duâda âilesine, malına ve kendisine bedduâ etmek 8 Duâda günah olan bir şeyi istemek Örneğin bir kimsenin günahlarla imtihan olunmasını istemek 9 Duâda yakın akrabayla alakayı kesmeyi istemek 10 Günahların çoğalması için duâ etmek 11 Allah Teâlâ'nın yalnızca kendisine rahmet etmesini istemek Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Yalnızca bana şifâ ver veya yalnızca bana rızık ver" demesi 12 İmam cemaate namaz kıldıyor ve cemaat de onun duâsına "âmîn" diyorsa, imamın duâyı sadece kendisine has kılması 13 Duâda edepsizlik etmek Örneğin bir kimsenin: "Ey köpeklerin Rabbi!" veya "Ey maymunların ve domuzların Rabbi!" demesi 14 Allah Teâlâ'yı sınamak ve imtihan etmek için duâ etmekÖrneğin bir kimsenin: "Allah duâmı kabul edecek mi? Etmeyecek mi? Sonucunu görmek için deneyeceğim” demesi Kimisinin de şöyle demesi: "Allah'a yalvaracağım Fayda verirse ne âlâ, vermezse zarar etmiş olmam" 15 Duâ edenin duâsında niyetinin bozuk olması 16 Kulun, duâ etmede dâima başkasına güvenmesi ve kendi kendine duâ etmeye gayret etmemesi 17 Duâ sırasında, özellikle de duânın anlamı değişecek şekilde çok hata etmekDuâ eden kimse câhil ve dilbilgisi kurallarını okumamışsa, bu kimse mazurdur 18 Duâ sırasında Allah Teâlâ'nın güzel isimlerini veya yüce sıfatlarını seçerken gereken önemi vermemek 19 Duânın kabul olunmasından ümidi kesmek veya kabul olunacağına kesin olarak inanmamak 20 Duâda gereksiz ayrıntılara girmek Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Babamı, anamı, dedemi, ninemi, dayımı ve teyzemi bağışla” diye duâ etmesi 21 Allah Teâlâ'ya, Kur’an ve sünnette olmayan isim ve sıfatları vesîle kılarak duâ etmek 22 Duâda sesi gereğinden fazla yükseltmek 23 Bazı kimselerin duâ sırasında:“Allahım!Senden,kazanın kötüsünü benden savmanı istemiyorum Fakat kazada bana lütufta bulunmanı dilerim” demesi 24 Duâyı şarta bağlamak Örneğin bir kimsenin: "Allahım! Beni, dilersen bağışla" demesi Oysa duâda kesin kararlı olmak gerekir 25 Yapmacık olarak ağlamak ve bunu sesi yükselterek göstermeye çalışmak 26 İmamın cuma günü hutbede, Allah Teâlâ'dan yağmur yağdırması için duâ ederken ellerini kaldırmaması 27 Kunut'ta gereksiz olarak duâyı uzatmak veya gâyesine uygun olmayan bir şekilde duâ etmek Allah Teâlâ, Peygamberimiz Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'e, âile halkına ve ashâbına salât ve selâm eylesin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|