«Seyahat Ya Resülallah»

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

«Seyahat Ya Resülallah»

«SEYAHAT YA RESÜLALLAH»

Meşhur Osmanlı Türk seyyahı Evliya Çelebi, seyahata ve birçok ülkeyi gezmesine başlamadan evvel başından geçen bir hadiseyi seyahatine vesile olarak gösteriyor ve şöyle anlatıyor:
Yemiş iskelesi yakınlarında Ahi Çelebi Camii denilen bir cami vardı Bir gece rüyamda kendimi o camide gördüm Derhal caminin kapısı açılıp içeri nur yüzlü, silâhlı bir kısım asker doldu Sabah namazının sünnetini kılıp salavat getirmeye başladılar
Aradan bir müddet geçtikten sonra, ben yanımda duran askere:
— Sultanım sizi tanıyabilir miyim? dedim
— Aşere-i Mübeşşere'den Sa'd ibni Ebi Vakkas'ım, deyince mübarek elini öptüm
— Bu nurlu adamlar kimdir? diye sorduğumda, bana onların nebilerin ruhları olduğunu söyledi Ve arkadakileri göstererek, bunlar da diğer evliyaların, eshabın, Kerbelâ şehitlerinin ruhlarıdır diye anlattı Ve bana Hazreti Peygamberimizin gelip namaz kıldıracağını, Bilâl-i Habeşi hazretlerinin de müezzinlik yapacağını söyledi Bana namazdan sonra mihhraptan kalkmadan Resûlullah'ın elini öper, «şefaat Ya Resûlallah» diyerek şefaat dilersin diye de öğretti Ebu Vakkas hazretleri
Biraz sonra Hazreti Peygamber Efendimiz teşrif ettiler «Esselâm-u Aleykûm Ya Ümmetîm» buyurdular Oradakiler selâma mukabele ettiler Bilâl-i Habeşi Hazretleri ile beraber müezzinlik ettik Namazları kıldıktan sonra Hazreti Ebi Vakkas beni Resûlüllah'ın huzuruna getirdi ve:
Ya resulullah evliya kulun şefaat diler buyurdular Bana da «mübarek ellini öp!» dediler
Ben, ağlayarak Resûlûllah'ın mübarek eline sarıldım ve öpmek üzereyken heyecandan kendimden geçmiştim «Şefaat Ya Resûlallah» diyeceğim yere, «Seyahat Ya Resûlallah» demişim
Hemen Hazret tebessüm edip, «Şefaati, seyahati, ziyareti, sıhhat ve elametle kolay eyle Ya Rabb!» buyurdular ve «elfatiha» dediler Bütün eshap ve orada bulunanlar fatiha okudular, ben de teker teker hepsinin elini öperek oradan ayrıldım
Ondan sonra Evliya Çelebi seyahata başlamıştır Ve dünyanın birçok yerini gezmiş ve, haccı da eda etmiştir
Evliya Çelebi'nin meşhur seyahatnamesinden anladığımıza göre, Evliya Çelebi sadece gezmekle kalmamış, gezdiği yerleri karış karış hesap ederek her haliyle kitabına almıştır Bazı tenkidciler Evliya Çelebi'nin fazla mübalağa ettiği görüşünü savunurlarsa da hepsinde bir hakikat payı bulunmaktadır Her şeyden evvel Seyahatname misline rastlanmayan bir tarih kitabıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com