![]() |
Sırrî-Yi Sekatî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sırrî-Yi SekatîSIRRÎ-Yİ SEKATÎ Büyük ve meşhûr velîlerden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırrî-yi Sekatî; Hüşeym binBeşir,Ebû Bekir bin İyâş, Ali bin Garâb, Yahyâ bin Yemân, Yezîd bin Hârûn ve birçok âlimden ilim öğrenmiş ve hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir ![]() ![]() ![]() Zühd ve edepte pek çok harikulâde hâl ve hareketleri, tasavvufa dâir sözleri meşhûrdur ![]() ![]() ![]() ![]() Ticâret yapardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri anlatır: "Sırrî-yi Sekatî hazretlerinden ziyâde ibâdet ehli kimse görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi anlatır: "Bir gün bir hatâ işledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Lübnan'dan biri gelip; "Falan zâtın size selâmı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri anlatır: "Sırrî-yi Sekatî hazretlerinin ömürlerinin son günlerinde ziyâretine gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırrî-yi Sekatî hazretlerinin kızkardeşi, bir gün ziyârete gelip: "Eğer müsâade buyurursanız evinizi süpüreyim" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî şöyle anlatıyor: "Bir gün dayım Sırrî-yi Sekatî'ye gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YineCüneyd-i Bağdâdî şöyle anlatıyor: "Dört dirhemim vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sâlihlerden bir zât şöyle anlatıyor: "Bir defa Sırrî-yi Sekatî'yi ziyâret etmek için evine gidip, kapısını çaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî şöyle anlatır: "Hocam Sırrî-yi Sekatî, bana bir şey öğretmek istediği zaman suâl sorardı ![]() Cüneyd! Şükür ne demektir?" diye suâl etti ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle anlatılır: Bir gün Sırrî-yi Sekatî'ye, sabrın ne olduğu soruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî şöyle anlatır: "Bir gün Sırrî-yi Sekatî'nin yanına gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle anlatılır: "Sırrî-yi Sekatî, bir bayram günü meşhûr bir zâtla karşılaşmış ve ona güler yüzlü olmayarak selâm vermişti ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî yine şöyle anlatır: "Bir günSırrî-yi Sekatî'nin yanına gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi anlatır: "Yaya olarak, Rum diyârına gazâ için gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdâdî şöyle anlatır: Hocam Sırrî-yi Sekatî hasta iken, üç günde bir ziyâretine giderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir gün ziyârete gittiğimde, Sırrî-yi Sekatî'ye; "Kendini nasıl hissediyorsun?" diye sordum ![]() ![]() ![]() Ebü'l-Abbâs bin Mesrûk şöyle anlatır: "Sırrî-yi Sekatî'yi hastalığında ziyârete gittik ![]() ![]() ![]() ![]() Sırrî-yi Sekatî; Eshâb-ı kirâmdan Hâzım binHarmele'den şöyle rivâyet etmiştir: "Bir gün yolda Resûlullah efendimiz beni gördü ve buyurdu ki: "Ey Hâzım! Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh, sözünü çok söyle ![]() ![]() Sırrî-yi Sekatî hazretleri buyurdular ki: "Allahü teâlâyı görmekten mahrûm kalmak, en şiddetli Cehennem ateşinden daha çok azap verir ![]() "En kuvvetli, kudretli insan, kendi nefsini yenendir ![]() "Kendi nefsini terbiye edemeyen, başkasınınkini hiç terbiye edemez ![]() "Yarın kıyâmette herkesi, peygamberi ile çağırırlar ![]() ![]() ![]() ![]() "Gerçekten Allahü teâlâdan korkan, hâlinin ne olacağını ve nereye varacağını bilinceye kadar yemesini ve içmesini terk eden ve uykuyu bırakan kimsedir ![]() "Sâlih bir kul olmak isteyip de, yarın yaparım diyerek günlerini geçiren kimse aldanmıştır ![]() "Günahlara ağlamak, ayıpları ıslah etmek, Allahü teâlâya ibâdet etmek, nefsinin arzu ve isteklerine boyun eğmemek, Allahü teâlâdan korkan kalb, mümin için ne güzeldir ![]() "Bir adam, içindeAllahü teâlânın yarattığı her türlü ağacın bulunduğu ve ağaçların üzerinde yaratılan her cins kuşun bulunduğu bir bahçeye girse ve bu bahçedeki kuşlar ona; "Ey Allahın velîsi sana selâm olsun" deseler ![]() ![]() "Kul; nâfileleri yaparken farzları yapmayı unutursa ve bedeni ile ibâdet ederken, kalbi Allahü teâlâdan gâfil olursa, Hak teâlâdan uzaklaşır ![]() "Bâzı Peygamberler kavimlerine şöyle derler: Hayâsızların çokluğundan hayâ etmez misiniz?" |
![]() |
![]() |
![]() |
Sırrî-Yi Sekatî |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sırrî-Yi Sekatî"Farzları yapmak, haramlardan kaçmak, gafleti terk etmek, Allahü teâlânın kendilerini çok sevdiği, evliyâsının ahlâkındandır ![]() "Dil, kalbin tercümânı, yüz kalbin aynasıdır ![]() ![]() "Bir kimsenin ahmak olduğuna alâmet, kendi ayıbını bırakıp, başkasının ayıbıyla uğraşmasıdır ![]() "İyi huy, başkalarını incitmemek ve onlardan gelen sıkıntılara katlanmaktır ![]() "Şu üç şey Allahü teâlâyı çok üzer: Vakti boşa geçirmek, insanlarla alay etmek ve gıybet etmek ![]() "Kulun amellerini boşa çıkaran, kalbleri bozan, kulu en süratli helâke götüren, devamlı hüzne boğan, cezâyı çabuklaştıran, riyâyı sevdiren, ucba (amellerini beğenip güzel görmek) götüren, baş olmak hevesine kaptıran şey, insanın nefsini tanımaması, kendi ayıblarını bırakıp, başkalarının ayıblarını görmesidir ![]() "Gençler! Gençliğinizin kıymetini biliniz ![]() ![]() ![]() ![]() "İhtiyaç kadar yemek, ihtiyaç kadar su, ihtiyaç kadar elbise, ihtiyâca yetecek kadar bir ev ve doğru ilim sâhibi olmaktan başka, dünyâda her şey boş ve faydasızdır ![]() "Edebli olmak; güzel kalblilik ve akıllılık alâmetidir ![]() "Bir kimse bir nîmete kavuşur da bunun şükrünü yapmazsa, o nîmet elinden gider de, o kimsenin haberi bile olmaz ![]() "Bir kimse âmirine itâat ederse, emrindekiler de kendisine itâat eder ![]() "Sünnete uygun yapılan az bir ibâdetin sevâbı, bid'at işlenerek yapılan çok amelden kat kat daha fazladır ![]() "Mürüvvet, insanın kendi nefsini, her türlü kirden ve insanların ayıp saydıkları şeyleri yapmaktan korumak ve bütün işlerinde insanlara karşı şefkatli, merhametli ve insaflı davranmaktır ![]() "Çok istigfâr etmek, alçak gönüllü olmak ve çok sadaka vermek, Allahü teâlânın kendilerini çok sevdiği, velîlerinin ahlâkından olup, Allahü teâlânın rızâsına kavuşturur ![]() "Kul dört şeyle yükselir ![]() ![]() Sırrî-yi Sekatî hazretlerinde, Allah korkusu, kendini küçük ve aşağı görme hâli son derece fazlaydı; "Bağdât'ta ölmek istemem, çünkü bu insanlar, benim hakkımda iyi zan sâhibidirler ![]() ![]() ![]() "Kabahatlerimden dolayı yüzümün kararacağından korkarak, her gün bir kaç defa aynaya bakarım ![]() ![]() ![]() YETİMİ SEVİNDİRMEK Büyüklerin yoluna girmesini şöyle anlatır: "Bir gün hocam Mârûf-i Kerhî hazretlerini, hurma çekirdeği toplarken gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VARLIKLARIN EN ÂCİZİ Sırrî-yi Sekatî bir gün vâz veriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huzûr içerisinde rûhunu teslim etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CENNET VE CEHENNEM Buyurdu ki: "Cehennemlik olanlar, Cehennem'de iken Allahü teâlâyı görmekle şereflenebilselerdi, hiçbir zaman Cennet'i hatırlarından geçirmezlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYKU GİRMEZ GÖZÜME Sırrî-yi Sekatî’nin, hastalığı ânında, Cüneyd-i Bağdâdî de, bulunurdu yanında, Son hastalığı idi, Sırrî-yi Sekatî’nin, Ağlamaya başladı, Cüneyd de bunun için ![]() Onun firak ateşi, hüzün kattı hüznüne, Damladı göz yaşları, üstâdının yüzüne ![]() Kendini toparlayıp, dedi ki: “Ey üstâdım, Nasîhat buyurun ki, ona var ihtiyâcım ![]() Buyurdu: “Kötülerle, oturup etme sohbet, İyilerle beraber, bulunmaya gayret et! Güçlü insan olarak, bilirim ki ben şunu, Nefsine hâkim olup, yapmaz bir arzûsunu ![]() Bir kimse ki nefsini, etmemiştir terbiye, Onun, hiç bir sözünden, fayda gelmez gayriye ![]() Allah'tan çok korkanın, şudur ki alâmeti, Uyku girmez gözüne, düşünür âhireti ![]() Yemek ile içmekten, kesilmiştir o hattâ, Yürüyen ölü gibi, bulunur bu hayatta ![]() Mahcûb ve edeblidir, önündedir başı hep, Âhirete mâildir, dünyâyı etmez talep, Bir müslüman, kendine, bir şeyi eylese arz, Peki der, kabûl eder, aslâ etmez îtirâz ![]() Öyle çok sarmıştır ki, onu Allah korkusu Bu korkuyla gözüne, girmez gece uykusu ![]() Rahatını kaçıran, bu korkudur tek sebep, Hâlim ne olacak? diye, göz yaşları döker hep ![]() Buyurdu ki: “Ey gençler, aman dikkat ediniz, Tükenir bir gün elbet, sizin de gençliğiniz ![]() Bizim gibi tâkattan, düşmeden henüz daha, Gençliği fırsat bilip, kulluk edin Allah'a ![]() Çünkü gencin yaptığı, ibâdetin sevâbı, Öyle çok fazladır ki, olmaz haddi hesâbı İhtiyarlık gelince, azalır güç ve kuvvet, Fazla sevap alamaz, yapsa da çok ibâdet ![]() Buyurdu: “Ey insanlar, şudur ki ahmak insan, Kendi yaratanına, durmadan eder isyân ![]() Yine de hiç görmeyip, kendinin günahını, Araştırır durmadan, başkasının aybını ![]() Kendi her gün işler de, türlü çeşit kabâhat, Lâkin hiç esef etmez, dolaşır gâyet rahat ![]() Yine de kendisini, namzet görür Cennet'e, Bilmez ki bu hâl onu, sürükler felâkete ![]() Buyurdu: “Şu kimsedir, ahlâkı iyi olan, Etrâfında olanlar, zarar görmez hiç ondan ![]() Kendini kötü bilip, iyi bilir gayriyi, Hep edepli bulunur, incitmez hiç kimseyi ![]() Çok sıkıntı gelse de, insanlardan nefsine, Yüzünü ekşitmeden, göğüs gerer hepsine ![]() Kötülük yapana da, o yine ihsân eder, Zîrâ onun içinde, kemlikten yoktur eser ![]() O hep güler yüzlüdür, suratı asılmaz hiç, Onu gören kimseyi, kaplar bir neşe, sevinç ![]() Her kişi, rahatlıkla, girer onun yanına, Zîrâ gelmez bir zarar, ondan bir yâranına ![]() Sevdiğin kullarının, hürmetine İlâhî, İhsân et, iyi huylu, olalım bizler dahî ![]() 1) Tabakât-us-Sûfiyye; s ![]() 2) Hilyet-ül-Evliyâ; c ![]() ![]() 3) Tabakât-ül-Kübrâ; c ![]() ![]() 4) Risâle-i Kuşeyrî; s ![]() 5) Vefeyât-ül-A'yân; c ![]() ![]() 6) Sıfât-üs-Safve; c ![]() ![]() 7) Şezerât-üz-Zeheb; c ![]() ![]() 8) Târih-iBağdâd; c ![]() ![]() 9) El-Bidâye ven-Nihâye; c ![]() ![]() 10) Tezkiret-ül-Evliyâ; c ![]() ![]() 11) Nefehât-ül-Üns; s ![]() 12) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c ![]() ![]() 13) Keşf-ül-Mahcûb; s ![]() 14) Tam İlmihâl Seâdet-iEbediyye (49 ![]() ![]() 15) Fâideli Bilgiler; s ![]() 16) İslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|