Münker Ve Nekîr Meleklerinin Sorgulamaları |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Münker Ve Nekîr Meleklerinin SorgulamalarıMÜNKER VE NEKÎR MELEKLERİNİN SORGULAMALARI Ebû Hüreyre’nin (ra) rivayet ettiği bir hadiste Hz Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kul öldüğü zaman kabrine, siyah renkli, yeşil gözlü, birinin adı Münker, diğerinin ki Nekîr olan iki melek gelir Bu iki melek ölen kişiye: —Şu Peygamber (sav) hakkında ne dersin? diye sorarlar Ölen adam mümin biriyse: —O, Allah’ın kulu ve Resûlü’dür Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur ve Muhammed O’nun Resûlü’dür, diye cevap verir Münker Nekîr: —Biz senin böyle söyleyeceğini biliyorduk, derler Akabinde kabri yetmişe yetmiş zira[color="#ff00ff"] genişletilir ve nurla doldurulur Sonra ona: —Uyu, denilir O: —Beni bırakın da aileme gidip durumumu haber vereyim, der Melekler ona: —Uyu, derler, o da, ailesinden en sevdiği kimsenin (eşinin) onu yatağından kaldırana dek uyuması gibi uyur Eğer ölen kişi münafık ise sorulan sorulara: —İnsanların bir şeyler dediklerini duyuyor ve ben de onlar gibi söylüyordum Fakat bu soruların cevabını bilmiyorum, diye cevap verir Münker Nekîr: —Zaten senin böyle söyleyeceğini biliyorduk, derler Sonra toprağa, “Bu adamı iyice sıkıştır” emri verilir Toprakta onu iyice sıkıştırır, öyle ki adamın kaburgaları birbirine girer Bu azap onun için kıyamet günü dirilene kadar devam eder” [color="#ff00ff"] Atâ b Yesâr anlatıyor: “Resûlullah (sav) Ömer b Hattâb’a (ra) şöyle buyurdu: “Yâ Ömer! Öldüğün ve akrabaların kabristanlığa gelip senin için boyuna göre bir kabir kazdıkları, ardından yıkayıp, kefenleyip ve kokular sürdüklerinde; sonra omuzlarında taşıyıp o çukura bıraktıklarında ve üzerine toprakları atmaya başladıklarında halin nice olur! Dostların ve akrabaların kabrinin başından ayrıldıkları zaman yanına, kabrin korkutucu iki meleği olan Münker ve Nekir gelir Sesleri, yeri göğü oynatan gök gürültüsü, bakışları ise gözleri kamaştıran şimşek gibidir Uzunluğundan ötürü şaçları yerlere değer Dişleriyle toprağı kazarlar Seni korkutur ve ürkütürler İşte o zaman halin nice olur!” [url=http://wwwkonakderslericom/admin/editor/fckeditorhtml?InstanceName=bilgi&Toolbar=Defa ult#_ftnref1] Yani otuz metreye otuz metre, yaklaşık 900m2 civarında [url=http://wwwkonakderslericom/admin/editor/fckeditorhtml?InstanceName=bilgi&Toolbar=Defa ult#_ftnref2] Tirmizî, Cenâiz, 71; İbn Ebî Âsım, es-Sünnet, nr 864; Süyûtî, Şerhu’s-Sudûr, s 173; Hatîb Tebrizî, Mişkât, nr 130; Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, nr 42500; Heysemî, Mevâridu’z-Zem’âm, nr 780 |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|