Ana Hakkı Ve Alkama'nın Sonu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ana Hakkı Ve Alkama'nın SonuANA HAKKI VE ALKAMA'NIN SONU Hazreti Peygamberimiz (S A V ) eshabıyla oturmuş sohbet ediyordu Bir kadın sahabe Resûlüllah'ın huzuruna telâşla girerek: — Yâ Resûlallah! Şu anda kocam ölüm döşeğinde, belki biraz sonra ölmüş olacak,, Yalnız yanında kelime-i şehadet getirdiğimi anladığı ve kendisi de getirmeye çalıştığı halde şehadet kelimesi getiremiyor Kocamın imansız gitmesinden korkuyorum Bu hususta bir yardımınızı bekliyorum, dedi Hazreti Peygamberimiz: > — Kocan sağlığında ne gibi kötü harekette bulunurdu? diye sordu Kadın hiçbir kötü amelinin olmadığını, namazını kılıp her türlü ibadetini noksansız yerine getirmeye çalışır olduğunu söyledi Bu sefer Peygamberimiz: — Kocanızın dünyada kimi var? diye sordu Kadın ihtiyar bir anası olduğunu söyleyince Peygamberimiz (s a s ) kadının kocası Alkama'nın anasını huzuruna çağırdı Hazreti Alkama'nın anası, Hazreti Peygamberimizin huzuruna çıktı Peygamberimiz: — Oğlun sana karşı nasıl hareket ederdi? Oğlundan memnun musun? dîye sordu Alkama'nın anası: — Ya Resûlellah, oğlum evleninceye kadar çok iyi muamele ederdi Evlendikten sonra hanımını dinledi, bana hor bakmaya başladı Hatta son zamanda evini bile ayırdı Ben de üzüldüm, onun bu hareketine, dedi Peygamberimiz (s a s ) yaşlı kadına; oğlunun ölüm döşeğinde olduğunu, hakkını helâl etmediği takdirde cehennem azabı çekeceğini söylediyse de kadın: — Hakkımı helâl etmem, ey Allah'ın Resulü, dedi Alkama ise evde yatıyor, hâlâ şehadet kelimesi getiremiyordu Hazreti Peygamberimiz, kadının annelik şefkatini harekete getirmek için, orada bulunanlara: — Bana biraz odun hazırlayın, diye emir verdi Kadın hayretle: — Odunu ne yapacaksın ya Resûlallah! diye sormaktan kendini alamadı Çünkü o da şüphelenmişti Peygamber Efendimiz: — Oğlunuzu yakacağım ![]() ![]() Zira yarın cehennemde yanacağına cezasını burada çeksin, daha iyi, buyurunca, kadın dayanamadı, — Oğlumun gözümün önünde yanmasına razı olamam ya Resûlallah! Ona hakkımı helâl ediyorum, dedi Murat hâsıl olmuştu ![]() ![]() Hazreti Peygamberimiz, Bilâl-i Habeşi Hazretlerini göndererek: — Git bakalım, Alkama ne haldedir? buyurdular Bilâl-i Habeşî Alkama'nın yanına varıp şehadet kelimesi telkin ettiğinde, Alkama'nın dili açılmıştı: — La ilahe illallah, Muhammedün Resûlüllah, deyip ruhunu Allah'a teslim etti |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|