2Abdülhamit Akla Ve Bilgiye Düşman Mıydı?

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

2Abdülhamit Akla Ve Bilgiye Düşman Mıydı?

Sultan 2 Abdülhamit Han,otuz üç yıllık saltanatı döneminde sayısız karalamalara ve suikast girişimlerine maruz kalırO karalama girişimlerinden biri de,Ermeni asıllı Fransız yazar Albert Vandal'ın "Kızıl Sultan"anlamına gelen Fransızca "Le Sultan Rouge"yakıştırmasıdırAlber Vandal'ın sözlerle karalamaya çalıştığı 2 Abdülhamit Han,saltanatı döneminde karşıtları tarafından sıklıkla "akla ve bilgiye düşman"olmakla da suçlanmıştırAbdülhamit Han,tahttan indirildiği 1909 yılından sonra kaleme aldığı "Hatırat"ında bu ithamlara bakınız nasıl cevap verir:
"Hiç akla ve bilgiye düşman olsaydım, Darülfünunlar (üniversiteler) açar,Mülkiye-i Şahane(siyasal bilgiler) gibi devlete ve millete bilgili insan yetiştiren mektepler kurar mıydım?Hiç akla ve bilgiye düşman olsam, horozdan kaçan genç kızlarımızın okuması için Darülmuallimatlar(kız öğretmen okulu) kurar mı idim?Hiç akla ve bilgiye düşman olsam , Galatasaray Sultanisi'ni Avrupa'nın üniversiteleri ayarına çıkarıp, orada talebelere hukuk dersleri okutur muydum? Fakat ne gariptir ki,bugün bana düşmanlık edenlerin hemen hepsi benim açtırdığım mekteplerde okumuş oldukları halde, bana akla ve bilgiye düşmandı demekten maalesef utanmıyorlar!"

(İsmet Bozdağ,Sultan Abdülhamit'in hatıra defteri)

"RABBİM MEKANINI CENNET EYLESİN EY ULU HAKAN!!!!"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com