![]() |
Seyyid Abdülkadir Geylani Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Abdülkadir Geylani HazretleriBüyük islam âlimlerinden ve evliyanın meşhurlarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ehl-i sünnet itikadını ve din bilgilerini her tarafa yaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanı Allahü teâlânın sevgisine kavuşturan yol ikidir: Birisi (Nübüvvet yolu) olup, aslın aslına kavuşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretleri daha doğmadan, ilerde büyük bir zat olacağına dair alametler, işaretler görülmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğduktan sonra yüksek halleri ile dikkatleri çekti ![]() ![]() Başlangıcım şöyleydi, dillerde söylenirdi Beşikteyken oruçtum, bunu herkes bilirdi ![]() Doğduğu senenin ramazan-ı şerif ayının sonunda havalar bulutlu geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Abdülkadir Geylani hazretlerine, "Bu işe başladığınızda, bu yola adım attığınızda, temeli ne üzerine attınız? Hangi ameli esas aldınız da böyle yüksek dereceye ulaştınız?" diye sordular ![]() "Temeli sıdk ve doğruluk üzerine attım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani efendi, Bağdad'a geldi ![]() ![]() İlim tahsilini tamamlayıp yetiştikten sonra, vaaz ve ders vermeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir-i Geylani hazretleri, bir müddet ders verip insanları irşad ettikten, hak ve hakikatı anlattıkdan sonra, ders ve vaaz vermeyi bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irak'ın sahra ve harabelerinde 25 sene insanlardan uzak kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Abdülkadir Geylani HazretleriBu sırada; "Muhakkak zorlukla beraber bir kolaylık vardır, şüphesiz zorlukla beraber kolaylık vardır ![]() ![]() Şeytanlar çeşitli kılık ve kıyafetlere bürünüp toplu halde yanıma gelir, beni yolumdan çevirmek için uğraşırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kere Abdülkadir Geylani hazretleri şöyle bir ses işitti: "Ey Abdülkadir! Ben senin Rabbinim! Sana haramları mubah, serbest kıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir kere gayet çirkin ve pis kokulu birisi geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytanı başımdan savdıktan sonra bana pek lezzetli süslü ve parlak şeyler göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra içimi seyrettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine nefsim kendi şeklinde bana gelir, kendine dost olmam için yalvarırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunlara rağmen, henüz matluba, maksada ve asıl istediğime varamamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet bütün varlıklardan yüz çevirdim ![]() ![]() Sahralarda dolaşırken "Ol" sözü ile ihsan olundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet Abdülkadir Geylani hazretleri Bağdad'da insanları irşada, Allahü teâlânın beğendiği yolda bulunmaya davete ve nasihat etmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretleri tasavvuf bilgilerini herkesin anlayacağı şekilde sundu ![]() ![]() Birgün, minberde oturmuş vaaz ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sohbetlerinde bazan birkaç kişi coşarak kendinden geçerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derin ilim sahibi idi ![]() ![]() Önce lazım olan din bilgilerini öğrenmeyi tavsiye ederdi ![]() Evliyanın hayatından ve sözlerinden bahseden arabi Hilyet-ül-Evliya kitabını birisinden dinlemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Abdülkadir Geylani HazretleriBağdad'ın ileri gelen âlimleri, herbiri bir mesele sorup imtihan etmek için huzuruna gelip oturdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Sa'id Kilevi şöyle anlatmıştır: Ben, Abdülkadir-i Geylani hazretlerinin meclisinde iken, Resulullah efendimizi ve enbiyayı gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Kudame şöyle söylemiştir: "1166 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretleri felsefe ile meşgul olmayı hoş görmezdi, ondan men ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok sabırlı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretleri heybetli idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yemek isteyen, ekmek isteyen, yatmak isteyen kimse yok mu? Gelsin!" Kendisine hediye gelse, yanındakilere dağıtır, bir kısmını da, kendisine ayırırdı ![]() ![]() Fakirlerin ve dervişlerin nafakasını satın almak için, vazifeli hizmetçilerinin, bir başka işi olsa, yahut hastalansalar, kendisi çarşıya çıkar, ceddi Resulullah efendimize sallallahü aleyhi ve sellem uyarak, ev için lüzumlu şeyleri satın alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıkıntısı ve dileği olanlar onu vesile ederek, araya koyarak Allahü teâlâya dua ettiklerinde dileklerine kavuşurlardı ![]() "Sıkıntıda olan bir kimse beni vesile edip Allahü teâlâya yalvarsa derhal sıkıntısı gider ![]() ![]() ![]() Bir defasında; "İyi müridlerin hali malum, ya kötülerinki ne olacak?" diye sorduklarında; "İyi olanlar kendilerini bize adamışlardır ![]() ![]() ![]() Cinler de kendisinden çekinir, itaat edip sözünü dinlerlerdi ![]() Duası makbul idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu gören tesiri altında kalır, mübarek biri olduğunu hisseder, kalbi katı ise, yumuşardı ![]() ![]() Kendisi hakkında kötülük düşünene merhamet eder, onun iyiliğini isterdi ![]() Çilesini çekmeden yüksek mertebelere ulaşılamayacağını söylerdi ![]() Bir kadın, çocuğunu Abdülkadir-i Geylani hazretlerine getirip; "Oğlumun kalbini size tutulmuş gördüm; bana hizmetinden onu azad edip, size getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Abdülkadir Geylani HazretleriEbü'l-Hacer Hamid Hirani anlatıyor: Bir gün Abdülkadir Geylani hazretlerinin medresesine gittim ve huzurunda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her zaman gizli açık kerametleri görülürdü ![]() "Kerametler ancak bir hayır, hikmet için gösterilir ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretlerinin insanları gafletten uyaran, kendilerine gelmesine vesile olan pekçok sözü vardır ![]() "İnsanlara rehberlik eden kimsede şu hasletler bulunmazsa, o rehberlik yapamaz ![]() ![]() "Şükrün esası, nimetin sahibini bilmek, bunu kalb ile itiraf etmek ve dille söylemektir ![]() "Büyük âlimlere tabi olunuz; bid'at yoluna, dinde olmayıp, sonradan çıkarılan şeylere sapmayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kalb dünya arzularından birine bağlı kaldığı ve geçici lezzetlerden birinin peşine takılıp gittiği müddetçe, imkanı yok, ahireti sevmiş olamaz ![]() "Mümin, insanlara karşı yüzünden sevinçli olduğunu gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsanlara gösteriş için amel yapıp, sonra da bunu Allahü teâlânın kabul etmesini istemek yakışır mı? Hırsı, şımarıklığı, azgınlığı ve dünyaya düşkünlüğü bırak ![]() ![]() ![]() ![]() İlk önce yapılması lazım olan şeyler hususunda: "Mü'minin, en önce farzları yapması lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kötü arkadaşlardan uzak olmayı tavsiye eder, şöyle buyururdu: "Kötü arkadaşları terket ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey oğul! Kötü kimselerle düşüp kalkman, seni, iyi kimseler hakkında kötü zanna düşürür ![]() ![]() Ey oğul! Senin düşüncen, yiyecek, içecek, giyecek ve dünya lezzetleri olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydasız şeyleri bırakmak hususunda: "Ey zavallı! Sana fayda vermeyen şeyler hakkında konuşmayı bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi zan sahibi olmak hakkında: "Müslümanlar hakkında iyi zan sahibi ol ![]() ![]() ![]() ![]() Dua hakkında: "Allahü teâlâdan dünya ve ahiretin hayırlarını iste ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahiret işlerini önce yapmak hususunda: "Ahireti sermayen, dünyayı bu sermayenin kazancı yap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyyid Abdülkadir Geylani HazretleriYapılan nasihatı kabul etmek hakkında: "Kardeşinin sana yaptığı nasihatı kabul et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acele etmemek hususunda: "Acele etme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaflet hakkında: "Allahü teâlâdan hakkıyla haya ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah için yapılmayan işler hakkında: "Senin dilin güzel ve tatlı; yüzün ise kötülüklerden kurtulmuş gibi gülüyor, ya kalbinin hali nasıl? Cemaat içinde iyi görünüyorsun, ya yalnız iken, yanında kimse yok iken nasılsın? Göründüğün gibi değilsin ![]() ![]() İnsanlara gösteriş için, onların rızalarını almak için amel yapıp, sonra da bunu Allahü teâlânın kabul etmesini istemek yakışır mı? Hırsı, şımarıklığı, azgınlığı ve dünyaya düşkünlüğü bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın sevgisinde samimiyetin nasıl belli olduğu hususunda: "Kulun Allahü teâlâyı sevmesinde samimi olup olmadığı, başına bela ve musibet geldiği zaman ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabır ve tahammüllerin karşılıksız kalmayacağına dair: "Halinizden şikayette bulunmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâya, rızası için yapılan sabırlar ve tahammüller, asla karşılıksız kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı fırsat bilmeye dair: "Hayatta olduğunuz müddetçe, ömrü fırsat biliniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabir ziyaretine dair: "Kabirleri ziyaret ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() Günahlardan sakınmak hususunda: "Mümin kimse küçük günahları da büyük görür ![]() ![]() ![]() ![]() Hasedin, Allahü teâlânın gazabına sebep olacağı hususunda: Ey mümin! Ne oluyor ki, seni, komşunu; yemede, içmede, giymede ve başka şeylerde kıskanır görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülkadir Geylani hazretlerinin yazmış olduğu pekçok kıymetli eserlerinden bazıları: 1) Günyet-üt-Talibin, 2) Fütuh-ul-Gayb, 3) Feth-ur- Rabbani, 4) Füyuzat-ı Rabbaniyye, 5) Hizb-ül-Besair, 6) Cila-ül-Hatır, 7) El-Mevahib-ur-Rahmaniyye, 8) Yevakit-ül- Hikem, 9) Melfuzat-ı Geylani, 10) Divanu Gavsi'l A'zam'dır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|