![]() |
Mâlik Bin Dînâr Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mâlik Bin Dînâr HazretleriMâlik bin Dînâr hazretleri evliyânın büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BÜTÜN MALINI TALEBELERE VERDİ ![]() ![]() ![]() Bu mübarek zat, gençliğinde mal mülk sâhibi bir zengin yiğitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hikmetli sözleri çoktur ![]() “Kulun lüzumsuz ve boş sözlerle vakit geçirmesi, kalbi karartır, bedeni zayıflatır, geçim sebeplerini de zorlaştırır ![]() “Bahar yağmurları yeryüzünü yeşillendirdiği gibi, Kur’ân-ı kerîm de kalbin yağmurudur ve onu canlandırır ![]() Basra vâlisi bir gün Mâlik bin Dînâr’a; “Ey Mâlik, bize bu kadar ağır konuşabilmen için sana cesâret veren ve bizi karşı koymaktan âciz bırakan şey nedir biliyor musun?” diye sorduktan sonra cevabı kendisi verir: “Çünkü sen, dünyâya hiç kıymet, değer vermiyor ve bizden bir şey beklemiyorsun! ![]() ![]() Mâlik bin Dînâr hazretlerinin yanına bir köpek gelip oturduğu zaman ona bir şey yapmaz ve uzaklaştırmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() BİR HASTAYI ZİYARETE GİDER ![]() ![]() ![]() Mâlik bin Dînâr hazretleri bir gün hasta ziyâretine gider ![]() “Hastanın hâlinden, son anlarını yaşadığı anlaşılıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mâlik Bin Dînâr HazretleriMâlik bin Dînâr hazretleri, evliyânın büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mâlik bin Dînâr, gençliğinde mal mülk sâhibi bir zengin yiğitti ![]() ![]() ![]() Bir gün kendisine; “Dünyâda en güzel kazanç nedir?” dediler ![]() ![]() ![]() Yine bir gün; “Kimin gözü ve gönlü, şu fânî hayattan ebedî hayat için iyi bir ders almamış ise, onun kalbi perdeli ve ameli azdır” buyurdu ![]() ![]() ![]() Mâlik bin Dînâr hazretleri bir hâtırasını şöyle anlatır: “Bir gün toprakla oynayıp bâzan gülen bâzan ağlayan bir çocuğa rastladım ![]() ![]() ![]() ![]() -Ve aleyküm selâm, ey Mâlik bin Dînâr! diye cevap verdi ![]() -Sen beni hiç görmediğin halde nasıl tanıdın? diye sordum ![]() -Ruhlar âleminde benim rûhumla senin rûhun karşılaştı ![]() ![]() -Akıl ile nefs arasında ne fark var? diye sorunca, çocuk; -Nefsin seni selâmdan men etti ![]() ![]() -Sen neden toprakla oynuyorsun? diye sordum ![]() -Topraktan yaratıldık, yine toprağa karışacağız, dedi ![]() -Seni bâzan ağlarken, bâzan gülerken görüyorum ![]() -Rabbimin azâb edeceğini hatırladığım zaman ağlıyorum ![]() ![]() -Ey oğul! Senin hangi günâhın var ki ağlıyorsun? diye sorunca, çocuk; -Ey Mâlik! Böyle söyleme ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları söyledikten sonra “Allah” diye feryad edip ruhunu oracıkta teslim etti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mâlik Bin Dînâr HazretleriBüyük velî Mâlik bin Dînar hazretleri sekizinci asırda (hicrî ikinci asır) Basrada yaşamıştır ![]() ![]() “Din bakımından faydalanmadığın kimse ile dostluğu terk et ![]() ![]() “Bahar yağmurları yeryüzünü yeşillendirdiği gibi, Kur’ân-ı kerîm de kalbin yağmurudur ve onu canlandırır ![]() “Üç şey gönlü öldürür: Çok yemek, çok uyumak, çok konuşmak ![]() ![]() ![]() “İki şahıstan birinde diğerindeki bir özellik bulunmadıkça anlaşamazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hırsızın biri Mâlik bin Dînar hazretlerinin evine girmiş, fakat çalacak bir şey bulamamıştı ![]() “Eline dünyalık bir şey geçmedi; ahiretten bir şey kazanmak ister misin” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu şahıs bizden bir şeyler çalmak için gelmişti de, biz onu çalıverdik!” TÖVBEKÂR OLAN KOMŞU ![]() ![]() ![]() Bir gün şöyle anlattı: Kötü şeyler yapan bir komşum vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|