![]() |
Tabiinin Hayırlısı Üveys El-Karanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tabiinin Hayırlısı Üveys El-KaranıTABİİNİN HAYIRLISI ÜVEYS EL-KARANI Useyr bin Câbir radıyallahu anh anlatıyor: Hazreti Ömer Yemen halkından muharebe için yardımcı kuvvet geldiği zaman sordu: — İçinizde Âmir'in oğlu Üveys var mı? Böyle sorarken Uveys'in tâ kendisine gelince: — Sen Âmir'in oğlu Üveys misin? dedi ![]() — Evet, benim, diye cevap verdi ![]() — Murad kolundan ve Karen'den değil mi? dedi ![]() Uveys: — Evet, dedi ![]() — Sende abraştık vardı; sonra bir dirhem miktarından başka diğer kısmı geçti, değil mi? diye sordu ![]() — Evet, dedi ![]() Hazreti Ömer: — Anan var, değil mi? dedi! Üveys: — Evet, dedi ![]() Bunun üzerine Hazreti Ömer, Allah'ın Resulünü şöyle derken işittim: — «Size Yemen'den gelen yardımcı kuvvet arasında Âmir'in oğlu Üveys gelecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ömer Peygamber aleyhisselâmın bu hadîsini anlattıktan sonra: — Şu halde benim için istiğfar et! dedi ![]() Üveys de onun için istiğfarda bulundu ![]() — Nereye gideceksin? diye sordu ![]() — Kûfe'ye, dedi ![]() — Sana yardımda bulunması için Küfe valisine bir şey yazayım mı? dedi ![]() Üveys: — İnsanların fakir tabakası arasında bulunmayı daha çok arzu ediyorum, diye cevap verdi ![]() Geçen sene hac mevsimi olunca, Karen'lilerin ileri gelenlerinden bir zat haccetmeye geldi ![]() Hazreti Ömer bu kimseye Uveys'in halini sordu ![]() O da: — Üveys'i evi perişan, muhtaç bir halde bıraktım, dedi ![]() ![]() Bu adam memleketine döndüğü zaman, Uveys'i ziyaret ederek: — Benim için Allah'a istiğfar et! dedi ![]() — Sen hayırlı bir yoldan yeni döndün ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra bu kimseye: — Orada Hazreti Ömer ile karşılaştın mı? diye sordu ![]() — Evet, cevabını verdi ![]() ![]() Ancak bu hadise dolayısiyle insanlar Uveys'in ne seviyede bir manevî dereceye sahip bulunduğunu anladılar ![]() ![]() (Müslim) |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|